BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titokzatos eladó önti a Richtert, sokat zuhant a papír

Koncentrált eladói nyomás alatt áll a Richter, az elmúlt másfél hétben már 8,5 százalékkal zuhant az árfolyam. Egy, vagy akár több nagy intézményi szereplő jelentősebb eladási megbízásai állhatnak a háttérben, az okokat viszont egyelőre csak találgatni lehet. Bár a Richter fundamentális kilátásait a KBC továbbra is kedvezően értékeli, fokozott óvatosságra int.

Másfél hete megállás nélkül esik a Richter árfolyama, a 3770 forintos magasságokhoz képest mostanra már 8,5 százalékos leértékelődés mutatkozik. Koncentrált eladói nyomás alatt áll a részvény, miközben a vállalat kilátásait beárnyékoló hírek egyelőre nem láttak napvilágot – írják a KBC elemzői.

A Richter vártnál erősebb negyedéves gyorsjelentést közölt, s a menedzsment megerősítette idei várakozásait, és még a papírok értékeltsége sem mondható túlzónak. A fundamentumok tehát továbbra is erősek, ráadásul az MSCI indexekbe való visszakerülésnek is egyre nagyobb a valószínűsége, ami csak tovább hajthatná felfele az árfolyamot – vélik a szakértők.

A KBC szerint a részvény esése miatt viszont a technikai kép egyre riasztóbb jeleket küld, hiszen a 3600 forintos támasz elesésével együtt az árfolyam az 50 és 200 napos mozgóátlagokat is könnyen maga mögött hagyta. Újabbnál újabb mélypontokra esik a papír a kedvező vállalati hírek ellenére, amit mindenképp érdemes figyelmeztető jelként kezelni.

„Bár az eladók kilétét nem ismerhetjük, a megbízások az elmúlt napokban jellemzően olyan brókercégektől érkeztek, melyek jelentős külföldi intézményi ügyfélkörrel bírnak” – emelik ki. Hozzáteszik, a befektetők számára talán emiatt is riasztó lehet látni, hogy miután az Aberdeen alapkezelő 20 százalék alá csökkentette részesedését a Richterben, az intézményi eladások nagy ütemben folytatódtak.

Mivel az Aberdeen által birtokolt Richter részvények jelentős (öt százalék körüli) hányada nincs a részvénykönyvbe jegyezve, nem tudhatjuk azt, hogy július ötödikét követően az Aberdeen folytatta-e az eladásokat. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy a nagytulajdonos tranzakciói tartják nyomás alatt az árfolyamot, arról csak akkor bizonyosodhatnánk meg, ha a 15 százalékos küszöb átlépésével ismét bejelentési kötelezettsége lenne az Aberdeennek – állapítja meg a KBC.

Még ha nem is az Aberdeen áll a megbízások hátterében, a meglehetősen koncentrált eladásokat érdemes komolyan venni. Az eladónak láthatóan sürgős a dolga, hiszen nem akarja megvárni az MSCI indexbe való visszakerülést, és a fundamentális lökést jelentő projektek beérését sem. A jó híreket inkább arra használja (vagy használják), hogy minél több Richter részvénytől megszabaduljanak – összegzik.

Előfordulhat, hogy az eladónak fundamentális oldalról vannak fenntartásai a Richter részvényeivel, de ennél talán nagyobb valószínűsége lehet, hogy valamilyen kényszer hatására értékesít (ahogy azt például az Egis esetében is láthattuk tavaly a Tradewinds nevű alap kiszállásakor).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.