BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz jegybank drasztikusan csökkentette a devizavásárlást

Az orosz jegybank áprilisban drasztikusan csökkentette a rubelerősítést célzó devizavásárlást márciushoz képest a hétfőn közölt adatok szerint.

Az orosz központi bank beszámolója szerint a dolláreladás a márciusi 22,297 milliárdról áprilisban 2,402 milliárdra csökkent, euróból pedig 247,87 milliót adtak el intervenció keretében a márciusi 2,268 milliárdot követően.

A jegybank az év eleje óta összesen 43,5 milliárd dollárt fordított a rubel támogatására. A devizaeladások ellenére a rubel árfolyama csaknem 10 százalékkal esett a dollárhoz viszonyítva.  Az orosz arany- és devizatartalék 482,7 milliárd dollár volt két hete, ami 700 millió dollár növekedés a megelőző héthez képest

A rubelgyengülést részben az okozza, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed december óta fokozatosan zárja el pénzcsapját, csökkenti gazdaságélénkítő célú eszközvásárlásait. A másik fő ok a Krím lerohanása, ami miatt megingott a befektetők bizalma Oroszország iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.