BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezményt szeretnének a biztosítók az életbiztosításokra

A biztosítási piac díjbevétele 2007 óta reálértékben erősen csökken – mondta Pandurics Anett, a Mabisz elnöke a szövetség konferenciáján.

 Ez már nem írható a válság számlájára. Az idei első félévben az életbiztosításokban közel 5 százalékos növekedést láthatunk, de ez csak az egyszeri díjas életbiztosításoknak köszönhető. A folyamatos életbiztosítások díjbevétele csökken, a visszavásárlások száma nő. A gépjármű-biztosításoknál sincs trendforduló, mivel a járműpark öregszik. A kötelezőnél világbajnokok vagyunk az alacsony árszintben, de itt talán már látható a trendforduló. Ami biztató lehet: a vagyonbiztosítások valamelyes növekedtek, és az egyébként nagyon pici egészségbiztosítási piac is növekedett.

A biztosítók céljai a gazdaság élénkítésében összecseng a kormányzatéval. Ha a GDP nő, a biztosítások volumene is nő. Adózás szempontjából a biztosítások versenyhátrányban vannak a nyugdíjpénztárakkal és a NYESZ-szel szemben – hívta fel a figyelmet Pandurics Anett. Szomorú adat, hogy a biztosítási szektor a GDP-hez képest is alulteljesít. Az életbiztosítások aránya a háztartások megtakarításain belül folyamatosan csökken, ebben a szabályozói környezet kedvezőtlen alakulása is szerepet játszik. A biztosítók profitabilitása és a biztosítások penetrációja is gyengébb, mint a környező országokban. A biztosítók úgy érzik, a nyugdíjbiztosítások területén felfelé kell focizniuk a pályán. Ha a piac elindulna felfelé, a biztosítók hozzá tudnának járulni ahhoz, hogy hosszú távú állampapírokkal finanszírozzák az államadósságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.