BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szilveszterkor fizetnek a Facebook-károsultaknak

December 31-én kompenzálja a károsult cégeket a Nasdaq OMX csoport a 2012 májusában tőzsdére lépett Facebook első kereskedési napján bekövetkezett hibák miatt – írja a gadgets.ndtv.com.

A Nasdaq 41,6 millió dollárt kész fizetni azoknak a piaci szereplőknek, akik pénzt buktak amiatt, hogy a tőzsde rendszere meghibásodott, és nem igazolta vissza időben az ügyleteket a kereskedőknek. Voltak, akik órákon, sőt napokon át nem voltak biztosak abban, hogy sikerült a tranzakciójuk.

A Nasdaq mindössze 41,6 millió dollárt kíván fizetni a károsultaknak annak ellenére, hogy azok becsült vesztesége 500 millió dollár körül lehet. A kártérítésre jogosult cégeknek december 23-ig kellett megegyezniük a Nasdaqkal, ha belementek az egyezségbe, akkor el kell állniuk a pereskedéstől, viszont jogosulttá válnak egy egyszeri önkéntesen nyújtott kártérítésre.

A Nasdaqot a hiba miatt már az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC is megbírságolta korábban 10 millió dollárra, ez a legnagyobb összegű büntetés volt, amit az SEC egy tőzsdére kiszabott. A tőzsdén máskor is előfordultak technikai gixerek. Augusztusban egy szoftverhiba bénította meg több ezer részvény kereskedelmét a Nasdaqon három órára. Ez éppen egy nappal azután történt, hogy a Goldman Sachs hibás megbízásokkal árasztotta el az amerikai opciós piacot. Az eset után az SEC magához rendelte az amerikai tőzsdei vezetőket, hogy megbeszéljék, hogyan lehetne erősíteni a kereskedés biztonságosságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.