BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pénteki erősödés után kissé gyengül ma a forint

Új lokális mélypontra erősödött az EURHUF kurzusa a pénteki kereskedésben, miután az árfolyam áttörte a 200 napos mozgóátlagot. A hét eleji kereskedés egy kisebb gyengüléssel indult, de egyelőre nem mutat fordulatot az árfolyam. Ha kitör lefelé az EURHUF, 298-nál lehet a következő megálló - írja az Erste elemzése.

Pénteken ismét erősödött a hazai deviza árfolyama az euróval szemben. A kötvénypiacon is pozitív volt a hangulat, a 3-15 éves szakaszon 6-12bp-al kerültek lejjebb a referenciaszintek. A héten az MNB keddi kamatdöntése, illetve a csütörtöki kötvényaukciók lehetnek leginkább a piaci figyelem fókuszában.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár erősödő trendje töretlen, pénteken 1,362-ig zuhant az EURHUF kurzusa, miközben a 200 napos mozgóátlagot is áttörte az árfolyam. A reggeli kereskedés nem tartogatott nagyobb izgalmat a devizapárban. A vártnál jobb lakáspiaci adatoknak köszönhetően jó hangulatban telt a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúlon. Az S&P500 index történelmi csúcson zárta a kereskedést, hiszen soha nem fejezte még be 1.900 pont felett az index a kereskedést (Dow 0,38%, Nasdaq 0,76%, S&P500 0,45%). Ma nem publikálnak friss makrogazdasági adatokat, és a piacok is zárva lesznek, mert a Memorial Day-t ünneplik a tengerentúlon. A nyugat-európai börzéken is jó hangulatban telt a pénteki kereskedés (FTSE100 -0,07%, DAX 0,48%, CAC40 0,33%). Tavaszi bankszünnap miatt a londoni tőzsde is zárva lesz ma. Ázsiában a japán börze erős pluszban kezdte a hetet, de a kínai piacokon már felemás a hangulat (Nikkei 0,97%, Hang Seng -0,06%, Shanghai 0,17%). A kínai miniszterelnök pénteki nyilatkozata is segítette a tőzsdéket, szerinte a kormány kész további gazdaságösztönző lépésekre. A Bank of Japan publikálta áprilisi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyben az áprilisi adóemelés hatásait a várakozásoknak megfelelően tartották. Az eszközvásárlási programban semmilyen változtatást nem tartottak szükségesnek a döntéshozók. Az árupiacon a WTI alig változott ma reggel, az USA piacok ráadásul zárva tartanak, ami kihat a többi piac WTI kereskedelmére is. Az ukrán szavazás némi enyhülést hozott a hangulatban, a Brent ára is csökkent ennek hatására. A kínai energia fogyasztás növekedését évi 3,9%-ra teszi a központi bizottság 2015-ig, ami megfelelt a korábbi várakozásoknak. Az arany is stabil maradt: ma reggel 1.292 dollár volt az unciánkénti ár. A szereplők szintén az ukrán eseményeket figyelik leginkább, de mivel megnyugtató hírek jöttek, ezért nem várható jelentős változás az árakban. Az amerikai és az európai határidős indexek többsége a pozitív tartományban volt ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban áprilisban évesítve 433 ezer új lakás talált gazdára, ami felülmúlja a 425 ezres piaci várakozást.

A német IFO üzleti bizalmi index értéke 110,4 pontra csökkent májusban az áprilisi 111,2 pontos értékéről. Az előzetes konszenzus lényegében stagnálást várt.

Tegnap tartották Ukrajnában az elnökválasztást, a szavazatok 57,4%-át a Vitalij Klicsko által vezetett Ütés (UDAR) párt kapta, így az első fordulóban megnyerték az előrehozott elnökválasztásokat. A párt elnökjelöltje, Petro Porosenko kijelentette, hogy nem fogják elismerni a Krím függetlenségéről rendezett népszavazást. Porosenko azt is leszögezte, hogy Ukrajna területi egysége számára kiemelt fontosságú.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.