BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozitív meglepetést hozó GDP-adatra erősödik a forint

A tegnap napközbeni kis gyengülés után ma erősödésnek indult a forint, és a 200 napos mozgóátlagot is megérintette az EUR/HUF kurzusa 302,3-nál. Bár csak limitált teret látunk csak a további erősödésre, a 200 napos mozgóátlag áttörése újabb teret nyitna a forint előtt. Ekkor a 298-as szintig is erősödhet akár a hazai fizetőeszköz - írja az Erste elemzése.

Kiváló GDP-adattal rukkolt elő a KSH ma reggel, amire a forint ismét erőre kapott, és értéke már az év végére várt 302-es szint felé kacsintgat az euróval szemben. További erősödésre már csak limitált teret látunk fundamentális oldalról, hiszen az erős külső egyensúlyi pozíciót ellensúlyozza a továbbra is magas külső eladósodottság és a csökkenő hazai kamatszint. A kötvénypiacon tegnap megint nagy hozamesést láthattunk, a 10 éves kötvényekkel 14 bázisponttal lejjebb, immár 5,0%-on kereskednek. Az ÁKK ma 3, 5 és 10 éves államkötvényeket kínál az aukción 60 milliárd forint értékben. Várhatóan ma is erős kereslet lesz a papírok iránt, bár kérdéses, hogy a jelenlegi nyomott másodpiaci hozamoknál alacsonyabb értékek kialakulhatnak-e.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon enyhe korrekciót láthattunk az EUR/USD árfolyamában. A korábbi jelentős dollárerősödést követően az EUR/USD árfolyam 1,3704-ről 1,3715-ig emelkedett. Az árfolyamban az sem okozott jelentős mozgást, hogy a Reuters információi szerint az EKB negatív betéti ráta bevezetésére készül. A tegnapi kereskedés nem alakult túl fényesen a tengerentúlon, az indexek lefordultak a csúcsokról és a kereskedés végéig kitartott a zuhanás (Dow -0,61%, Nasdaq -0,71%, S&P500 -0,45%). Oldalazással telt a kereskedés Nyugat-Európában (FTSE100 0,07%, DAX 0%, CAC40 -0,09%). Ázsiában a Nikkei 1,1%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot esett, míg a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett. Az árupiacon a WTI 102 dollárra süllyedt vissza arra a hírre, hogy az USA termelése 28 éves csúcsra jutott. Az USA termelése 8,428 millió hordó/napra nőtt, 78 ezer hordó/nap volt az emelkedés mértéke az előző hónaphoz képest. Az ukrán krízis miatti félelem egyre inkább háttérbe szorul. Az arany ára egyelőre alig változott, annak ellenére, hogy a hírek szerint a kínai fizikai kereslet gyengült az elmúlt hónapokban. Az ukrán események ennek ellenére tartották az árat. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq a pozitív tartományban, míg a DAX a negatív tartományban volt.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Igazi adatcunami jön ma, az euróövezetből az infláció és a GDP fontos piaci szempontból, az USA-ból viszont a szokásos csütörtöki heti munkanélküliségi adatok mellett, inflációs és ipari termelési adatok is jönnek, továbbá a New York-i és Philadelphiai előretekintő beszerzési menedzser indexeket is publikálják.

Az USA-ban a termelői árindex havi alapon 0,6%-os bővülést mutatott áprilisban, amire 2012 szeptembere óta nem volt példa. Az elemzők csak 0,2%-ra számítottak a márciusi 0,5% után.

A Bank of England elnöke, Marc Carney arról beszélt, hogy a gazdaság jó úton halad, és egyre közeledik az időpont, amikor már szükség lesz kamatemelésre. A BoE szerint az infláció 2% körül alakulhat a következő években.

Németországban az első negyedéves GDP a várt 2,2% helyett 2,3% lett a munkanaphatással korrigált adatok szerint. Ez 2011 harmadik negyedéve óta nem látott adat. 

Rendkívüli mértékben, 3,5%-kal nőtt a GDP az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a KSH reggeli közlése szerint. Ez jelentősen meghaladja a 2,3%-os várakozásunkat és a piaci előrejelzéseket is. Ha a gazdaságot a szeptember-december periódushoz viszonyítjuk, akkor 1,1% a kiigazított növekedés, ami megegyezik a tavalyi harmadik negyedéves növekedéssel. Bár részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, a KSH közlése szerint elsősorban az ipari és építőipari kibocsátás jelentős bővülése áll a kiemelkedő számok mögött. Minden valószínűség szerint az autógyártás rendkívüli kapacitás bővítése és termelés növekedése nagymértékben járult hozzá a GDP-hez. A felhasználói oldalról egyelőre még nem látni adatokat, de várakozásunk szerint a beruházások növekedése, és a lakossági fogyasztás 11 éves mélypontról való elrugaszkodása fűthette a gazdaságot, de az autóipar nyomán tovább erősödő exporttöbblet is pozitívan járulhatott hozzá a bővüléshez. Az erős adatok nyomán valószínűleg felfelé módosítjuk az idei éves 2,3%-os GDP várakozásunkat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.