BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

K&H: Gyengülhet a forint és a magyar tőzsde kapcsán sem vagyunk optimisták

Az utolsó negyedévben a Fed likviditáscsökkenés időzítése fogja meghatározni a piacokat. A kötvénypiacokat és a feltörekvő piacokat ezért érdemes óvatosan kezelni, vélik a K&H Alapkezelő szakértői negyedik negyedéves prognózisukban.

A gazdasági alapfolyamatok jó irányba haladnak, a legnagyobb gazdasági régiók mindegyikénél a javulás jelei tapasztalhatóak, ezért továbbra is látunk fantáziát a részvényekben. A jegybankok ösztönző politikája miatt azonban eddig úgy emelkedtek a részvények, hogy a gyenge növekedési kilátások miatt a profitvárakozások csökkentek, az értékpapírok értékeltsége ezért magas, viszonylag drágák. A jegybankok várható fokozatos háttérbe szorulásával a piacok leszakadnak az őket eddig tápláló köldökzsinórról, és visszatér a régi rend, azaz a gazdasági fundamentumok alakulása fogja meghatározni a piacok mozgását. Ez azt jelenti, hogy a növekedési kilátások javulásával a profitvárakozások is emelkedni fognak, ami egyértelműen a részvényárfolyamok növekedését vonja majd magával, vélik a K&H Alapkezelő szakértői.

A magyar tőzsdével kapcsolatban továbbra sem optimisták a K&H szakértői, mivel a mérsékelt növekedési kilátások miatt a vállalati szektor profitvárakozásai továbbra is visszafogottak.

A Fed likviditáscsökkentése miatt a piaci várakozások a dollár erősödését feltételezik. Mi azonban ezzel nem értünk egyet, mivel az amerikai jegybank várható lépése nem tekinthető valódi szigorításnak, ami az amerikai dollár erősödését vonná magával, fejtik ki a közgazdászok. Egyelőre csupán arról van szó, hogy kisebb mértékben növeli a piacra kihelyezett pénzmennyiséget. Az amerikai dollár árfolyamának emelkedése ellen szól az is, hogy az amerikai gazdaságnak jelenleg nem érdeke az erős deviza, mivel az kedvezőtlenül hatna a növekedési folyamatokra. Ezzel szemben az európai bankrendszer folyamatosan fizeti vissza a korábban kihelyezett 3 éves jegybanki forrásokat, így az Európai Központi Bank mérlegfőösszege csökken, a piacon lévő euró mennyiség zsugorodik, ami a közös deviza erősödését vetíti előre. 

A forint esetében a közeledő Fed lépés miatt a jelenlegi szintekhez képest gyengébb árfolyamra számítunk, mivel a likviditáscsökkentés elsősorban a feltörekvő eszközök iránti keresletet fogja leginkább csökkenteni. A közeljövőben így az euró/forint árfolyam várhatóan a 300 feletti szintre kerül – írják a K&H szakértői.

A magyar gazdaság idén kilábalt a recesszióból, jövőre pedig már egy érzékelhető GDP növekedés várható, amit az eurózóna növekedésének gyorsulása és az MNB hitelprogramjai is támogatnak. A tempósabb növekedéssel együtt az eddigi nyomott infláció gyorsulása várható, miközben az amerikai pénznyomda lassulásával a nemzetközi környezet is kedvezőtlenebbre fordulhat. Így az MNB várhatóan idén befejezi kamatcsökkentési ciklusát, jövő évben pedig a kamatemelést is valószínűnek tartják. A hazai kötvényekkel szemben ezért óvatosságot javasolnak a K&H szakértői, mivel a külső környezet romlása könnyen hozamemelkedést okozhat, elsősorban a rövid távú kötvények esetében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.