BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lépett az S&P és a Fitch is

Jól mutatja a javuló folyamatokat, hogy lépett az S&P és a Fitch is. Az előbbi Spanyolországot, az utóbbi Görögországot minősítette fel egy fokozattal BBB-re illetve B-re. Ez számunkra azért fontos, mert Magyarország esetében is jöhet valami hasonló - írják az Erste elemzői.

Egy fokozattal való javítás esetén az Erste metodológia szerint a kockázati prémium 1 százalékponttal 7,5 százalék környékéről 6,5 százalékra javulna. Ez pedig „ceteris paribus” 8-9 százalékkal emelné meg a cégek fair értékét. Ráadásul egy ilyen lépés valószínűleg csak a folyamat eleje lenne. Ha a kormányzatnak sikerül a potenciális növekedési kilátásokat javítani, amelyre lépéseket is tett (stratégiai megállapodások, NHP, vagyis olcsó hitel program), akkor a potenciális GDP növekedés 1 százalékkal való növekedése tovább löki a fair részvényértéket fölfelé. Az úgynevezett „top down” befektetők pedig ez alapján fektetnek be. Így a vezető részvények (melyek a BUX index több, mint 90 százalékát adják) jelentős emelkedést mutattak fel az elmúlt napokban, úgy, hogy a cégek eredményvárakozásában jelentős változás nem következett be. Ráadásul a technikai formációk alapján, és a várható további makrogazdasági folyamatokhoz kapcsolódó kilátás változásoknak köszönhetően a fent említett folyamat még csak az elején tart.

Eközben a nemzetközi piacokon is jó a hangulat. Két hét távlatában jöhet egy európai élénkítés, és a részvények értékeltsége is attraktív. Így további emelkedést várunk a részvénypiacokon.

USA
- Jó hangulatban indult tegnap a kereskedés a tengerentúlon, bár a nap végére elfáradtak az indexek, de még így is sikerült pluszban zárniuk a kereskedést (Dow 0,06%, Nasdaq 0,54%, S&P500 0,21%).
- A múlt héten 326 ezer friss munkanélküli segélykérelmet regisztráltak, ami 28 ezerrel magasabb a legutóbbi értéknél, és a 310 ezres elemzői várakozásokat is meghaladja.
- A tegnap publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index pozitív meglepetést okozott, az áprilisi 55,4 pontról egészen 56,2 pontig emelkedett. A piac 55,5 pontra számított.
- A használt lakások értékesítése havi alapon 1,3%-kal bővült áprilisban, amely elmarad a 2,2%-os várakozástól.
- A Hewlett Packard árbevétele alacsonyabb lett a vártnál: 27,41 milliárd dollár helyett 27,31 milliárd dollárt ért el a társaság. A tisztított részvényenkénti profit 88 cent lett, ami megegyezett a piaci várakozásokkal. A HP 11-16 ezer fős létszámleépítést jelentett be. A papír 2,3%-os mínuszban zárta a kereskedést.
- Áprilisi újlakás építéseket és újlakás értékesítéseket publikálnak ma a tengerentúlon.

Európa
- Nyugat-Európában is jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés.
- A feldolgozóipari beszerzési menedzser index májusi értéke 52,5 pont lett alulmúlva az 53,2 pontos piaci várakozást és az áprilisi 53,4 pontot.
- A szolgáltató szektor BMI-je viszont jobb lett a vártnál, a piac 53 pontra számított, a valós adat pedig ennél 0,5 ponttal magasabb lett.
- Az S&P hitelminősítő ma reggeli bejelentése szerint a spanyol államadósságot stabil kilátások mellett egy fokozattal „BBB”-re javították.
- A Fitch pedig Görögország besorolást javította egy fokozattal, de az ország még mindig mélyen a bóvli kategóriában van.
- A ma reggel publikált végleges első negyedéves GDP adat 2,3% lett, ami megfelel az előzetes számoknak.

Olaj, arany
- A WTI már a 104 dolláros szintet ostromolja, míg az arany kurzusa néhány dollárral az 1.300-as szint alatt volt. A WTI esetében a piac a készletek csökkenésére figyel: a múlt héten az USA WTI készletei 391,2 millió hordóra csökkentek, ami az elmúlt 6 hét legalacsonyabb értéke, míg a kínálat 225 ezer hordóval 23,2 millió hordóra csökkent. Az árat emelte a líbiai és az ukrán helyzet is. Líbiában továbbra is törékeny a biztonsági helyzet, ami a termelés csökkenését eredményezheti, míg az ukrán konfliktus adott esetben szankciókhoz vezethet Oroszország ellen. Az arany esetében a Fed politikája és az EKB esetleges likviditásnövelése okozhat változást.

Devizák
- A dollár tegnap tovább erősödött az euróval szemben. Az árfolyam 1,368-ról 1,365-ig esett zárásra, megközelítve a támaszt jelentő 200 napos mozgóátlagot. A reggeli kereskedésben a devizapár már majdnem elérte a 200 napos mozgóátlagot.
- Gyengüléssel indította a tegnapi kereskedést a forint, Matolcsy György jegybankelnök szavai után 303,3 forintról 304-ig emelkedett az EUR/HUF kurzusa, ahonnan hirtelen irányt váltott, és erősödéssel zárta a tegnapi kereskedést, 303 forint alatt. Az árfolyam egyre közelebb kerül a 200 napos mozgóátlaghoz.

Távol-Kelet
- Emelkedéssel zárták a hetet az ázsiai piacok. (Nikkei +0.3%; Hang Seng + 0.1%; Sanghai +0.7%; Kospi 0%)
- Fontos makroadatokat nem publikáltak Ázsiában.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban votlak ma reggel.

Vállalati hírek
- A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tegnap kiírta az új frekvencia tendert. Az korábban elhangzott 124 milliárd forint helyett, már csak 104 milliárd forint bevételt remél a kormány. Ez azt is jelentheti, hogy a Magyar Telekomnak 5-10 milliárd forinttal kevesebb frekvenciadíjat kell majd fizetnie.

A Deutsche Bank aggodalmát fejezte ki, hogy az EKB stressz tesztek miatt felgyorsulhatnak a hajózáshoz köthető hitel eladások, mivel a központi bank különös figyelmet fordít a még mindig gyengélkedő iparágra, és az ehhez kapcsolódó hitelekre. A Deutsche Bank 5,9 milliárd euróval érintett az ügyben, amelyből 600 millió euró „csak” kötelezettség vállalás. Nagy játékos még a Commerzbank az első negyedév végi 13,1 milliárd eurós hitelállományával, amely az év első hónapjában 0,9 milliárd euróval csökkent erre a szintre, úgy, hogy eladásokat nem kellet eszközölni. A Deutsche Bank is úgy csökkenti ezeket az állományokat, hogy közben nem megy ki a piacra értékesíteni őket. Ugyanakkor az amerikai mennyiségi lazítás, illetve egy esetleges hasonló lépés az EKB részéről megkönnyíti az ilyen hitelek eladását.

A Fiat elnöke, John Elkann a szokásos éves közgyűlés után nyilatkozott a sajtónak, és arról beszélt, hogy az autógyártónak nincsen szüksége újabb partnerre Ázsiában. A pénzügyi tervekkel kapcsolatban azt mondta az elnök, hogy a menedzsment által várt számok megvalósíthatók, és a Fiatnak nincs szüksége pótlólagos tőkére. Az Agnelli család tulajdonában lévő Exor holding, amely a Fiat egyik fő részvényese tavaly 2 milliárd euróért értékesítette az SGS cégben lévő részesedését. A pénzből azonban nem terveznek egyszeri osztalékot fizetni a részvényeseknek, hanem több nagyobb befektetést készítenek elő.
A Goldman vételről semlegesre csökkentette a Linde papírjaira vonatkozó ajánlást.
A Lufthansa értékesítheti az egyik IT részlegét, amelyre három vételi ajánlat már érkezett is. A potenciális vevőkkel már ebben a hónapban megindulhatnak a tárgyalások, de a nyertest csak az utolsó negyedévben választhatják ki. A részlegnek 1.400 alkalmazottja van, ami kb. a fele a Lufthansa teljes IT divíziójának a létszámának.
A Siemens aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ausztrál kormány 1,3 milliárd ausztrál dolláros megtakarítást tervez a megújuló energia ügynökségnél. A támogatások csökkentése veszélyeztetheti a bányaipari szélturbinás energiaellátás megvalósítását, amely a jelenlegi dízel generátoros megoldásokat váltja ki, legalább részben. A Simenes jelentős játékos ezen a piacon, akárcsak a Vestas és még sokan mások. A német gépipari óriás egyékként a novemberi határidő előtt, még szeptemberben átadja egy jelentős projektjét, az ún. Snowtown II. szélkerék farmot az újzélandi elektromos művek részészére Dél- Ausztráliában. Ugyan a hír negatív, de szerintünk nincs jelentős árfolyamhatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.