BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt hete nem látott emelkedés a Dow Jones indexben

Tegnap az amerikai piacoknak sikerült végre egy méretesebbet emelkedni. Úgy tűnik számunkra, hogy valamiféle fordulatot láthatunk az elmúlt 5 hónap mocsártaposása után - olvasható az Erste elemzésében.

Jó esély van arra, hogy most meg legyenek a régen várt kitörések, ugyanis megváltozott a piac karakterisztikája. Eddig a korábbi vezetők korrigáltak, és a korábban lemaradók emelkedtek. A német piac esetében erre jó példát szolgáltat a Commerzbank, a Lufthansa, vagy a nem index tag Osram, mint korrigáló vezetők. Ugyanakkor a feltámadó lemaradók közül például a Thyssenkrupp-ot lehet kiemelni, de lehetne folytatni a sort. Ezen két mozgás eredőjeként az indexnek sikerült csúcs közelben maradnia, és az újra észak felé forduló vezetők vihetik új csúcsra az indexet. Ez igaz az amerikai piacokra is. A megváltozott viszonyokat a magyar piac is jól mutatja, ahol napok óta teljesen megváltozott attitűdöt láthatunk. Növekvő forgalommal (vételekkel) emelkedik a piac, miközben a „blue chip” papírok egymásnak adva a kilincset törnek át komoly szinteket.

Ma reggel újra növekvő beszerzési menedzser indexet láthattunk Kínából, amely ugyan nem mozgatta meg igazán a kínai piacot, viszont a többi ázsiai börzén emelkedést hozott, amit persze a Fed jegyzőkönyv pozitívabb hangvétele is segített. Persze az amerikai piacoknak is segített abban, hogy megtartsák a nap elején kialakult emelkedést. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy nem a jegyzőkönyv, hanem a piac karakterisztikájának megváltozása az, ami fontos jelenleg. Ma további emelkedést várunk itthon, Európában és az USA-ban is.

USA
- A tegnapi kereskedést nem zavarták meg piacmozgató makroadatok, a befektetők a Fed jegyzőkönyvre fókuszáltak. Az anyag szerint a jegybankárok között nincsen egyetértés a kamatemelést illetően, így a Fed jegyzőkönyv is ráerősített a jó hangulatra, ami azt jelentette, hogy 5 hete nem látott mértékben emelkedtek a tengerentúli börzék (Dow 0,97%, Nasdaq 0,86%, S&P500 0,81%).
- A Dow Jones index tagjai közül mindössze két papír zárt a negatív tartományban, az AT&T (-0,8%) lett a nap vesztese. A nyertesek között volt a Goldman Sachs (2%) és a Cisco (1,7%) is.
- Tegnap publikálták a tengerentúlon az áprilisi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét. Az FOMC szerint a gazdaság növekedési pályája kedvező, de a testület több tagja szerint vannak még kockázatok a növekedést illetően. Az orosz-ukrán feszültség elmélyülése, a kínai gazdaság lassulása, a munkaerőpiac gyengesége a fő kockázati tényezők, de a testület összességében nem változtatott a gazdaság állapotáról alkotott képről. Az testület egyértelműen a kötvényvásárlási program további csökkenése mellett foglalt állást.
- A Google lett a legértékesebb márka a BrandZ 100-as listáján, a vállalat 158,8 milliárd dolláros értékkel került fel a dobogó legfelső fokára, ami 40%-kal több mint egy éve. Az Apple a második helyezett 147,8 milliárd dollárral, a harmadik hely pedig az IBM-et illeti meg, amelynek értékét 107,5 milliárd dollárra becsülték.
- A héten eddig nem voltak piacbefolyásoló makrogazdasági adatok, de ma számos mutatót fognak publikálni. A szokásos friss segélykérelmek mellett, a chicagói Fed index, a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, és a használt lakásértékesítések adatot is ma teszik közzé. Piaczárás után a Hewlett-Packard publikálja számait.

Európa
- A kereskedés végéig stabilan emelkedtek a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,28%, DAX 0,61%, CAC40 0,37%).
- Az Egyesült Királyságban első negyedéves GDP adatot, az euró zónában pedig szolgáltatóipari és feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet publikálnak ma.
- Piaci hírek szerint ma fogják publikálni a Wizz Air elsődleges részvénykibocsátásával kapcsolatos terveket. A források szerint a fapados társaságot a londoni tőzsdére vezethetik be.

Olaj, arany
- A tegnapi kereskedésben is folytatta az olaj a menetelést, az árfolyam 103 dolláron nyitott, és közel egy dollárral feljebb zárta a kereskedést. A ma reggeli kereskedés is pozitívan kezdődött, és a kurzus napokon belül elérheti a 105 dolláros ellenállását.
- Az arany eséssel kezdte a tegnapi a kereskedést, 1.293 dollárról 1.283 dollárig zuhant az árfolyam, ahol irányt váltott és 1.291 dollárig korrigált zárásara. Napok óta tart az oldalazás, és egyre szűkebb tartományban mozog az árfolyam. Hamarosan nagyobb elmozdulás várható.

Devizák
- Jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés a forint piacán, az árfolyam két napos bizonytalanság után látványosan erősödni kezdett. A reggeli kereskedésben még enyhe gyengülést is láthattunk, 304,5 forintról 305,2-ig emelkedett az EUR/HUF devizapár, majd éles fordulat után 303,3-ig zuhant zárásra a kurzus. A reggeli kereskedésben is folytatódik a forint erősödő trendje, 303 alatt is járt az árfolyam.
- Nemcsak a forint, de a dollár is látványosan erősödik, bár tegnap az árfolyam még visszapattant a 200 napos mozgóátlagról. Az 1,37-es nyitást követően 1,363-ig zuhant a kurzus, majd zárásra 1,368- ig korrigált vissza. A reggeli kereskedésben pedig 1,366-ig esett az EUR/USD devizapár, a kérdés, hogy sikerül-e az 1,363-nál található 200 napos mozgóátlagot áttörnie.

Távol-Kelet
- Az ázsiai piacok is jól teljesítenek a hajnali kereskedésben, a japán börze emelkedett a legjobban (Nikkei 1,17%, Hang Seng 0,59%, Shanghai 0,15%).
- A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index az áprilisi 48,1 pontról 49,7 pontra emelkedett májusban az előzetes adatok szerint, ez pedig jóval meghaladja a 48,3 pontos várakozásokat. Az index 5 hónapos csúcsra emelkedett.

Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- Magyar Telekom: A Magyar Nemzet értesülései szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ma írja ki az új frekvenciatendert. Ha sikeres lesz az értékesítés, az 105 milliárd forintos bevételt jelenthet az államnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.