BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödik a forint, de közel lehet a megálló

Nagyot erősödött a forint, de még mindig a 20 és 200 napos mozgóátlag között áll az EUR/HUF kurzusa. A jelenlegi 302,8-as szinten megpihenhet az árfolyam, a további mozgás pedig attól függ, hogy sikerül-e leküzdeni a 200 napos átlagot. Nagyobb valószínűséget látunk egy rövidtávú visszapattanásnak - írják az Erste elemzői.

A forint igen erősen viselkedik, január óta nem látott szintek közelében jár az euróval szemben, 303 alatt. A dollár ellenében 222 az árfolyam, ami azonban még távol van a 217-es májusi mélyponthoz képest, elsősorban az euró napokban tapasztalt gyengélkedése miatt. A hazai kötvénypiacon nem volt nagy változás a hozamokban, annak ellenére, hogy tegnap fontos bejelentést tett az ÁKK arról, hogy jelentősen növeli a forint állampapír kibocsátást. Ma az adósságkezelő 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket hirdet az aukción, 60 milliárd forint értékben. A kereslet igen élénk lesz valószínűleg, de kérdés, hogy a meghirdetettnél mennyivel több kötvényt fogad be az ÁKK.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár látványosan erősödik, bár tegnap az árfolyam még visszapattant a 200 napos mozgóátlagról. Az 1,37-es nyitást követően 1,363-ig zuhant a kurzus, majd zárásra 1,368-ig korrigált vissza. A reggeli kereskedésben pedig 1,366-ig esett az EUR/USD devizapár, a kérdés, hogy sikerül-e az 1,363-nál található 200 napos mozgóátlagot áttörnie. Tegnap 5 hete nem látott mértékben emelkedtek a tengerentúli börzék (Dow 0,97%, Nasdaq 0,86%, S&P500 0,81%). A Dow Jones index tagjai közül mindössze két papír zárt a negatív tartományban, az AT&T (-0,8%) lett a nap vesztese. A nyertesek között volt a Goldman Sachs (2%) és a Cisco (1,7%) is. A Fed jegyzőkönyv is ráerősített a jó hangulatra. A kereskedés végéig stabilan emelkedtek a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,28%, DAX 0,61%, CAC40 0,37%). Az ázsiai piacok is jól teljesítenek a hajnali kereskedésben, a japán börze emelkedett a legjobban (Nikkei 1,17%, Hang Seng 0,59%, Shanghai 0,15%). Az árupiacon a tegnapi kereskedésben is folytatta az olaj a menetelést, az árfolyam 103 dolláron nyitott, és közel egy dollárral feljebb zárta a kereskedést. A ma reggeli kereskedés is pozitívan kezdődött, és a kurzus napokon belül elérheti a 105 dolláros ellenállását. Az arany eséssel kezdte a tegnapi a kereskedést, 1.293 dollárról 1.283 dollárig zuhant az árfolyam, ahol irányt váltott és 1.291 dollárig korrigált zárásara. Napok óta tart az oldalazás, és egyre szűkebb tartományban mozog az árfolyam. Hamarosan nagyobb elmozdulás várható. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.
 
Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Tegnap publikálták a tengerentúlon az áprilisi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét. Az Fed szerint a gazdaság növekedési pályája kedvező, de a testület több tagja szerint vannak még kockázatok a növekedést illetően. Az orosz-ukrán feszültség elmélyülése, a kínai gazdaság lassulása, a munkaerőpiac gyengesége a fő kockázati tényezők, de a testület összességében nem változtatott a gazdaság állapotáról alkotott képről. Az testület egyértelműen a kötvényvásárlási program további csökkenése mellett foglalt állást.

Jens Weidmann, német jegybankelnök szerint még nem dőlt el, hogy az Európai Központi Bank lép-e a június 5-i monetáris politikai döntésén. Az elnök hangsúlyozta, hogy a laza monetáris kondíciók sikeresen hozzájárultak a gazdasági talpraálláshoz, de nem szabad elfelejteni ennek kockázatairól sem. A Reuters által megkérdezett elemzők többsége további kamatcsökkentést vár, de többen arra is számítanak, hogy a jelenleg 0%-on álló betéti rátát negatívba tolja az EKB. Szerintünk is valószínű a kamatcsökkentés, ami elsősorban a 0,75%-on álló hitelezési rátát érintheti, a negatív betéti kamatot nem tartjuk valószínűnek. A legfontosabb kérdés, hogy lesz-e – és ha igen mikor – eszközvásárlási program. Várhatóan júniusban még óvatosabb lesz az EKB és csak a konvencionális eszköztárat meríti ki, ennek valószínű hatástalansága miatt azonban később jó eséllyel beveti a nehézfegyverzetet a Központi Bank.

Az ÁKK tegnap fontos változásokat jelentett be az idei magyar államadósság finanszírozási terv kapcsán, összhangban az MNB monetáris politikai eszköztár változtatásával (kéthetes kötvényből betét). Az adósságkezelő a várakozásoknak megfelelően növelte a forintkötvény kibocsátási tervet, a mértéke azonban meglepetés volt, ahog az is, hogy a nettó kibocsátás 300 milliárd forinttal bővült. Forintkötvényekből ugyanis 941 milliárd forinttal tervez többet eladni az ÁKK, míg a devizakötvényekből 641 milliárd forinttal (~3,15 milliárd euró) kevesebbet. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy több nemzetközi kötvénykibocsátás nem lesz, ami megfelel az ÁKK korábbi jelzéseinek. A hivatalos előrjelzés szerint így a jelenlegi 41%-ról idén 35%-ra süllyedhet az államadósság deviza aránya. A megemelt forintkötvény kínálat mellett arra is utalt az adósságkezelő, hogy elsősorban hosszú kötvényekből kíván többet eladni, és csökkenteni a diszkontkincstárjegyek súlyát. Ez megerősít minket abban a várakozásunkban, hogy év végére nőhetnek a hosszú hozamok és még meredekebb lehet a hozamgörbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.