BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt hete nem látott gyenge teljesítmény a tengerentúlon

Tegnap hatalmas esést láthattunk azokban az instrumentumokban, amelyek csúcson voltak, vagy sokat emelkedtek. Ilyen volt a DAX, vagy az amerikai indexek, de az EUR/USD kereszt is megfordult az elmúlt napok zuhanásai után. Ez gyakorlatilag az USA ipari termelési és inflációs adatainak köszönhető. Az egyik alapján gyengébben teljesít a gazdaság, azaz a mennyiségi lazítást még fenn kellene tartani, a másik alapján pedig gyorsítani kellene a mennyiségi lazítás kivezetését - olvasható az Erste elemzésében.

A részvénybefektetők a szigorítást, míg a deviza befektetők a lazítás fenntartását látták meg benne. Ugyanakkor az ellentmondás nem jó, mert azt nem nagyon lehet kezelni. Egyébként meg kicsit növekedett a bizonytalanság, így a befektetők ott realizáltak profitot ahol tudtak. Az ipari termelés ugyan rossz lett, de az egy kevésbé figyelt, hónapról-hónapra erőteljesen fluktuáló adat. Ezért inkább egy korrekciónak tekintjük a tegnapi eseményeket.

A DAX nagyjából leesett egy rövidtávú támaszpontig, amely 9610 és 9630 pont között húzódik, így innen egy újabb emelkedés indulhat, amelynek során az indexnek már át kellene törni a korábbi csúcsot. Ha az index mélyébe nézünk azt látjuk, hogy a korábbi vezetők közül számos részvény hamarosan befejezi a korrekciót, például azzal, hogy megtörténik a 200 napos mozgóátlag tesztje.

A Dow Jones és az S&P500 a 30 napos mozgóátlagra esett tegnap, amelynek támaszként kellene szolgálnia, míg a Nasdaq esetében az árfolyam továbbra is a 20 és a 200 napos mozgóátlagok között, egy szűkülő csatornában pattog.

Az OTP esetében a várakozásoknál jobb eredményt láthattunk a ma közzétett első negyedéves számokban, amely a vártnál alacsonyabb adónak és céltartaléknak, illetve a piac által várt, de elmaradt több mint 4 milliárd forintos goodwill leírásnak köszönhető. Ez azt is jelenti, hogy a korábban megfigyelt folyamatokban nincs alapvető változás. Ennek ellenére a tegnap esést követően enyhe emelkedést várunk tőle, míg a BUX többi komponense várhatóan csökkenni fog a mai napon.

USA
- Zuhanással indult a kereskedés a vezető tengerentúli piacokon, és bár a kereskedés második felében enyhült a negatív hangulat, de az indexek így is nagy mínuszban zártak. Öt hete nem volt ilyen gyenge napjuk a piacoknak (Dow -1%, Nasdaq -0,77%, S&P500 -0,93%).
- A vártnál jobb lett a friss munkanélküli segélykérelmek adat, a piac 320 ezerre számított, ezzel szemben 297 ezerre süllyedt a segélykérelemért folyamodók száma, ami hétéves mélypontnak felel meg.
- A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index az áprilisi 1,29 pontról 19 pontra ugrott májusban, ami pedig lényegesen jobb a 6 pontos elemzői konszenzusnál.
- A várt stagnálás helyett 0,6%-kal esett az áprilisi ipari termelés az Egyesült Államokban, viszont a márciusi adatot 0,7%-ról 0,9%-ra módosították.
- A Philadelphiai Fed index 1,2 ponttal 15,4 pontra süllyedt májusban, ami kedvezőbb, mint a várt 14 pont.
- A kemény észak-amerikai tél nem tett jót a Wal-Mart profitjának, a cég gyorsjelentése gyengébb lett a vártnál. Az árbevétel 116,1 milliárd dollár helyett 114,96 milliárd dollár lett, a részvényenkénti profit pedig 5 centtel múlta alul az 1,1 dolláros várakozást. Ráadásul a folyó negyedévre vonatkozó előrejelzések is csalódást okoztak. A papírok 2,4%-ot veszítettek értékükből.
- A General Motors újabb 140 autót hívott vissza fékhibák kijavítása céljából, eddig már több mint 6 millió gépjárművet rendelt vissza a társaság. Ez az árfolyamnak sem tetszett, közel 1,7%-os mínuszban zárt a GM.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes értékét publikálják 15:55 kor a tengerentúlon, 14:30-kor pedig lakáspiaci adatok lesznek.

Európa
- Nagyot zuhantak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,55%, DAX -1,01%, CAC40 -1,25%).
- Az euró zónában 0,9%-kal bővült a GDP az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami alacsonyabb a várt 1,1%-nál.
- A fogyasztói árak emelkedése a vártnak megfelelően 0,7% volt áprilisban éves alapon.
- Folytatódik a hozamok csökkenése az európai államkötvényeknél, a német 10 éves hozam tavaly május óta nem látott szintre, 1,3%-ra süllyedt, míg a spanyol hozam soha nem látott mélypontra, 2,86%-ra esett.

Olaj, arany
- A WTI ma 101,8 dollárra ugrott, mivel tegnap Putin elnök befenyegette az európai nagyhatalmakat, hogy amennyiben Ukrajna záros határidőn belül nem fizet, elzárják az Európa felé menő gázcsapokat. A geopolitikai feszültség éleződése a Brent árfolyamát feljebb hajtotta, de a WTI befektetők is inkább a vételi oldalon voltak.
- Az arany 1300 dollár alá esett annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb fedezeti alap befektető, a Paulson nem csökkentette kitettségét az egyik legnagyobb ETF-ben. Az ukrán feszültség is némi támaszt jelentett, illetve az USA lassuló ipari termeléséről szóló tegnapi adatok is segítették az arany stabilizációját.

Devizák
- A forint árfolyama több feltörekvő devizával együtt meredeken gyengült az euróval szemben tegnap délután. Az EUR/HUF árfolyam a reggeli kedvező GDP adatra erősödéssel reagált, azonban délután a 200 napos mozgóátlag közeléből 306,4-ig, a 20 és a 30 napos mozgóátlag értékéig ugrott a devizapár jegyzése.
- A reggeli dollárerősödést délután egy korrekció követte, így a nyitó 1,3715-ös árfolyam hiába csökkent 1,365-ig, a délutáni korrekcióban a nyitó érték közelébe, 1,371-ig emelkedett az EUR/USD árfolyama.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot zuhant.
- Bár csak ma jelenik meg Indiában a választás végső eredménye, azonban az eddigi számok azt mutatják, hogy az ellenzéki jelölt nyereségével zárult. A hírre az indiai részvényindex 3,6%-os emelkedéssel reagált, míg a rúpia jelentősen erősödött.
- A Kínába beáramló működő tőke (FDI) értéke 8,7 milliárd dollárra csökkent áprilisban, ami 3,4%-os évesített emelkedés, szemben a várt 1%-kal.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- Az OTP 5,9 milliárdos adózott nyereségről számolt be, ami lényegesen jobb, mint a piaci várakozás, ami 5 milliárd körüli veszteség volt. Ennek fő oka, hogy a várttól 6%-kal alacsonyabb lett a céltartalék nagysága, míg az operatív eredmény 4%-kal múlta felül a várakozást, továbbá a várt ukrajnai goodwill leírás sem következett be. Az NPL ráta 21,2%-ra emelkedett elsősorban egy jelentős magyarországi projekthitel késedelmessé válása miatt, így az NPL csökkenő trendje sajnos nem folytatódott. Szintén ez a fő oka a fedezettség 83,9%-ra való csökkenésének. Ukrajna és Oroszország továbbra is veszteséges, és várhatóan az év egészét tekintve is veszteségesek maradnak, még akkor is, ha az ukrán-orosz válság hamar megoldódik. Románia és Szerbia eredménye nyereségbe fordult, míg Bulgária rekordösszegű eredményt ért el.
- Az FHB eredménye pozitívba fordult, elsősorban az alárendelt kölcsöntőke deviza újraértékeléseként, ami 1,2 milliárddal javította az eredményt. A nettó kamatmarzs 2,78%-ra tovább szélesedett, de további javulás már limitált lehet. Az NPL ráta az előző negyedévi 20,4%-ról 20,2%-ra csökkent. A Bázel III szerinti tőkemegfelelés 11,3%, míg a CET1 ráta 7,8%. Összességében a vártnál jobb lett a FHB eredménye, és a rossz időszak után a lassú javulás jelei láthatóak.
- Tegnap zárás után jelentett az ANY Biztonsági Nyomda. A cég eredménye 36,7%-kal 262 millió forintra ugrott a választási évnek és az exportnak (Románia, Bulgária) köszönhetően. A szavazólapok nyomtatása 450 millió forinttal növelte az árbevételt, ugyanakkor ez alacsony marzsú üzletág, így az eredményhez csak kisebb mértékben járult hozzá. Alapvetően jók lettek az ANY számai, ami a javuló működési környezetnek tudható be. Jó hír, hogy javult az árbevétel kockázati profilja. A cég mobil fizetési megoldáson dolgozik, a próbaüzem már egy éve sikeresen zajlik, a rendszer bevezetése idén őszre várható. Ezzel tovább nőhet a cég árbevétele és profitja. A jó eredmény hatására kedvező árfolyamreakcióra számítunk ma.

A BMW a globális autókereslet növekedésére számít az idén, ami összhangban áll a vállalat azon céljával, hogy rekord értékesítési darabszámmal zárja az évet. Az észak-amerikai és a kínai piacon a kereslet gyors bővülését tapasztalja a társaság, a céljai elérését a lassan éledező európai autópiac is támogathatja, erről tegnap az éves rendes közgyűlésén esett szó. Norbert Reithofer vezérigazgató szerint az idei év nagy növekedési potenciált tartogat az autógyártók számára. A prémiumgyártó 2014 végére már átlépheti a 2 milliós eladási darabszámot, amit eredetileg két évvel később tervezett elérni. A vezérigazgató előrejelzése szerint a 16 új és frissített modell segítheti a társaságot az adózás előtti profit szignifikáns növekedésben. A tegnapi közgyűlésen részvényenként 2,6 eurós osztalékot szavaztak meg a részvényesek, ami 4%-os bővülést jelent.

Az európai autóértékesítések 4,2%-kal emelkedtek áprilisban, ami összesen 1,13 millió darab eladott autót jelent. A BMW 0,5%, a Daimler eladások pedig 0,1%-kal emelkedtek. Az országok közül az Egyesült Királyságban 8,2%-os bővülést láthattunk, a németeknél pedig 3,6%-kal estek az értékesítések.

A Deutsche Bank bejelentette, hogy a Blackstone kockázati tőketársaság számára 1,73 milliárd dollár készpénzért értékesítette Las Vegas-i ingatlanbefektetését, a Cosmopolitan of Las Vegas hotelt, ami 6 éve veszteségesen működik. A bankcsoport már korábban jelezte, hogy a működéshez közvetlenül nem kapcsolódó befektetéseket értékesíteni szándékozik. A beruházáson meglehetősen nagy veszteséget szenvedett el a Deutsche Bank, hiszen az értékesítési ár elmarad a várt 2 milliárd dollártól, és a 3,9 milliárdos beruházási költséget is jócskán alulmúlja.

Az E.ON-hoz hasonlóan a Linde is a fölösleges szélenergiát szeretné hasznosítani, mégpedig úgy, hogy elektrolízis útján hidrogént állít elő. A kísérleti projekt beruházási költsége 17 millió euró, így az nem tekinthető jelentősnek. A technológia már régóta ismert, ugyanakkor ipari méretben nem jellemző a használata. A hírnek árfolyamhatása nincsen, ugyanakkor a példa rávilágít arra, hogy a megújuló energia előretörésének hatásaként egyre sürgetőbb probléma az energia tárolásának megoldása.

A dél-indiai Chennai városban található Nokia gyár 5000 alkalmazottja idő előtt nyugdíjba vonulhat a tegnap elfogadott tervezet szerint, miután a társaságnak nem sikerült pontot tennie a már egy ideje húzódó adózási vitára. A nyugdíjazás a vállalat alkalmazottainak háromnegyedét érintheti.
Unicredit: A Raiffeisen friss elemzése szerint 3-5 milliárd dolláros tőkeemelésre lehet szüksége az ukrán bankrendszernek a következő 12-18 hónapon belül, és a következő pár évben meglehetősen gyenge eredményre kell számítaniuk az ukrán bankoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.