BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétszeresére emelik a jüan dollárral szembeni árfolyamsávját

Kína bejelentette szombaton, hogy lazít kissé a nemzeti deviza, a jüan árfolyamának ellenőrzésén; hétfőtől az eddiginek a duplájára, két százalékra nő a kínai deviza és az amerikai dollár kereskedelmében a maximálisan megengedett napi eltérés.

A jüannal nem lehet szabadon kereskedni.

A kínai jegybank minden nap meghatározza a hivatalos középárfolyamot, ettől - az amerikai dollár esetében - legfeljebb egy százalékkal mozdulhat el az árfolyam. Ez a szabály 2012 áprilisa óta volt érvényben, előtte 0,5 százalék volt az engedélyezett maximális napi eltérés a jüan/dollár kereskedelemben.
A hét végi bejelentés szerint hétfőtől már nem egy, hanem két százalék lehet a napi ingadozás. Ez megfigyelők szerint fontos lépés a jüan teljes konvertibilissé tétele felé.
A szélesebb árfolyamsáv miatt a kínai vállalatoknak és bankoknak az eddiginél jobban oda kell figyelniük az árfolyam-kockázatra - mutattak rá elemzők.
Ugyanerre utalt a döntést ismertető közleményében a kínai központ bank. A kínai vezetés egy ideje hangsúlyozza, hogy fokozatosan növelné a piac szerepét az állam által uralt kínai gazdaságban.
A kínai hazai össztermék (GDP) 2013-ban 7,7 százalékkal nőtt, ami két évtizedes mélypont. 2014-re 7,5 százalék a hivatalos GDP-növekedési célszám, de a kínai kormányfő a napokban jelezte: Peking rugalmasan kezeli ezt a célt, amíg elegendő számú új munkahely keletkezik.
A kínai vezetés 2012 óta azt hangoztatja: átalakítja a kínai gazdaságot úgy, hogy a beruházások és az export helyett a belső fogyasztás legyen a növekedés motorja. Hangsúlyozták: ezt a változtatást azon az áron is végrehajtják, hogy emiatt kissé lelassul a gazdasági növekedés.
A szélesebb árfolyamsáv lehetővé teszi a jüan ütemesebb erősödését, ami növelné a kínai háztartások jövedelmének vásárlóerejét. Ez - a kínai vezetés deklarált céljával összhangban - serkentheti a fogyasztást.
A kínai jegybank 2005 óta fokozatos, "csúszó felértékelést" alkalmazott; a 8,27-es szintről azóta több mint 30 százalékot erősödött a jüan az amerikai dollárral szemben.
Ha a jüan hirtelen szabadon átválthatóvá válna, rövid időn belül jelentősen felértékelődne a piacon, ami lefékezné a kínai gazdaság számára létfontosságú exportot. Ha a kínai gazdaság már kevésbé függ a kiviteltől, kevésbé lesz fájdalmas a jüan árfolyamának felszabadítása.
A HSBC brit nagybank prognózisa szerint a kínai deviza öt év múlva válhat teljesen konvertibilissé - jegyezte meg a Bloomberg hírügynökség.
A Deutsche Bank adatai szerint a jüan egyre fontosabb nemzetközi fizetőeszköz: 2013 első kilenc hónapjában a Kína által megkötött kereskedelmi ügyletek 17 százalékát számolták el jüanban; 2009-ben még mindössze 1 százalék volt ez az arány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.