BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minimális mértékben gyengült a forint

A forint tovább folytatta mérsékelt gyengülését az euróval szemben. Az EURHUF árfolyam a 20 napos mozgóátlag értékét tesztelte, azonban onnan visszafordult, és ennél valamivel erősebb szinten sikerült zárnia. Várhatóan továbbra is e szint környéken folyik majd a kereskedés - írja az Erste elemzése.

Mérsékelt további gyengülést láttunk tegnap a forintpiacon, míg állampapírok másodpiacán a kötvényhozamok minimális mértékben felfelé korrigáltak tegnap, a 3-15 éves szakaszon 2-4bp-al kerültek feljebb a referenciaszintek. Ma kötvényaukciók lesznek, a 3, az 5 és a 10 éves papírból a felkínált mennyiség összességében 75 Mrd forint lesz.  

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyam a 200 napos mozgóátlagról lefordult, ezáltal 1,3637-ről 1,359-ig erősödött a dollár az euróval szemben. Oldalazással indult a kereskedés a tengerentúlon, és a zárás előtti utolsó óráig tartott az iránykeresés, de végén megjelentek az eladók és a profitrealizálás mínuszba lökte az indexeket (Dow -0,25%, Nasdaq -0,28%, S&P500 -0,1%). A Dow Jones komponensei felemásan teljesítettek, a nap nyertese az Intel 0,8%-os pluszban zárt, a legnagyobb vesztes pedig a McDonald’s -0,9% volt. A nyugat-európai börzék vegyesen zártak az egész napos oldalazást követően (FTSE100 0,09%, DAX -0,02%, CAC40 0,05%). Ázsiában a Nikkei és a Hang Seng index értéke egyaránt 0,1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index értéke 0,3%-ot csökkent. Áprilisban a japán kiskereskedelmi forgalom év/év alapon 4,4%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, ami némileg gyengébb, mint az elemzők által várt 3,3%-os visszaesés. Az áprilisi kiskereskedelmi statisztikát nagymértékben torzítja az április eleji ÁFA emelés, ami megdobta a márciusi forgalmat, ugyanakkor negatívan hat az áprilisi értékre az előrehozott fogyasztás miatt. A kínai jegybank újabb 10 milliárd jüannyi likviditást juttatott a pénzügyi szektornak a múlt heti 120 milliárd jüant követően. Az árupiacon május eleje óta tartó hegymenet megtorpant, miután lefordult a csúcsról az olaj árfolyama, és hetek óta nem látott eséssel zárta a kereskedést. Az árfolyam 104,1 dollárról 103 dollárig zuhant. Az arany árfolyama tegnap is folytatta a lejtmenetet, 1.265 dollárról 1.256 dollárig esett zárásra a kurzus. A reggeli kereskedésben 1.253 dollárig húzták le az arany kurzusát. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek, a főbb piacok pozitív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A német munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 6,7%-on stagnált, viszont a munkanélküliek száma 24 ezerrel nőtt, miközben a piac 15 ezres csökkenésre számított.

A KSH közleménye szerint 2014 február-áprilisában a foglalkoztatottak száma 238 ezer fővel volt magasabb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta tovább csökkent, 8,1%-ra a január-márciusra közzétett 8,3%-ról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.