BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétéves csúcson a befektetői bizalom Közép-Európában

A tavaszi kiadványhoz hasonlóan az elmúlt félévben is biztató növekedést mutatott a Deloitte befektetői bizalmi indexe a régióban, így az utóbbi években először fordult elő, hogy két egymást követő felmérés is a pozitív tendenciát erősítette. A Deloitte idén tizedik éve készíti el a közép-európai intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetők körében végzett felmérését. Optimizmusra adhat okot, hogy a befektetői aktivitás tovább nő, a befektetői bizalom teljes visszatérése azonban még várat magára. Jelentős fejlemény Közép-Európa számára, hogy a térség megítélése befektetői szempontból egyre inkább közeledni látszik a kontinens nyugati feléhez, a régióra ugyanis már nem csupán kockázatos feltörekvő piacként tekintenek a szakemberek.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere elmondta: 2013 tavaszán enyhén növekvő tendenciát érzékeltünk a befektetői hangulatban, különösen az előző év végét jellemző recessziót és pesszimizmust követően. Az őszi felmérés eredményei is a bizalom erősödéséről tanúskodnak, 2011 óta a Deloitte bizalmi indexe most kúszott a legmagasabb értékre. A megkérdezettek közel fele számol javuló gazdasági feltételekkel a következő hat hónapban, ez jelentős növekedés a tavasszal regisztrált 10 százalékhoz képest. Fontos emellett azt is megjegyezni, hogy a befektetők mindössze 2 százaléka vár kifejezetten romló körülményeket a közeljövőben, ez az érték a gazdasági válság kezdete óta nem volt ilyen alacsony. 

Fókuszban az új befektetések

A növekvő optimizmus hátterében az állhat, hogy az eurózóna összeomlásával kapcsolatos aggodalmak egyre inkább alaptalannak bizonyulnak, emellett a növekedés - bármilyen csekély mértékű is - Európa-szerte hozzájárult a pozitív hangulathoz. Az elmúlt hónapokban azon befektetők aránya is emelkedett, akik a következő időszakra gazdasági növekedést prognosztizálnak, ez pedig tovább növelheti a közép-európai régióban kötött ügyletek számát.

Érdemes megjegyezni, hogy a közép-európai régió legtöbb országában megnyugtató gazdasági stabilizálódás vette kezdetét. Európa hatodik legnagyobb gazdasága, Lengyelország például 2013 elején alig kerülte el a recessziót, a lengyel központi bank azonban már 2013-ra is 1,1 százalékos, jövőre pedig 2,4 százalékos növekedéssel számol. 

A felmérésben résztvevők közel 60 százaléka elsősorban új befektetésekre szeretne koncentrálni a következő félévben, ez az érték közel duplája a tízéves mélypontot jelentő tavaszi eredménynek. A befektetői aktivitás fokozódása elsősorban annak köszönhető, hogy a gazdasági válság kirobbanása, illetve a tavalyi Eurózóna-pesszimizmus után elterjedt defenzív portfoliómenedzsment-stratégia egyre inkább visszaszorulóban van. Tovább emelkedett azon befektetők aránya is, akik a következő fél év során többet kívánnak venni, mint eladni. Az átlagos tranzakcióméret tekintetében ugyanakkor nem vár jelentős változást a felmérésben résztvevők többsége (76 százalék), ez az arány pedig állandósulni látszik az elmúlt öt év eredményeit vizsgálva.

Biztató hírek érkeztek a tőkegyarapodást illetően, hiszen három közép-európai kockázatitőke-alap (3TS Capital Partners, Abris Capital Partners és Enterprise Investors) együttesen közel 1 milliárd euróval növeli a régiónkban rendelkezésre álló alapok vagyonát – mondta el Seres Béla.

Új szerepben Közép-Európa?

A legfrissebb felmérés arra enged következtetni, hogy a közép-európai régió egyre inkább az európai piac szerves részeként jelenik meg a kockázati-tőkebefektetők terveiben, nem csupán egy kockázatos alternatívaként. Az ügyletek megkötésénél ugyanis a befektetők – Nyugat-Európához hasonlóan - már ebben a régióban is kevésbé tartják előnynek a helyi jelenlétet, szemben például a költségekkel és egyéb feltételekkel, így a közép-európai alapok sikerrel vehetik fel a versenyt a kontinens nyugati felével.

Érdemes kiemelni még azt a változást is, hogy a piacvezető vállalatok helyett a megkérdezettek egyre nagyobb százaléka (a korábbi 34 százalék helyett 47 százalék) a középvállalatok terén számít a legnagyobb versenyre a befektetési lehetőségeket illetően, míg csupán 6 százalék értékelte így a startup szegmenst.

Mindent összevetve az eredmények tartós bizakodásra adhatnak okot, különösen a 2012 végi, kifejezetten borús várakozásokhoz képest – közölte a Deloitte. Úgy tűnik, a javuló gazdasági háttér segített növekvő pályára állítani a befektetői bizalmat, ami elengedhetetlen az ügyletkötéshez, ugyanakkor a befektetői bizalom teljes visszatérése továbbra is várat magára. A közeljövőben eldőlhet, hogy a pozitív tendenciáknak köszönhetően lassan visszatér-e Közép-Európába az egészséges tőkebefektetési tevékenység.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.