BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma éjjel dönt a török jegybank, a forint is korrigált reggel

Korrigált a forint a ma reggeli órákban, 305-307 között nagy volatilitással mozog az EUR/HUF árfolyam. 308-ig elszaladhat a kurzus, onnan azonban gyors korrekcióra számítunk, 300 közelébe térhet vissza a forint az euróval szemben - írják az Erste elemzői.

A Törökországból induló feszültségek nyomán gyengült a forint a napokban, a líra azonban már korrigált a hírre, amely szerint ma rendkívüli ülést tart a török jegybank. Az első sokk levonulása után a forint is stabilizálódhat, hiszen a tartósan laza hazai monetáris politikát részben ellensúlyozhatja a robosztus folyó fizetési mérleg többlet (várt 2,85 milliárd euró 2013-ban és 2 milliárd euró 2014-ben).

A hazai kötvénypiacon nagy mozgások nem voltak, a 10 éves hozam 4 bázisponttal 5,7 százalékra emelkedett, a múlt heti nagyobb növekedés után. Az ÁKK ma a szokott 50 milliárd forint értékben hirdet meg 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket, kereslettől függően, de valószínűleg ismét többet értékesít ennél. A 3 hónapos papírokkal 2,65 százalékon kereskednek a másodpiacon.

Nemzetközi helyzetkép:

Hullámvasútra kerültek tegnap a vezető amerikai börzék. Nyitást követően lefelé vették az irányt, majd a nap vége felé ismét emelkedő pályára álltak az árfolyamok, de zárás előtt újbóli lejtmenet követett, és végül mínuszban zártak az indexek (Dow -0,26%, Nasdaq -1,07%, S&P500 -0,46%). Lejtmenetre kerültek a nyugat-európai börzék a tegnapi kereskedésben (FTSE100 -1,69%, DAX -0,46%, CAC40 -0,4%). A WTI 96 dollár alá esett, mivel a várakozások szerint legalább 2 millió hordóval nőttek az USA nyersolaj készletei az elmúlt héten. A benzinkészletek is emelkedtek, míg a dízel esetében csökkenést vár a piac. Az arany befektetők a Fed heti bejelentését várják a kötvényvásárlási program csökkentéséről, miközben a hírek szerint némileg gyengült az ázsiai fizikai kereslet az arany iránt. Minimális elmozdulás volt csak az EUR/USD devizapár árfolyamában, ami a 30 napos mozgóátlaghoz tapadt, elhanyagolható mértékű csökkenést mutatva. Az árfolyam 1,3675-ről 1,3673-ra mérséklődött. Holnap a Fed ülés viszont akár érdemi elmozdulást is eredményezhet a devizapárban. A Nikkei 0,2% százalékot csökkent, viszont a Hang Seng 0,1 százalékot, míg a Shanghai index 0,3 százalékot emelkedett a mai kereskedésben. Az ázsiai piacok holnap még nyitva tartanak, csütörtöktől viszont a többség zárva lesz. Indiában váratlanul 25 bázisponttal emelték az irányadó repo rátákat, melyre az indiai rúpia erősödéssel reagált. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az új lakás-értékesítések negatív meglepetést okoztak a befektetőknek; 7 százalékkal estek vissza decemberben az értékesítések, az előző havi 445 ezer darab után 414 ezer darabra, míg a piac 450 ezret várt. Ma délután a Richmondi Fed indexet, a Conference Board fogyasztói bizalmi index januári értékét, és az S&P/Case Shiller házár index novemberi értékét publikálják a tengerentúlról.

Európában, a német üzleti bizalom tovább javult januárban: a várt 110 pont helyett 110,6 pont lett a mutató az előző havi 109,5 pont után.

A török líra drasztikus gyengülésének megfékezése érdekében rendkívüli jegybanki ülést hívtak mára össze, melynek sajtótájékoztatóját török idő szerint éjfélkor tarják. A török jegybank a kamatemelést sokáig húzta, és más intézkedésekkel, például intervencióval próbálta sikertelenül stabilizálni a líra helyzetét. Ezt követően kerül sor a mai ülésre, melytől a piac egyértelműen kamatemelést vár. A három hónapos swapok 225-275 bázispont közötti kamatemelést áraznak, míg a CNBC felmérése alapján akár 300 bázispontos rendkívüli alapkamat emelésre is sor kerülhet. Magyarországon a 2008-as rendkívüli MNB ülés 300 bázispontos kamatemeléssel zárult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.