BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrigált a forint a csütörtöki gyengülés után

Pénteken korrigálta a csütörtöki esés egy részét a forint, és ma reggel is erősödött a hazai fizetőeszköz. Az EUR/HUF kurzusa jelenleg 304,5 körül jár, a napokban várhatóan ismét a 200 napos mozgóátlagot (302,4) veszi célba az árfolyam - írja az Erste elemzése.

A csütörtöki látványosabb gyengülés után pénteken kissé korrigált a forint az erősödés irányába, s a mai kereskedés is nyugodt hangulatban indult. A jelentősebb forinterősödésre fundamentálisan limitáltnak látjuk a teret, hiszen az alacsony inflációs adatok nyomán nem kizárt, hogy a jegybank hamarosan tovább vágja a kamatokat. Az állampapírok másodpiacán – a megelőző napok jelentős hozamesése után – pénteken felfelé korrigáltak a hozamszintek, a 3-15 éves szakaszon 8-13bp-al. A 10 éves hozamszint azonban még mindig 5% alatt van. A héten a keddi és a csütörtöki diszkont aukciók lehetnek fókuszban.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tovább folytatódott a csökkenő trend az EURUSD árfolyamában, ami 1,3710-ről 1,3694-ig mérséklődött. A következő jelentős szint, aminél érdemes lesz figyelni a csökkenő trend alakulását a 200 napos mozgóátlag lesz, ami jelenleg 1,3630-nál húzódik. A csütörtöki záró értékük közelében oldalaztak a hét utolsó kereskedési napján a vezető tengerentúli mutatók, a záráshoz közeledve azonban meglódultak az árfolyamok, és pluszban fejezték be a napot (Dow 0,27%, Nasdaq 0,53%, S&P500 0,38%). Oldalazással telt a pénteki kereskedés a nyugat-európai börzéken (FTSE100 0,22%, DAX -0,28%, CAC40 0,25%). Ázsiában a Nikkei 0,3%-os, a Hang Seng 0,5%-os, a Shanghai index pedig 1,2%-os eséssel kezdte a hetet. Az indiai részvényindex tovább folytatta múlt heti emelkedését a választási eredményre, ami a várakozásoknak megfelelően a korábban ellenzékben lévő Bharatiya Janata Párt győzelmével zárult. A kínai részvények közül elsősorban az ingatlanfejlesztők teljesítettek gyengén, a hétvégén megjelent ingatlanadatok hatására. Másfél éves mélypontra esett ugyanis azon városok száma, ahol hó/hó alapon emelkedtek az ingatlanárak. Áprilisban az új építésű lakások ára csak 44 városban emelkedett, míg egy hónappal korábban 56 városban volt emelkedés. A használt lakásárak pedig csak 35 településen emelkedett tovább, ez márciusban még 42 város volt. Az árupiacon a WTI 102,3 dollárra emelkedett ma reggel, mivel a piacon erős spekuláció indult el, hogy Líbiában ismét romolhat a biztonsági helyzet. Egyelőre a kapacitások több mint fele még mindig áll az arab országban, és törékeny az egyensúly a helyi törzsek között, ami lehetővé teszi a termelés emelését. Az egyik volt ezredest a hétvégén puccs szervezésével vádolták meg, amelyet követően összecsapások voltak Tripoliban. Az arany kurzusa gyakorlatilag nem változott: az ukrán eseményeket ellensúlyozzák az USA és más vezető gazdaságokról szóló jó hírek. Emiatt egyensúly alakult ki a piacon és az árak nem mozdultak el.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének májusi előzetes értéke 81,8 pontra süllyedt, ami gyengébb a várt 84,5 pontnál. A megkezdett lakásépítések száma 1,072 millió darab volt áprilisban, ami jobb mint a várt 980 ezer, és hatéves rekordnak felel meg. Ez pedig 13,2%-os bővülést jelent a 3,6%-os előrejelzés helyett. A kiadott építési engedélyek száma is meghaladta az elemzői becsléseket, 1,08 millió az áprilisi tényadat, a várt pedig 1,01 millió darab volt.

Péntek éjjel az eddigi „Baa3”-ról két fokozattal „Baa2”-re javította a Moody’s Írország adósbesorolását.

Patai Mihály interjút adott a Napi Gazdaságnak. A Bankszövetség elnöke elmondta, hogy (i) a bankadót csökkenteni kell, bár erről jelenleg nem tárgyalnak a kormánnyal. (ii) a devizahiteles mentőcsomag kapcsán milliárdos nagyságrendű veszteségre számít a bankszektorban, és véleménye szerint a jelenlegi árfolyamgát rendszere is részét kell, hogy képezze a mentőcsomagnak. Orbán Viktor egy interjúban megerősítette, hogy a kormány csak ősszel, a Kúria döntése után fog lépni a devizahitelek kapcsán.


Heti kitekintő:

USA: makrogazdasági adatokban nem lesz túl gazdag az előttünk álló hét. Szerdán Janet Yellen Fed elnöknek egy megnyitón esedékes beszédére lehet érdemes figyelni, illetve szintén szerdán jelenik meg a Fed április végén tartott kamatmeghatározó ülésének jegyzőkönyve. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a „Leading Indicators” kompozit makromutató április értékére, valamint a használt lakás értékesítések áprilisi statisztikáira érdemes figyelni. A hét pénteken az új lakás értékesítések április havi adataival zárul.

Eurózóna: csütörtökön a Markit feldolgozóipari és szolgáltató szektor-beli BMI indexekre figyelhetnek leginkább a befektetők. A legfontosabbak a francia, a német, illetve az övezet egészére vonatkozó számok lehetnek. Pénteken a német Ifo index májusi számai esedékesek. A piaci konszenzus enyhe javulást vár, 111,5 pontra az áprilisi 111,2 pontról.

Magyarország: gyakorlatilag üres a makronaptár a héten, egyedül a márciusi létszám- és kereseti adatokat publikálja a KSH csütörtökön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.