BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sincs egyértelmű trend a forintpiacon

Tegnap napközben némileg vissza-erősödött a forint, ma azonban ismét gyengülő pályára állt a hazai fizetőeszköz. Az EUR/HUF kurzusa 301 alatt mozog, ellenállás azonban csak 304-nél található, addig gyengülhet a forint rövidtávon - írja az Erste elemzése.

Kis erősödés után 300,7-nél jár a forint az euróval szemben, míg a dollár ellenében 220,84 forintot kell fizetni. A kötvénypiacon nagy mozgások nem voltak, a rövid hozamok estek pár bázisponttal. Az ÁKK tegnap 75 milliárd forint értékben értékesített 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket, jóval a meghirdetett 50 milliárd forint felett.

Az érdeklődés a szokottnál is élénkebb volt a magyar rövid kötvények iránt, majdnem 200 milliárd forintnyi ajánlat érkezett be. Az aukciós hozam is csökkent, 2,84%-on keltek el átlagosan a DKJ-k.

Nemzetközi helyzetkép:

Jó makradatok és vegyes vállalati hírek mellett oldalaztak tegnap a vezető amerikai tengerentúli indexek (Dow -0,39%, Nasdaq 0,1%, S&P500 -0,13%). Mérsékelt mínuszban zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,07%, DAX -0,16%, CAC40 -0,3%). Oldalazással telt a kereskedés az arany piacán, az árfolyam 1.236-1.244 dollár között mozgott. A reggeli órákban sem történt érdemleges mozgás a nemesfémben. A hét eleji olajemelkedés után tegnap enyhe korrekciót láthattunk a kőolaj piacán, az árfolyam 93,3 dollárról 94,1 dollárig süllyedt. A forint árfolyama tegnap 301,35-ig emelkedett, de ezzel csak minimálisan került a múltkori lokális csúcs, 301,2 fölé, majd innen hirtelen megfordult, és 300,6-ig korrigált az EUR/HUF jegyzése. Visszafogott mozgás volt tapasztalható az EUR/USD árfolyamban, ami a szerdai letörést követően csak oldalazott tegnap. Az árfolyam 1,3605-ről 1,3620-ra emelkedett. A Hang Seng 0,8 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index 1 százalékos, a Nikkei pedig 0,1 százalékos eséssel zárta a hetet. Gyengén teljesítettek a kínai tőzsdén a bankpapírok, miután az ICBC, ami mérlegfőösszeg alapján a legnagyobb bank a világon, ismételten megtagadta, hogy kimentse azon befektetőket, akiknek 3 milliárd jüan étékben értékesített befektetési termékeket. Ez ismét rávilágított az árnyék bankrendszer kockázataira. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az amerikai szenátus tegnap kis többséggel jóváhagyta a kormány működését szeptember 30-ig biztosító költségvetési törvényt, amit Barack Obama elnök várhatóan szombaton ír alá. Ezután a figyelem ismét a 17.000 milliárd dolláros adósságplafonra irányulhat, amit hat héten belül kell megemeljen a kongresszus. John Boehner, képviselőházi elnök szerint az Egyesült Államoknak még csak a közelébe sem szabad jutnia a techinkai csődnek, ezért gyors megállapodást sürget.

A Philadelphiai Fed index az előző havi 3 pontról 9,3 pontra emelkedett januárban, miközben az elemzők 8,7 pontra számítottak. A friss munkanélküli segélykérelmek száma 2 ezer fővel 326 ezerre csökkent múlt héten az Egyesült Államokban, miközben az elemzők 328 ezerre számítottak.

A magyar kormány tegnapi sajtótájékoztatója után világossá vált, hogy orosz-magyar államközi hitel fedezi a paksi atomerőmű 5-ös, 6-os blokkjának fejlesztését. Emiatt bizonyos, hogy a hitel lehívása emelni fogja a bruttó államadósság számot, Lázár János azonban kifejtette, hogy nem egyszerre, hanem a fejlesztés során fokozatosan hívja le a hitelt az állam. A 10 milliárd eurónyi (3000 milliárd forint) hitel a GDP 10 százalékára rúg, így 2015-től 2025-ig ennyivel emeli az államadósságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.