BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól tartja magát a forint

Töretlen a forint ereje, az EUR/HUF kurzusa tegnap is tudott még csökkenni, a 200 napos mozgóátlagot súrolja az árfolyam. Nagyobb valószínűséggel továbbra is a 20 és 200 napos mozgóátlagok között mozog majd a forint rövidtávon, így egy kis korrekciót elképzelhetőnek tartunk. Egy lefelé kitörés esetén azonban 298-ig is csökkenhet a kurzus - olvasható az Erste elemzésében.

Kiváló formában a forint a kedvező nemzetközi hangulatban. Enyhült a feszültség az orosz-ukrán krízisben, periféria országokat minősítettek fel hitelminősítők, és az EKB akár júniusban megnyithatja a pénzcsapokat. Így Matolcsy György jegybankelnök tegnap szavai (aki szerint van még tér kamatvágásokra) is csak átmenetileg gyengítette a forintot. A június 5-i EKB ülés tehát kiemelten fontos a hazai piacok szempontjából is, szerintünk azonban csalódást okozhat az EKB, mivel valószínűbb, hogy „csak” kamatvágás mellett dönt és még nem veti be az eszközvásárlásokat. A hazai kötvénypiacon megfordult az elmúlt napok trendje, ismét elindult a hozamcsökkenés, annak ellenére, hogy az ÁKK jelentősen növelte a forint állampapír kínálatot. Az MNB kéthetes eszköz változtatása miatt augusztusig még nyomás alatt maradhatnak a hozamok, de év végére már hozamemelkedést várunk a hosszú kötvények esetén. A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción 2,45%-os maximális hozam alakult ki, az adósságkezelő 80 Mrd forintot bocsátott ki a papírból.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár tegnap tovább erősödött az euróval szemben. Az árfolyam 1,368-ról 1,365-ig esett zárásra, megközelítve a támaszt jelentő 200 napos mozgóátlagot. A reggeli kereskedésben a devizapár már majdnem elérte a 200 napos mozgóátlagot. Jó hangulatban indult tegnap a kereskedés a tengerentúlon, bár a nap végére elfáradtak az indexek, de még így is sikerült pluszban zárniuk a kereskedést (Dow 0,06%, Nasdaq 0,54%, S&P500 0,21%). Nyugat-Európában is jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés. Emelkedéssel zárták a hetet az ázsiai piacok (Nikkei +0.3%; Hang Seng + 0.1%; Sanghai +0.7%; Kospi 0%). Az árupiacon a WTI már a 104 dolláros szintet ostromolja, míg az arany kurzusa néhány dollárral az 1.300-as szint alatt volt. A WTI esetében a piac a készletek csökkenésére figyel: a múlt héten az USA WTI készletei 391,2 millió hordóra csökkentek, ami az elmúlt 6 hét legalacsonyabb értéke, míg a kínálat 225 ezer hordóval 23,2 millió hordóra csökkent. Az árat emelte a líbiai és az ukrán helyzet is. A líbiai körülmények a termelés csökkenését eredményezhetik, míg az ukrán konfliktus adott esetben szankciókhoz vezethet Oroszország ellen. Az arany esetében a Fed politikája és az EKB esetleges likviditásnövelése okozhat változást.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a múlt héten 326 ezer friss munkanélküli segélykérelmet regisztráltak, ami 28 ezerrel magasabb a legutóbbi értéknél, és a 310 ezres elemzői várakozásokat is meghaladja. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index viszont pozitív meglepetést okozott, az áprilisi 55,4 pontról egészen 56,2 pontig emelkedett. A piac 55,5 pontra számított. A használt lakások értékesítése havi alapon 1,3%-kal bővült áprilisban, amely elmarad a 2,2%-os várakozástól.

Az Eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexének májusi értéke 52,5 pont lett, alulmúlva az 53,2 pontos piaci várakozást és az áprilisi 53,4 pontot. A szolgáltatói szektor BMI-je viszont jobb lett a vártnál, a piac 53 pontra számított, a tényadat pedig ennél 0,5 ponttal magasabb lett.

Az S&P hitelminősítő ma reggeli bejelentése szerint, a spanyol államadósságot egy fokozattal „BBB”-re javította, stabil kilátások mellett. A Fitch pedig a görög besorolást javította egy fokozattal, de az ország még mindig mélyen a bóvli kategóriában van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.