BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Bitcoin csak a kezdet, itt a Dogecoin - egyre több a virtuális pénz

A drogkereskedők jóvoltából egyelőre a Bitcoin a legismertebb virtuális pénz, ugyanakkor a piacon napról napra egyre több furcsa fizetőeszköz jelenik meg. Az ismert mém-kutyáról elnevezett Dogecoin például nem csak vicc, bizonyos helyeken valóban lehet fizetni vele.

Shiva Keshavan indiai szánkós szeretett volna elindulni a téli olimpián, de ehhez össze kellett gyűjtenie az utazáshoz szükséges ötezer dollárt. A sportoló szerencséjére a Reddit felhasználói aktivizálták magukat és Dogecoin formájában összegyűjtötték a szükséges összeget.

Hasonló szerencsével járt a jamaikai bobcsapat, nekik egy nap alatt 30 ezer dollárnyi Dogecoint ajándékoztak a Redditesek. A nyelvtant nem ismerő mém kutyáról elnevezett virtuális pénzt mindössze hét hete hozták létre, de máris a második leggyorsabban növekvő közösség a Reddit adatai szerint, megelőzve ezzel a kábítószer ügyletek kapcsán elhíresült Bitcoint is.

Az Aljazeera beszámolója szerint a Dogecoin hívei hangsúlyozzák, hogy ez a fizetőeszköz végre barátságos színben tünteti fel a virtuális pénzek világát, a piac pedig jól profitálhat ebből az imázsból. A Bitcoinhoz hasonlóan ez is egy digitális kódon alapul, amelyet a leendő tulajdonosoknak meg kell fejteniük. A készítők mindig korlátozott számú virtuális érmét dobnak piacra, hogy ezzel biztosítsák annak értékét. Aki ilyen pénzt szeretne gyűjteni, annak meg kell dolgoznia érte a számítógépével. Szakértők szerint a digitális pénzek „kibányászásához” szükséges szoftverháttér akár több ezer dollárba is belekerülhet, miközben a fizetőeszközök értéke csakis a közösség bizalmától függ.

Jelenleg legalább 83 virtuális pénzeszköz szerezhető meg a piacon és valószínűleg még több százat használnak privát körök. Ironikus módon ezek a pénznek nem nevezhető, de értékkel bíró eszközök sokszor többet érnek, mint egyes országok hivatalos fizetőeszközei. A Dogecoin például erősebb, mint 26 ország devizája, igaz, ezek között főleg olyan államok találhatóak, mint Zimbabwe.

A közgazdászok egy része úgy látja, a felhasználók gazdasági buborékot fújnak a bitcoinhoz hasonló eszközök vásárlásával, ez viszont nem tartja vissza a felhasználókat, főleg, hogy megnyíltak az első Bitcoin automaták Torontóban, Vancouverben, NewYorkban és Sidneyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.