BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félelmet keltő az esés struktúrája

Újabb nagy esést láthattunk tegnap, ráadásul a struktúrája igencsak félelmet keltő volt. A kezdeti jó hangulat szép lassan fordult át masszív esésbe. Például a DAX index napon belül mintegy 3 százalékot zuhant - írja az Erste elemzése.

Ez azért komoly dolog, mert amint azt egy kedves ismerős tegnap megjegyezte, ez nem egy banánköztársaság ”kitudjamicsoda” részvénye, hanem a világ egyik vezető indexe, amelynek sokkal komolyabb stabilitást kellene mutatnia. Mi ennek a következménye? A megnövekedett volatiliás miatt számos intézményi befektetőnek csökkentenie kell a részvénykitettségét, hiszen csökkentenie kell a kockázatot. Egyébként már tegnap is ezt láthattuk. Az erőteljes emelkedésen nagy valószínűséggel megjelentek az intézmények az eladói oldalon, és kitömték a spekulánsokat. Vagyis úgy tűnik, hogy egyelőre nem érdemes reménykednünk a fordulatban.

A DAX index gyakorlatilag a 20 napos mozgóátlagig emelkedett, és onnan fordult le, majd meg sem állt a 9190 és a 9250 pont közötti résig, amelyet különben nem töltött be az árfolyam, hiszen 9221 pontnál megfordult. Ma a nap elején a DAX index folytathatja azt az emelkedést, amelyet tegnap nap végén kezdett meg, legalábbis a rövidtávú technikai indikátorok alapján. Ugyanakkor valószínű, hogy hamarosan újra lefelé veszi az irányt (lehet, hogy még a mai napon) és újra teszteli a rést. Az S&P500 index esetében továbbra is az 1867 pontos szintet kell árgus szemekkel figyelnünk, hiszen itt megy el a 100 napos mozgóátlag, és itt van egy lokális minimum is, azaz dupla támaszt láthatunk. A BUX viszont újra a 200 napos mozgóátlag alatt van, pedig éppen csak együtt mozog mostanában a fejlett piacokkal. Persze ez annak köszönhető, hogy a magyar index indulási pozíciója sokkal rosszabb, mint nyugati társaié.

USA:
- A Dow 1,19%-ot, a Nasdaq 1,15%-ot, az S&P 1,03%-ot esett a tegnapi kereskedésben.

- Ben Bernanke a vártnak megfelelően a QE3 program további 10 milliárd dolláros csökkentésével távozott a Fed éléről. A vágás 5-5 milliárd dollárral csökkenti az eszközvásárlási program mindkét lábát, a MBS-eket és az állampapírpiacot is. A jegybanki alapkamat nagyságát nem meglepő módon változatlanul hagyták.

- A Fed bejelentésére hirtelen kilengéssel reagáltak a piacok. A hirtelen jött esést gyorsan korrigálta a piac, azonban a kereskedés hátralévő részében is az esés maradt a fő irány.

- A Google bejelentette, hogy a 2 éve 12,5 milliárd dollárért megvásárolt Motorolát 2,91 milliárd dollárért értékesíti a Lenovo-nak. A jelentős veszteséget árnyalja, hogy a szabadalmak nagy részét továbbra is megtartja a Google. A Motorola veszteséget termelt a Google számára, így a mostani értékesítés logikusnak nevezhető.

- Vártnál kedvezőbb eredményt publikált a Boeing, ennek ellenére esett az árfolyama. A bevétel 4,7%-kal, az EPS 18,0%-kal múlta felül a várakozást, ugyanakkor a vállalat csökkentette az idei évre vonatkozó kilátásokat. 2014-ben 7-7,2 dollár közötti részvényenkénti eredményt várnak, szemben a 7,57 dolláros piaci várakozással.

- Ma 14:30-kor amerikai negyedik negyedéves GDP és munkanélküliségi adatok érkeznek. A negyedik negyedévi 0. becslés 3,2%-os évesített növekedést jelez előre. A friss munkanélkülisegély-kérelmek száma 330 ezer lehet, míg a tartós munkanélkülisegély-kérelmek száma 3 millió fő körül alakulhat.

- Igazi gyorsjelentési dömping lesz ma a tengerentúlon, ugyanis a piacnyitást megelőzően publikálja eredményét a UPS (EPS: 125 cent), a Whirlpool (EPS: 3,023 dollár), a ConocoPhillips EPS: (132,1 cent), a Colgate-Palmolive (EPS: 74 cent), az Exxon Mobil (EPS: 1980,8 cent) és a Harley Davidson is. Piaczárást követően pedig a Google és az Amazon publikálja eredményét. Előbbitől 12,26 dollárt, utóbbitól pedig 69,1 centes részvényenkénti eredményt várnak az elemzők.

Európa:
- A DAX 0,75%-ot, az FTSE100 0,43%-ot, a CAC40 0,68%-os csökkent tegnap a pozitív nyitás ellenére.

- A török kamatemelés hatására reggel még optimizmus jellemezte az európai tőzsdéket, azonban ez hamar alábbhagyott, és a medve lett az úr a piacokon.

- 9:55-kor publikálják a januári munkanélküliségi rátát Németországban.

- 11:00-kor a fogyasztói bizalmi index januári értékét ismerhetjük meg. Az előzetes adat -11,7 pont volt.

- 14:00-kor publikálják az inflációt Németországban, ami a várakozás szerint 1,5% lehet januárban az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

Olaj, arany:
- A WTI ma reggel 97,4 dolláron állt, a kereskedés elején még emelkedés volt tapasztalható, de azután az elmúlt 4 hét legmagasabb áráról lassan visszafelé csorgott az árfolyam. A készletek 4,75 millió hordóval emelkedtek, ami felette volt a vártnak, viszont a fűtőolaj továbbra is süllyed a hideg idő miatt.

- Az arany 1.255 dolláron állt ma reggel, a Fed tegnapi bejelentése, illetve a kínai holdújév előtti gyengébb fizikai kereslet hatott negatívan.

Devizák:
- A tegnap reggeli órákban a török kamatdöntést követően 303-ig erősödött a forint árfolyama az euróval szemben, azonban ez nem tartott sokáig és a befektetői hangulat romlásával egészen 310-ig ugrott az EUR/HUF jegyzése, ami a késő délutáni órákban 308-as szint környékén, a Fed sajtótájékoztatóját követően pedig 309 környékén stabilizálódott. Több tényező együttes hatása gyengítette tegnap a forintot. A legfontosabb tényező, a csökkenő hozamkülönbözet sérülékennyé tette a forintot, miközben a befektetők aggodalma felerősödött a feltörekvő devizákkal kapcsolatban, melyek jelentősen leértékelődtek az elmúlt hetekben. Matolcsy György beszéde sem sikerült a legszerencsésebben, a piac idegesen fogadta a további kamatcsökkentés lehetőségére vonatkozó kijelentést, melynek hatását később Pleschinger Gyula igyekezett tompítani. Szintén nem segítette a forintot az az alaptalan, és az ÁKK által is cáfolt pletyka, miszerint Magyarország nem teljesítette pontosan a tegnapi kötvénylejáratát.

- A Fed döntést követően is stabil maradt az EUR/USD kurzusa. Az árfolyam napközben áttörte a 30 napos mozgóátlagot, és egészen 1,3603-ig csökkent, azonban ez rendkívül rövid kilengésnek bizonyult, hiszen az árfolyam hamar visszatért a 30 napos mozgóátlag fölé és így továbbra is azzal mozog szorosan együtt. A Fed tegnapi, vártnak megfelelő döntése nem okozott már komolyabb kilengést a devizapár árfolyamában. Ma reggelre kissé a 30 napos mozgóátlag alá csökkent a kurzus.

Távol-Kelet:
- A tegnap Európában és Amerikában is látott negatív hangulat Ázsiát is utolérte ma reggelre. Ennek hatására a Nikkei 2,45%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 0,6%-ot esett.

- Holnap és hétfőn is zárva tart a hongkongi és a sanghaji tőzsde a kínai holdújév miatt, ráadásul utóbbi csak 7-én, jövő hét pénteken fog ismét kinyitni.

- A HSBC januári beszerzési menedzser indexe 49,5 pont lett, ami kissé gyengébb, mint az előzetes 49,6 pontos érték, és megerősítette, hogy szűkülő fázisba lépett a kínai ipar.

Határidős piacok:
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek:
- Csaknem megduplázta negyedik negyedéves eredményét a Banco Santander, azonban így is elmaradt az elemzői várakozásoktól. A negyedik negyedéves adózott eredmény 1,06 milliárd euró lett, szemben az elemzők által várt 1,2 milliárd euróval. A növekedés hátterében elsősorban a csökkenő céltartalékolás áll, ami 2 éves mélypontra esett vissza. A bankcsoport céltartalék képzés előtti eredménye 4,42 milliárd euró lett, szemben az előző negyedévi 4,88 milliárd euróval. Az év utolsó negyedévében a nettó kamatjövedelem 6,28 milliárd euró volt, ami lényegében megegyezik az előző negyedévi értékkel. A nem teljesítő hitelek állománya 5,64%-ra emelkedett az előző negyedévi 5,43%-ról. A bank tőkehelyzete tovább javult. A Bázel II. szerinti tőkemegfelelés a korábbi 11,56%-ról 11,71%-ra emelkedett.

- A Deutsche Bank vezetősége befektetői tájékoztatót tartott, ahol arról beszéltek, hogy idén nem számolnak átlag feletti jogi céltartalékolással, melynek jelentőségét az adja, hogy a negyedik negyedévi eredményt ez a tétel húzta le. A következő 12 hónapot összességében ismét kihívásokkal telinek nevezte.

- A Fiat negyedik negyedéves eredménye alulmúlta a várakozásokat, ráadásul a menedzsment vágta a kilátásokat is. Az árbevétel 24 milliárd euró lett, ami megegyezett a várakozásokkal. Az EBITDA 931 millió euró lett, ami elmaradt a várt 1,12 milliárd eurótól. 2014-re a vállalat vezetősége 3,6-4 milliárd eurót vár, ami alacsonyabb, mint a 4,16 milliárd eurós elemzői várakozás. Az adózott eredmény 1,95 milliárd euró lett szemben a tavalyi 896 milliós eredménnyel. A társaság bejelentette, hogy likviditásának fenntartása érdekében 2014-ben nem fizet osztalékot. A Chrysler-rel való teljes egyesülést követően a társaság új neve Fiat Chrysler Automotives lesz. Az elsődleges piac New York lesz, de a milánói tőzsdén is jegyezni fogják a részvényeket. A részvények kibocsátása 1:1-es csere révén fog megvalósulni. A negyedik negyedévben az árbevétel 53%-a, a profitnak pedig a 65%-a származott Észak-Amerikából. Európa 19%-kal járult hozzá az árbevételhez, míg eredménysoron gyakorlatilag nullszaldós lett. A Fiat elnöke elmondta, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben eszközöket értékesítsenek, ami akár a Ferrarit is érintheti, bár utóbbi valószínűsége alacsony.

- Az Infineon ma reggel tette közzé a várakozásoknál jobb eredményét. A nettó profit a 2014-es pénzügyi év első negyedévében 87 millió euró lett a várt 67,7 millió euróval szemben. A cég megerősítette az idei évre vonatkozó, korábban közölt előrejelzését. Az árbevétel 7-11%-kal bővülhet idén, miközben az üzemi eredményhányad 11-14% körül alakulhat. Az első negyedévben 11,8% volt az üzemi marzs, azaz a korábban meghirdetett tartományban alakult. Az Industrial Power Control (IPC) üzletág felülteljesítette az elvárásokat, míg a Power Management & Multimarket (PMM) és a Chip Cards & Security (CCS) üzletágak a várt eredményt hozták. Az egy részvényre jutó 8 centes eredmény a tavalyi érték megnégyszerezését jelenti, így az árfolyam a nyitásban kilőtt, és jelenleg már 4,3%-os emelkedést mutat. Ezzel az árfolyam újra a 20 és a 30 napos mozgóátlag fölé került, ami jó jel. A részvények értékeltsége is elmarad a versenytársakétól, vagyis az árfolyam hosszzab távú kilátásai is pozitívak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.