BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalt az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 195,15 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 18 520,55 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 14,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen üzletkötője az MTI-nek elmondta: két fontos hír befolyásolta a szerdai kereskedést, egyrészt a devizahitelezéssel kapcsolatos kormányzati elképzelések, másrészt az OTP elnök-vezérigazgatójának tájékoztatója. A befektetők számára megnyugtató információk láttak napvilágot, ennek hatására emelkedett az OTP árfolyama csaknem 5 százalékot - emelte ki. A másik nagyobb mozgás a Richter visszaesése volt, de a szakértő szerint ez valószínűleg a papír keddi váratlan emelkedésével magyarázható, annak korrekciója.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese szintén úgy látja, hogy főleg a hazai bejelentések mozgatták a kereskedést. Kiemelte: a nap nyertese az OTP lett, miután Csányi Sándor elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy nem szándékozik megválni a bank vezetésétől.

A kormány keresi a megoldást a devizahitelesek problémájára, egyeztet a bankszövetséggel. A szakmai konszenzus megtalálásához a parlament őszi ülésszakáig van idő, az OTP-részvények árfolyamából a legrosszabb forgatókönyv már "kiárazódott" - fogalmazott a szakértő. Szerinte a papír árfolyama 4300-4600 forint között mozog majd szeptemberig.

A Magyar Telekom árfolyamát nyomás alatt tartotta, hogy az Európai Bizottság eláll a távközlési szektorra kivetett különadó miatti keresetétől. A Mol jobb formában volt, a Richter pedig szép forgalmat ért el - mondta. Német Sándor úgy vélekedett, ha megmarad a papír megnövekedett forgalma, akkor visszakerülhet a legjelentősebb régiós vállalatok árfolyamát követő MSCI indexbe.

A Mol 185 forinttal, 1,15 százalékkal 16 335 forintra erősödött, 774,2 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 199 forinttal, 4,69 százalékkal 4445 forintra nőtt, forgalmuk 11,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,95 százalékkal 314 forintra csökkent, forgalma 431,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 99 forinttal, 2,64 százalékkal 3645 forintra esett, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 57,2 millió forintos forgalom mellett 5 forinttal, 0,02 százalékkal 21 995 forintra gyengült. A BUMIX 1024,05 ponton zárt szerdán, ez 5,71 pontos, 0,56 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

MTI Eco-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.