BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Komoly ütés érheti a Deutsche Bank részvényeit

A Deutsche Bank a várt dátum előtt 10 nappal, már vasárnap este közzétette eredményét - olvasható az Erste elemzésében. A piac azt várta, hogy a várható peres veszteségek miatt valamiféle „profit warning”-ot azért közzétesz a gyorsjelentés előtt, de a piac így is 628,5 millió euró adózás előtti eredményt várt a cégtől. Ezzel szemben 1,15 milliárd veszteséget publikált adó előtt, mert 1,66 milliárd euró értékben jelentek meg költségek a hitel, és finanszírozási pozíciók átértékelése és az átszervezési költségek miatt, a peres ügyekre képzett 518 millió eurós céltartalékon felül. Így az amúgy is kissé romló piaci hangulatban komoly ütés érheti ezért a DAX indexben szereplő Deutsche Bank részvényeit, amely az elmúlt 10 napban 15 százalékot emelkedett.

Az egyszeri tételek az elemzők számításai szerint részvényenként 1,75 euróra rúgnak, amely cirka 4,5 százalékos zuhanást sugall mára a 36,87 és 37,475 euró közötti rés közelébe.  Önmagában a DB cirka -0,25 százalékkal járulhat a DAX index mai mozgásához számításaink alapján.

A tengerentúlról sem jöhet ma támogatás, hiszen Martin Luter King napját ünnepelik ma, s így az USA piacai zárva tartanak. A nemzetközi és a hazai negatív hírek várhatóan a magyar piacra is rá nyomják ma a bélyegüket. 

USA:
- Pénteken a tengerentúli kereskedés első felében oldalaztak az indexek, majd a nap második felében elindultak lefelé, és a Dow Jones index kivételével a negatív tartományban zártak a börzék (Dow 0,26%, Nasdaq -0,49%, S&P500 -0,37%).
- Martin Luther King napja miatt ma nem lesz kereskedés az USA-ban.
- A Morgan Stanley egyszeri tételektől tisztított részvényenkénti profitja 50 cent lett a várt 44 centtel szemben. Az eredményeket rontotta egy 1,2 milliárd dolláros tétel, ami jogi költségekre képzett tartalék, illetve a kötvénykereskedési üzletág rosszabb teljesítménye volt. Az árbevétel is egyértelműen jobb lett: 8,01 milliárd dollár helyett 8,2 milliárd dollár. Az árfolyam 4,4%-ot emelkedett, ami négyéves csúcsot jelent.
- A General Electric negyedéves tisztított profitja (53 cent) megfelelt a várakozásoknak, a bevételek minimálisan jobbak lettek (40,1 milliárd dollár helyett 40,4 milliárd dollár). A marzsok kissé gyengébbek lettek a vártnál, viszont a rendelésállományok érezhető növekedést mutatnak.
- A megkezdett lakásépítési adat decemberi értéke jobb lett a várakozásoknál: 985 ezer helyett 999 ezer lakás építése kezdődött meg, és az előző két havi adatot is felfelé korrigálták.
- A kiadott építése engedélyek decemberi értéke viszont rosszabb lett az előre jelzettnél, 1014 ezer helyett 986 ezer engedélyt adtak ki.
- Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének januári előzetes értéke a 83,5 pontos piaci várakozás helyett 80,4 pont lett.
- Az ipari termelés decemberben a vártnak megfelelően 0,3%-kal bővült.

Európa:
- Mérsékelt emelkedést mutattak pénteken a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,2%, DAX 0,26%, CAC40 0,2%).
- A Moody’s péntek este bejelentette, hogy Ba1-ről Baa3-ra javította Írország adósbesorolását, pozitív kilátással.

Olaj, arany:
- A WTI ma 93,8 dolláron volt, a kínai ipari termelési adat és a 7,7%-os GDP növekedési szám némi negatív meglepetést okozott, ami az olajkereslet csökkenését vetíti előre.
- Az arany viszont egészen 1,255 dollárig tudott erősödni, a befektetők a Fed állampapír vásárlási programjának kisebb mértékű csökkentésére számítanak, ami továbbra is fenntarthatja a jelentős likviditást a piacon.

Devizák:
- Egész héten gyengült a forint árfolyama az euróval szemben, aminek hatására 301,15-ös árfolyamon zárta a hetet az EURHUF devizapár értéke. A pénteki gyengülését, hasonlóan a csütörtökihez ismételten a 301,1 körüli technikai szint állította meg. A forint ma ismételten megpróbálkozhat az ellenállás áttörésével.
- Nagyot erősödött a dollár az euróval szemben péntek délután, ugyanis az árfolyam 1,3620-os érték mellett az 50 napos mozgóátlagról lefordult, és 1,3541-ig csökkent az EUR/USD árfolyama, ráadásul a 100 napos mozgóátlag is áttörésre került, így a következő napokban az árfolyam tovább folytathatja a csökkenést.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 0,6%-os, a Hang Seng 0,8%-os, míg a Shanghai index 0,7%-os eséssel kezdte a hetet.
- A kínai negyedik negyedéves GDP 7,7%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest, ami lassulást jelent az előző negyedévben mért 7,8%-os éves növekedéshez képest, de meghaladta az elemzők 7,6%-os várakozását.
- Decemberben az ipari termelés bővülése 9,7% lett az előző évhez képest Kínában, ami elmaradt a várt 9,8%-tól, ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom ugyanezen időszak alatt a vártnak megfelelően 13,6%-kal növekedett.
- Decemberben is tovább folytatódott az ingatlanárak emelkedése Kínában, azonban a növekedés üteme lassulni látszik. Hó/hó alapon csak 0,38% volt a növekedés, míg novemberben ugyanez 0,53% volt. A lassuláshoz hozzájárulhattak azok a várakozások, miszerint a kormány újabb intézkedéseket fog bevezetni az ingatlanpiac fékezésének érdekében.
- Japánban a végleges novemberi ipari termelési adat 4,8% lett év/év alapon, ami alacsonyabb az előzetes 5,0%-nál.
- A Nintendo 6,2%-os eséssel zárta a napot, bár napközben 19%-os mínuszban is állt a részvény, miután a társaság profitfigyelmeztetést adott ki és a márciussal záruló évre operatív veszteséget vár, mivel a gyártó legfőbb terméke, a Wii U nem a várakozásoknak megfelelően fogy.

Határidős piacok:
- Negatív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.


Vállalati hírek

- Horvátország pénteken az ENSZ genfi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottságához fordul MOL-INA ügyben a horvát HINA hírügynökség szerint. A horvát fél a Sanader ügyben hozott még nem jogerős ítéletet azzal a kéréssel csatolta bizonyítékként a MOL ellen benyújtott keresethez, hogy nyilvánítsák részben semmissé azt a 2009-es megállapodást, amellyel a MOL irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. A részvényesi szerződés első kiegészítése jelentősen megnövelte a MOL irányítási jogait az INA felett, a vállalat felügyelő- és az igazgatótanácsban a MOL tulajdoni hányadánál nagyobb arányban képviselteti magát, amihez törvénytelen eszközökkel jutott hozzá a hírügynökség szerint. A horvát kormány kompenzációt is szeretne a MOL-tól az okozott károk miatt. A MOL még tavaly novemberben fordult egy másik nemzetközi bírósághoz, az ICSID-hez, melyben keresetet támaszt a horvát állammal szemben az INA átvételekor történt kötelezettségek megszegése miatt. A feszültség továbbra is jelentős a felek között, annak ellenére, hogy a múlt héten sikerült megállapodni az INA nem termelő mezőivel kapcsolatban. Úgy tűnik azonban, az irányítási jog esetében egyik fél sem hajlandó engedni. A MOL-t sújthatja a magyar kormány harmadik rezsicsökkentő akciója is, mely a gáz kiskereskedelmi árát kívánja vágni. A MOL a legnagyobb magyar gázkitermelő és kezében van a gázszállítási üzletág is.


- Pénteken, a Fidesz frakcióülése után jelentik be a harmadik rezsicsökkentés részleteit, így azt, hogy az pontosan hogyan hat majd a Magyar Telekomra és a MOL-ra, csak később tudjuk megmondani.

Gazdasági hírek

- Áder János szombaton jelentette be, hogy 2014. április 6-ra tűzi ki a választásokat. Az egy évvel ezelőtt módosított választási törvény értelmében a parlament létszáma a jelenlegi 386 főről 199 főre csökken a következő ciklustól kezdve. 106 képviselőt egyéni körzetben választunk majd meg, 93 pedig listáról jut be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.