BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesít a magyar ipar

A forint méreteset erősödött tegnap, lefelé tört ki az emelkedő trendcsatornából az EUR/HUF kurzusa. Innen a 302-nél mozgó 200 napos mozgóátlag felé veheti az irányt a kurzus, ám addig egy korrekció nem lenne meglepő.

A tegnapi nagy forinterősödés szintén a régiós felülteljesítésnek tudható be, a feltörekvő piacokon ismét kedvező hangulat uralkodott, az orosz-ukrán krízis enyhülése nyomán. A hazai fizetőeszköz mellett a lengyel zloty, a román lej is felértékelődött, az orosz rubel pedig látványos erősödést mutatott tegnap. A kedvező hangulatból a kötvénypiac is kivette a részét, 3-5 bázisponttal csökkentek a hosszú hozamok Magyarországon. Ezt az MNB döntés is támogatja, azok a szereplők, akik augusztus 1-től nem tarthatnak kéthetes kötvényeket, az állampapírpiacon keresik a lehetőségeket. Ma az ÁKK 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket hirdet 60 milliárd forint értékben. Várhatóan ismét élénk kereslet mellett a meghirdetettnél nagyobb mennyiséget értékesít az adósságkezelő, és az átlaghozam is tovább csökkenhet.

Nemzetközi helyzetkép:

Ma az Európai Központi Bankon a világ szeme, a jegybank ugyanis kamatdöntő ülés tart, és Mario Draghi elnök 14:30-kor tart sajtótájékoztatót. Kamatcsökkentés a várakozások szerint ugyan nem lesz, de a sajtótájékozatón további információk érkezhetnek arról, hogy tervez-e eszközvásárlási programot az EKB. A legutóbbi euróövezeti inflációs adat (0,7%) ugyan némi növekedést mutatott, az euró azonban tovább erősödött, így szerintünk hamarosan közbelép a Központi Bank. Várhatóan a mai ülésen erről még nem születik döntés, de Mario Draghi ismét erős jelzéseket küldhet a piacnak. A dollár csak kisebb erősödéssel reagált a Fed elnök tegnapi beszédére, az EUR/USD devizapár árfolyama 1,393-ról 1,391-re mérséklődött. Eközben pozitív fejlemények érkeztek tegnap az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban, Putyin ugyanis visszavonta csapatait. Az USA és az Európai Unió felől érkező újabb szankciókkal kapcsolatos hírek után az orosz elnök bejelentette, hogy a rá hallgató oroszbarát erőket arra kérte, hogy halasszák el a vasárnapra kitűzött függetlenségi népszavazásokat. Ráadásul Putyin az ukrán határnál állomásozó orosz haderőt is visszahívta. A kezdeti esést iránykeresés követte tegnap a tengerentúlon, majd a nap végéhez közeledve meglódultak felfelé az indexek és a Nasdaq kivételével sikerült ledolgozniuk a veszteséget (Dow 0,72%, Nasdaq -0,31%, S&P500 0,55%). Összességében jó volt a hangulat a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,04%, DAX 0,56%, CAC40 0,4%). Nagyot esett a tegnapi kereskedésben az arany árfolyama, a nap végére 1,4%-os leértékelődés után 1290 dollár alatt állapodott meg az unciánkénti árfolyam. Az elmúlt napok emelkedésének erőteljes korrekcióját láthattunk tegnap, miközben a 200 napos mozgóátlag alá esett a kurzus. A következő támasz 1.276 dollárnál található. Az WTI típusú kőolaj árfolyama jó formában volt tegnap, 99,8 dollárról 100,8 dollárig emelkedett az árfolyam. A ma reggeli kereskedésben mérsékelt korrekció látható, de összességében egy rövidtávú trendforduló rajzolódik ki a grafikonon, az árfolyam a 105 dolláros lokális csúcsot is célba veheti.  A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett a ma reggeli kereskedésben.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Janet Yellen, Fed elnök tegnapi kongresszusi meghallgatásán arról beszélt, hogy az eszközvásárlási program kivezetése a jelenlegi (10 milliárdos csökkentések 6 hetente) menetrendben folytatódhat, annak ellenére is, hogy a munkaerő piaci javulást nem tartja kielégítőnek. Továbbra is magas ugyanis a kényszer részmunkaidős munkavállalók aránya, valamint annak ellenére is, hogy véleménye szerint az európai geopolitikai feszültségek veszélyeztethetik az USA növekedését, de az még így is meghaladhatja a tavalyi GDP növekedést.

A német ipari termelés csupán 3%-os (év/év) növekedést mutatott márciusban, míg 4,4%-ot vártak az elemzők, és februárban 4,8%-os volt a bővülés.

Várt alatti külkereskedelmi többletet hozott a március a KSH előzetes adati szerint. Az export 675 millió euróval haladta meg az importot, szemben az általunk várt 860 millió euróval, és a tavaly márciusi 709 millió euróval. Az import hirtelen meglódult a hónap során, 8,8%-kal nőtt euróban mérve, míg az export „csupán” 7,4%-os bővülést mutatott tavaly márciushoz viszonyítva. Ha az év első három hónapját együtt vizsgáljuk, akkor 5,1%-os exportnövekedés áll szemben 4%-os import növekedéssel, így a külkereskedelem aktívuma 1,92 milliárd euró volt, a tavalyi első három hónap 1,63 milliárd eurójával szemben. Az import  gyorsulása ugyan nem meglepő (legfeljebb annak mértéke) hiszen idén a lakossági fogyasztás bővülésére számítunk a tavalyi 12 éves mélypont után. Ezt a várakozásunkat az idei kiskereskedelmi forgalmi statisztikák korrigált értéke is alátámasztja.

Igen jól teljesített a hazai ipari termelés márciusban. A szezonálisan és munkanap-hatással igazított adatok szerint 0,4%-kal bővült, míg év/év alapon 8,1%-os a  növekedés, a nyers adatok pedig 10,6%-os bővülést mutatnak. Ugyan a mi várakozásunkat némileg alulmúlta az adat (8,4%, illetve 11,0%), de a piaci konszenzusnál (7,4%) jobb lett a mutató. Összességében továbbra is igen szép teljesítményt mutat az ipar, az egész évre várt 5,5%-os növekedési kilátásunkat várhatóan felfelé módosítjuk. A KSH szerint elsősorban továbbra is a járműipari export (autógyártás) a legfontosabb mozgatórugója a bővülésnek, de a feldolgozóipar többi szegmense is növekedést mutatott. A KSH kommentje szerint nem csupán az export, hanem a belső fogyasztásra termelő ipar is bővült, ami szintén alátámasztja azt a vélekedésünket, hogy idén a lakossági fogyasztás volumene 2006 óta először szignifikáns növekedést mutathat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.