BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív volt az infláció áprilisban

Továbbra is tartja az erejét a forint, a 200 napos mozgóátlaggal kokettál az EUR/HUF kurzusa 303 közelében. Rövidtávon csupán limitált teret látunk a további forinterősödésre, utána korrekció valószínűbb, mely során a 307-es szintet tesztelheti az árfolyam - írják az Erste elemzői.

A hazai piac rendkívül jól teljesít, hiába a bizonytalan ukrajnai helyzet. A hétvégi népszavazások nem hivatalos eredménye alapján a két kérdéses terület is Oroszországhoz szeretne tartozni, egyelőre nincs előrelépés a továbbiakat illetően. Eközben kiválóan teljesít a forint, valamint tovább esnek a kötvényhozamok, a 10 éves papírokkal immár 5,15%-on kereskednek. Emögött leginkább az MNB kéthetes eszközének átalakítása áll, ami átmenetileg további nyomás alatt tarthatja a kötvényhozamokat. Ma az ÁKK 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket értékesít 60 milliárd forint meghirdetett mennyiség mellett. Várhatóan ismét élénk lesz az érdeklődés, a referenciahozamnál (2,43%) is lejebb csökkenhet az aukciós átlaghozam.

Nemzetközi helyzetkép:

A hétvégéi ukrajnai népszavazás ellenére meglepően jól teljesítettek tegnap a tengerentúli börzék. Az éllovas a technológiai papírokkal telített Nasdaq index volt, az S&P500 és a Dow Jones index pedig történelmi csúcson zárták a kereskedést (Dow 0,67%, Nasdaq 1,77%, S&P500 0,99%). A tegnapi kereskedésben piacbefolyásoló makrogazdasági hír nem látott napvilágot, ma 14:30-kor azonban az áprilisi kiskereskedelmi forgalmi adatot publikálják. Az európai börzék sem panaszkodhatnak a kereskedés végéig nyílegyenesen kapaszkodtak felfelé az indexek, a legerősebb a DAX volt tegnap (FTSE100 0,55%, DAX 1,26%, CAC40 0,37%). Az euró egyelőre nem gyengült tovább, az EUR/USD árfolyam érdemben nem tudott elmozdulni az emelkedő trend aljáról, így változatlanul 1,376 környékén ingadozik. A WTI kőolaj ma reggel 100,6 dolláron állt. A befektetők arra spekulálnak, hogy a holnap megjelenő készletadat újabb csökkenést fog mutatni a múlt heti adatok után. Az arany stabilan 1.290 dolláros szinten volt, jelentős mozgást nem lehetett tapasztalni. A részvénypiacok globális emelkedése az arany árára egyelőre nem volt negatív hatással. A Nikkei 2,0%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,4%-ot esett.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az Európai Unió hivatalos közleményében megjelent, hogy újabb 13 személy ellen rendelnek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat. Tegnap délután a donyecki szakadár vezető azt kérte Moszkvától, hogy vegyék fontolóra a terület Oroszországhoz csatolását. Az oroszok azonban még nem reagáltak érdemben az eseményekre.

Vártnál gyengébb adatokról számolt be Kína, az áprilisi kiskereskedelmi forgalom mindössze 11,9%-kal bővült áprilisban az előző év azonos hónapjához képest, miközben a várakozás 12,2% volt. Ugyanezen időszak alatt az ipari termelés a várt 8,9% helyett csak 8,7%-kal bővült.

A KSH friss publikációja szerint áprilisban, éves összehasonlításban 0,1%-kal csökkentek az árak Magyarországon, szemben az Erste által várt 0,2%-os növekedéssel. Havi összehasonlításban a várt 0,3%-os drágulás helyett csupán 0,1%-kal emelkedtek a fogyasztói termékárak. Ráadásul az áprilisi 6,5%-os hatósági energiaár csökkentés még alig hatott az árindexben, a gázár csupán 0,7-%kal csökkent. Azonban továbbra is a háztartási energia ára csökkent legnagyobb mértékben, éves összehasonlításban (-10,3%), ami még a korábbi rezsicsökkentő lépéseknek köszönhető. Az éves inflációs várakozásaink kapcsán a fentiek miatt lefele mutató kockázatokat látunk. Jelenleg éves átlagban 0,7%-os, év végére pedig 2%-os fogyasztói árindexszel kalkulálunk. A szezonálisan kiigazított maginfláció is tovább süllyedt 2,4%-ra, a márciusi 2,7%-ról, ami azt mutatja, hogy az energiaár csökkentések mellett az inflációs alapfolyamatok is igen mérsékeltek. Ebből arra következtethetünk, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, ami némileg ellentmond az elmúlt hónapok kedvező kiskereskedelmi forgalmi statisztikáinak, illetve az import exportot is meghaladó növekedésének.

Tegnap az új magyar parlament határidő nélkül meghosszabbította a kilakoltatási tilalmat, így az egészen addig lesz érvényben, amíg a devizahiteles problémát meg nem oldják. A piaci szereplők (befektetők, kormány, bankok, stb.) őszre várnak bármiféle megoldást ezügyben, bár a korábbi határidőket is sorra későbbre tolták, tavaly szeptember óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.