BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyengülés irányába fordult a forint a 200 napos mozgóátlagról

Nagyot gyengült tegnap a forint, az EUR/HUF kurzusa a 302-nél járó 200 napos mozógátlagról a 306,2-es 20 és 30 napos mozgóátlagig emelkedett pár óra alatt. A korrekció után azonban valószínűbb, hogy ismét lefelé fordul a árfolyam, a 20 és 200 napos mozgóátlagok között mozoghat a napokban a kurzus - írja az Erste elemzése.

A forint jelentős gyengüléssel reagált a negatív nemzetközi hangulatra, Putyin fenyegetése nyomán ismét felerősödtek a félelmek az orosz-ukrán válság kapcsán. A hazai kötvénypiac azonban továbbra is jól tartja magát a tegnapi erős aukciót követően. Az ÁKK ugyanis 86 milliárd forintnyi kötvényt adott el, a korábbiaknál jelentősen alacsonyabb átlaghozamok mellett. A 10 éves kötvények 4,76%-on keltek el a két héttel ezelőtti 5,35%-kal szemben. Az 5 és 3 éves papírok esetén is nagy hozamesést lehetett látni, 3,77, illetve 3,52%-on adták el e kötvényeket.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a reggeli dollárerősödést délután egy korrekció követte, így a nyitó 1,3715-ös árfolyam hiába csökkent 1,365-ig, a délutáni korrekcióban a nyitó érték közelébe 1,371-ig emelkedett az EUR/USD árfolyama. Zuhanással indult a kereskedés a vezető tengerentúli piacokon, s bár a kereskedés második felében enyhült a negatív hangulat, így is nagy mínuszban zártak az indexek. Öt hete nem volt ilyen gyenge napjuk a piacoknak (Dow -1%, Nasdaq -0,77%, S&P500 -0,93%). Nagyot zuhantak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,55%, DAX -1,01%, CAC40 -1,25%). Ázsiában a Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot zuhant. Bár csak ma jelennek meg Indiában a választás végső eredménye, azonban az eddigi számok azt mutatják, hogy az ellenzéki jelölt győzelmével zárult. A hírre az indiai részvényindex 3,6%-os emelkedéssel reagált, míg a rúpia jelentősen erősödött. A Kínába beáramló működő tőke (FDI) értéke 8,7 milliárd dollárra csökkent áprilisban, ami 3,4%-os évesített emelkedés, szemben a várt 1%-kal. Az árupiacon a WTI ma 101,8 dollárra ugrott, mivel tegnap Putyin elnök befenyegette az európai nagyhatalmakat, hogy amennyiben Ukrajna záros határidőn belül nem fizet, elzárják az Európa felé menő gázcsapokat. A geopolitikai feszültség éleződése a Brent árfolyamát feljebb hajtotta, de a WTI befektetők is inkább a vételi oldalon voltak. Az arany 1.300 dollár alá esett, annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb fedezeti alap pénzügyi befektető, a Paulson nem csökkentette kitettségét az egyik legnagyobb ETF-ben. Az ukrán feszültség is némi támaszt jelentett, illetve a tegnapi USA lassuló ipari termeléséről szóló adatok is segítették az arany stabilizációját.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban jobb lett a vártnál a friss munkanélküli segélykérelmek adata, a piac 320 ezerre számított, ezzel szemben 297 ezerre süllyedt a segélykérelemért folyamodók száma, ami hétéves mélypontnak felel meg. A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index az áprilisi 1,29 pontról 19 pontra ugrott májusban, ami pedig lényegesen jobb a 6 pontos elemzői konszenzusnál. A várt stagnálás helyett 0,6%-kal esett az áprilisi ipari termelés, a márciusi adatot viszont 0,7%-ról 0,9%-ra módosították. A Philadelphiai Fed index 1,2 ponttal 15,4 pontra süllyedt májusban, ami kedvezőbb, mint a várt 14 pont.

Az eurózónában 0,9%-kal bővült a GDP az egy évvel korábbi időszakhoz képest az első negyedévben, ami alacsonyabb a várt 1,1%-nál. A fogyasztói árak emelkedése a vártnak megfelelően 0,7%-os volt áprilisban éves alapon.

Varga Mihály tegnapi interjújában hangsúlyozta, hogy az alacsony infláció ugyan jó az embereknek, de a költségvetést 2,4%-os éves infláció mellett tervezték, a legfrisebb előrejelzéseik szerint viszont 0,8% körül alakulhat a fogyasztói áremelkedés. Varga szerint emiatt persze „főjjön a miniszter feje”, amivel arra utalhatott, hogy további intézkedésekre lehet szükség a költségvetési hiány 3% alatt tartása érdekében. Mi továbbra is tartjuk, hogy a maastrichti kritériumoknak megfelelő ESA-hiány jön ki idén, de ehhez megszorításokra lesz szükség. Várhatóan továbbra is inkább a bevételi és nem a kiadási oldalt érintő intézkedésre kell számítani, és valószínűbb, hogy a harmadik-negyedik negyedévben kerül erre sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.