BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzük 10 százalékát elveszíthetik a betétesek az IMF miatt?

Kevés okuk van az ünneplésre a takarékoskodóknak, a kamatok ugyanis rekordmélységbe zuhantak. Számos közgazdász azt feltételezi, hogy az Európai Központi Bank decemberben ismét csökkenteni fogja az irányadó, jelenleg 0,5 százalékos kamatot. Ha figyelembe vesszük az inflációs rátát és a hozam utáni adót, a takarékbetét egyértelműen veszteséges üzletnek számit. Ám a dolog még rosszabb is lehet - írja a Die Presse.

Washingtonból keltezett jelentésében ugyanis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a takarékbetétesek megsarcolását javasolja. A Taxing Times elnevezésű IMF-jelentést ugyan már októberben nyilvánosságra hozták, de sokak számára csak most vált világossá, hogy milyen lavina szabadult el.

A jelentés 49. oldalán arról van szó, hogy egyszeri adóval sújtanának minden magánvagyont, amelynek mértéke 10 százalék lenne. Ilyen különadóval pedig az IMF szerint az euróövezeti országok adósságát a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtti szintre lehetne csökkenteni.

Az IMF közgazdászai azt feltételezik, hogy egy ilyen hozzájárulást egyesek akár "tisztességesnek" is tartanának. Ehhez persze a polgárok előtt világossá kell tenni, hogy itt egy rendkívüli és egyszeri intézkedésről van szó. A jelentés a továbbiakban arra is rámutat, hogy Európában ilyen adók már az első világháború után is voltak, Németországban és Japánban pedig a II. világháború után.

A bécsi lap figyelemre méltónak tartja, hogy éppen az IMF tesz ilyen javaslatot a takarékoskodók kisajátítására. A tiltakozásokra tekintettel az IMF igyekszik nyugtatni a kedélyeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.