BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágábban finanszírozhatjuk az államadósságot

Nőttek a hozamok a csütörtöki államkötvény-aukción. Az öt- és a tízéves kötvény is igen jól fogyott.

Élénk érdeklődés mellett keltek el a csütörtöki aukción az államkötvények. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) három-, öt- és tízéves kötvényeket hirdetett meg 15, 12 és 8 milliárd forint értékben.

A hároméves kötvényre 27 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, de az ÁKK csak 15 milliárdnyit fogadott el. A hitelpapír átlaghozama 5,09 százalékos lett, ez 35 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőttinél. Az ötéves kötvény iránt nagyobb volt az érdeklődés, több mint háromszorosan jegyezték túl az elsődleges forgalmazók, az ÁKK így 18 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. A hozam itt is emelkedett, az 5,59 százalékos átlaghozam 38 bázisponttal haladta meg a két héttel korábbit.

A tízéves államkötvénynél is csaknem háromszoros volt a túljegyzés, az ÁKK így 11 milliárd forintra növelte az elfogadott mennyiséget. Az aukciós átlaghozam 6,39 százalékos lett, 23 bázispontot nőtt az utóbbi két hétben. Mindhárom hitelpapírból fogyott még a délutáni nem kompetitív tenderen is. A hároméves kötvényből 3,5, az ötévesből 3,1, a tízévesből további 3 milliárd forintnyit adott el az államadósságkezelő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.