BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi csúcsról fordultak le az amerikai indexek

Történelmi csúcsról fordultak le az amerikai indexek, a tegnapi kereskedés egészét egy csökkenő trend határozta meg. A kissé negatív hangulat valószínűleg a mai kereskedésre is kihathat, annak ellenére is, hogy Németországban a várt 2,2% helyett 2,3%-kal növekedett a munkanaphatással igazított GDP. Vártnál kedvezőbb növekedési adatok érkeztek Japánból is, ott azonban ez nagyrészt egyszeri hatásoknak tulajdonítható, és majd csak a következő negyedév adatai lesznek igazán relevánsak - olvasható az Erste elemzésében.

A pozitív GDP-meglepetések sorát a hazai makroadat is bővítette, ugyanis 3,5%-kal tudott növekedni a magyar gazdaság, jelentősen felülmúlva a várakozásokat.

A piacok hírérzékenysége jelentősen csökkent. Hiába lebegtette be tegnap a Reuters EKB-s forrásokra hivatkozva ismét a negatív európai betéti ráta bevezetésének lehetőségét, az EUR/USD árfolyama nem reagált rá. Ugyanígy egyre kisebb figyelem irányul már az orosz-ukrán eseményekre is.

A negatív környezetben a hazai részvénypiacok csökkenésére számítunk ma.


USA
- A tegnapi kereskedés nem alakult túl fényesen a tengerentúlon, az indexek lefordultak a csúcsokról és a kereskedés végéig kitartott a zuhanás (Dow -0,61%, Nasdaq -0,71%, S&P500 -0,45%).
- Az erős negyedéves számoknak köszönhetően a zárás utáni kereskedésben több mint 7%-ot rallyzott a Cisco Systems árfolyama. Az egy részvényre jutó profit 51 cent volt a várt 48 centtel szemben, az árbevétel terén pedig 11,55 milliárd dollárt könyvelhetett el a társaság, az erős amerikai és észak- európai értékesítéseknek köszönhetően, miközben az elemzők 11,36 milliárd dollárt vártak. A menedzsment előrejelzése is tetszett a befektetőknek, a negyedévre 1-3%-os árbevétel csökkenésre számít a társaság, ami jóval kedvezőbb az elemzők által várt 6%-nál.
- A Deere&Co. tegnapi gyorsjelentésében profitcsökkenésről olvashatunk, de a számok így is kedvezőbbek a várakozásoknál. A nettó részvényenkénti profit 2,76 dollárról 2,65 dollárra zuhant, de az elemzők csak 2,47 dollárt vártak. Az árbevétel közel 9%-kal 9,25 milliárd dollárra eset vissza, miközben az elemzők 9,65 milliárd dollárt vártak. Az idei évre vonatkozó árbevétel várakozást azonban lefelé módosította a társaság, ez pedig nem tetszett a piacoknak. Zárás után 2%-os esett a papír árfolyama.
- A termelői árindex havi alapon 0,6%-os bővülést mutatott áprilisban, amire 2012 szeptembere óta nem volt példa. Az elemzők csak 0,2%-ra számítottak a márciusi 0,5% után.
- Mai makroadatok: fogyasztói árindex áprilisi értéke, New-Yorki feldolgozóipari beszerzési menedzser index májusi értékes, szokásos heti friss munkanélküli-segélykérelmek, áprilisi ipari termelés és májusi Philadelphiai Fed index.

Európa
- Oldalazással telt a kereskedés Nyugat-Európában (FTSE100 0,07%, DAX 0%, CAC40 -0,09%).
- Az Egyesült Királyságban 5 éves mélypontra, 6,8%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta az első negyedévben. A Bank of England elnöke, Marc Carney arról beszélt, hogy a gazdaság jó úton halad, és egyre közeledik az időpont, hogy szükség legyen a kamatemelésre. A BoE szerint az infláció 2% körül alakulhat a következő években.
- Németországban ma reggel publikálták az első negyedéves GDP adatot, a várt 2,2% helyett 2,3% lett a munkanaphatással korrigált gazdasági teljesítmény. Ez 2011 harmadik negyedéve óta nem látott adat.
- Euró zónás első negyedéves GDP adatot publikálnak a délelőtti órákban, és áprilisi fogyasztói árindex is lesz.

Olaj, arany
- A WTI 102 dollárra süllyedt vissza arra a hírre, hogy az USA termelése 28 éves csúcsra jutott. A termelés napi 8,428 millió hordóra nőtt, napi 78 ezer hordós volt az emelkedés az előző hónaphoz képest. Az ukrán krízis miatti félelem egyre inkább háttérbe szorul.
- Az arany ára egyelőre alig változott, annak ellenére, hogy a hírek szerint a kínai fizikai kereslet gyengült az elmúlt hónapokban. Az ukrán események ennek ellenére tartották az árat.

Devizák
- Napon belül nagyot mozgott az EUR/HUF árfolyama, ami átmenetileg 304,5-ig is felszúrt, azonban innen gyorsan visszakorrigált a 303,3-as szintig, miközben a 200 napos mozgóátlag tovább emelkedett egészen 302,3-ig, így a tér a forint erősödése előtt egyre jobban beszűkül.
- Enyhe korrekciót láthattunk az EUR/USD árfolyamában. A korábbi jelentős dollárerősödést követően az EUR/USD árfolyam 1,3704-ről 1,3715-ig emelkedett. Az árfolyamban az sem okozott jelentős mozgást, hogy a Reuters információi szerint az EKB negatív betéti ráta bevezetésére készül.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,1%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot esett, míg a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett.
- Az első negyedévben a szezonálisan igazított japán GDP évesítve 5,9%-ot emelkedett, míg az elemzői várakozás mindössze 4,2%-os bővülés volt. Különösen nagy emelkedés volt tapasztalható a fogyasztás terén, ami 8,5%-kal ugrott meg, azonban ennek fő oka az áprilisi ÁFA emelés miatt előrehozott fogyasztás, így a második negyedév várhatóan gyenge lesz.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq a pozitív tartományban, míg a DAX a negatív tartományban volt.

Vállalati hírek
- Holnap reggel teszi közzé 2014. I. negyedéves eredményét az OTP, ma zárás után pedig az FHB, a PannErgy és az ANY számait ismerhetjük meg.
- A féléves felülvizsgálat során tegnap újrasúlyozták az MSCI indexeket. Ahogy arra számítani lehetett, a magyar papírok közül az indexekbe se ki, se be nem kerül új cég. A MOL, az OTP és a Richter a standard index tagja, míg a Magyar Telekom a small cap indexben szerepel.

A BNP Paribas tegnap tartotta éves rendes közgyűlését, aminek apropóján a vezérigazgató beszélt a jövőbeli tervekről is, és elmondta, hogy céljuk, hogy Észak-Amerikában megerősítsék a vállalti és befektetési banki jelenlétüket, és, hogy hatékonyabban kihasználják a meglévő szinergiákat.

A Chrysler bejelentette, hogy Brazíliában visszahívja a 2012 és 2013 között gyártott Jeep Grand Cherokee és Dudge Durango modelleket. Bár a visszahívás pontos nagyságrendjét nem közölték, de valószínűleg nem jelentős, így árfolyamhatással sem számolunk.

Az Unicredit tovább folytatja a tárgyalásokat ukrán leányvállalatának értékesítéséről, melyre állítólag már két ajánlat érkezett is, azonban a rendkívül bizonytalan környezet nehezíti a tranzakció lebonyolítását. Az Unicredit a negyedik negyedévben 600 millió eurós veszteséget könyvelt el azzal, hogy az ukrán leányvállalatot átminősítette értékesítésre szánt eszköznek. Ugyanakkor az orosz leányvállalat továbbra is fontos szerepet tölt be az Unicredit stratégiájában, így ott tovább folytatódnak a beruházások is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.