BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euró nagyot esett a dollárral szemben

Szörnyű ZEW index látott tegnap napvilágot. A jövőbeli kilátások nagyot estek, amely elsősorban az erős euróra vezethető vissza - derül ki az Erste elemzéséből.

Ennek hatására az euró nagyot esett a dollárral szemben, amely az EUR/HUF árfolyamon is meglátszott. Nevezetesen: a forint árfolyama stabil volt, pedig a meglepetés inflációs adat (46 évvel ezelőtt láthattunk utoljára negatív év/év inflációt) azt sugallja, hogy van tere még a kamatcsökkentésnek. Ezt a külpiaci folyamatok is alátámasztják, miközben a hazai GDP bővülés gyorsul, és egyelőre a költségvetési hiánnyal kapcsolatban sincs jelentős aggodalom. Pedig az utóbbi erősebb szezonalitást mutat, mint az elmúlt években.

A gyenge ZEW indexre átmenetileg megbicsaklott a DAX emelkedése, de aztán továbbra is a vevők uralták a piacot annak köszönhetően, hogy még valószínűbbé vált az EKB lazítás. A DAX index (10 pont híján) gyakorlatilag megérintette a korábbi csúcsot, ahonnan technikai értelemben korrekció kezdődött. Amennyiben a mai napon ez hasonló módon folytatódik, azaz oldalazással korrigálja ki az index a rövidtávú „túlvettséget”, akkor hamarosan újabb csúcsokat láthatunk a német piacon is.

Az amerikai piacon a Dow Jones megerősítette a tegnapelőtti kitörést, ugyanakkor az S&P500 egy félelemre okot adó doji gyertyát hagyott tegnap, amelyről azt gondoljuk, hogy csak ijesztgetés, és az emelkedés hamarosan folytatódhat. A BUX tegnap lefordult a 200 napos mozgóátlagról, de a mai napon újra ostrom alá veheti azt, azaz enyhe emelkedést várunk tőle.

USA:
- Oldalazással telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az indexek a nap végéig nem találták az irányt, de a Dow Jones index és a S&P500 ismét történelmi csúcsot ütött (Dow 0,12%, Nasdaq
- 0,33%, S&P500 0,02%).
- A Dow Jones index tagjai eléggé felemás teljesítményt mutattak, a legjobban a Microsoft (+1%) teljesített, a leggyengébb instrumentum pedig a Cisco (-1,3%) volt.
- A kiskereskedelmi forgalom a várt 0,4% helyett 0,1%-kal bővült áprilisban havi alapon. Az autóértékesítések nélküli adat stagnált, miközben a piac 0,6%-os bővülésre számított.

Európa:
- Mérsékelt emelkedéssel zártak a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,31%, DAX 0,53%, CAC40 0,25%).
- A ZEW gazdasági hangulatindex Németországban az előző havi 43,2 pont után májusban 33,1 pontra esett vissza a várt 40 pont helyett, ez pedig 2013 januárja óta a legalacsonyabb érték.
- Eurózónás ipari termelési adatot publikálnak ma 11 órakor.
- 11:30-kor a Bank of England negyedéves inflációs jelentéséről tudhatunk meg részleteket.

Olaj, arany:
- A WTI ma 102 dollár felett volt annak köszönhetően, hogy a jelentések szerint 590 ezer hordóval csökkent a WTI készlet Cushingban. A szereplők továbbra is figyelik az ukrán eseményeket, bár ennek hatása eltörpül a készletváltozások mellett.
- Az arany 1,295 dolláron állt ma reggel, a befektetők itt elsősorban az USA gazdasági növekedését, a kínai fizikai aranykeresletet és az ukrán válság alakulását figyelik.

Devizák:
- 1,3757-ről 1,3704-ig csökkent az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedésben. A dollárerősödés első hulláma 11 órakor, a ZEW index megjelenését követően kezdődött, majd később a 100 napos mozgóátlag 1,3741-es értékének eltörését követően a folyamat felgyorsult. Szintén a dollár erősödését támogatta, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint a konzervatív Bundesbank is hajlandó támogatni az EKB lazító intézkedéseit.
- Kis mozgás volt tapasztalható az EUR/HUF jegyzésében, az árfolyam 303,4-ről 303,77-ig emelkedett, de továbbra sem tudott jelentősen elrugaszkodni a támaszszint közeléből.

Távol-Kelet:
- A Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,3%-ot esett.

Határidős piacok:
- Mind az európai, mind az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek:

A Banco Santander közel jár ahhoz, hogy eladja spanyol, mexikói és brazil letétkezelési üzletágát, melynek értéke 0,5 és 1 milliárd euró körül alakulhat. A hír kapcsán jelentősebb árfolyamhatásra nem számítunk.

Az amerikai értékesítési adatokat követően publikálták a globális értékesítési számokat is. A BMW csoport 4,3%-os évesített növekedést követően 162 ezer gépkocsit értékesített. A BMW márka 7,8%-kal 141 ezerre növekedett, míg a Mini 14,9%-os éves csökkenéssel 21 ezer gépkocsit adott el. Az év eleje óta 649 ezer gépkocsit értékesíttek, ami 7,5%-os emelkedés, míg év végéig 2 millió gépkocsit terveznek eladni.

A BNP Paribas megsértette az Iránra, Szudánra és egyéb országokra vonatkozó amerikai szankciókat, ezért komoly büntetést kell fizetnie. A megállapodás jövő hónapban kerülhet nyilvánosságra, a büntetés várhatóan nagyobb lesz mint 3,5 milliárd dollár.

Sajtóértesülések szerint az értékesítésre szánt spanyol ingatlanállomány (melynek könyv szerinti értéke 4,5 milliárd euró: 2,8 milliárdnyi nem teljesítő és 1,7 milliárd eurónyi jó hitel) vételára 2,5 és 3 milliárd euró körül lehet, vagyis a könyv szerinti érték 61%-án kerülhet értékesítésre, míg a Commerzbank 0,51-es könyv szerinti értéken forog. A portfolió értékesítése támogathatná a mérlegtisztítási folyamatot, így pozitívan hatna a vállalat értékeltségére, főleg, hogy egy kockázatos eszközt sikerülne magasabb értékeltségen eladnia, mint amin a cég teljes egésze forog.

A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes 14%-os növekedést tudott felmutatni, így 141 ezer gépkocsit értékesített, ezzel jelentősen felülmúlta az Audi (12%-os növekedés) és a BMW számait is. Az amerikai értékesítési adatokhoz hasonlóan globálisan is az E és az S osztály tudott komoly növekedést felmutatni. Előbbi 26%-kal, utóbbi pedig 60%-kal nőtt.

A Emirates légitársaság megvásárolhatja a Lufthansa-tól a világ vezető fedélzeti catering szolgáltatásokat nyújtó vállalatát, az LSG Sky Chefs nevű társaságot. Tárgyalásokról egyelőre nincsen szó, mert a társaságot még nem kívánja értékesíteni a Lufthansa, de az Emirates csoporthoz tartozó Dnata társaság azt nyilatkozta, hogy a Lufthansa vezetésében bekövetkező változás után reménykednek, hogy hamarosan eladó lesz az LSG Sky Chefs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.