BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új csúcsra ment a Dow Jones index

Új csúcsra ment a Dow Jones index. Utoljára április elején láthattunk hasonló akciót, de akkor nem volt folytatás. Most viszont a technikai indikátorok alapján gyakorlatilag az összes vezető index, az S&P500 és a DAX is új csúcsra mehet, miközben a Nasdaq is erőt mutat. Ráadásul az eddig sok aggodalmat okozó, kisebb részvényeket tartalmazó Russel2000 index is újra pozitív életjeleket mutat. A támasz szintről fordult, és egy huszáros vágással a 20-30 napos mozgóátlagok fölé pattant tegnap. Technikailag tehát minden együtt áll egy komolyabb folytatásra - olvasható az Erste elemzésében.

Közben Ukrajnában nem csillapodnak a szeparatista lépések, hiszen Donyeck kérte felvételét az orosz föderációba. Az oroszok egyelőre nem reagáltak, ugyanakkor a nyugati hatalmak újabb szankciókat léptettek életbe. A piacok nem nagyon foglalkoznak ezekkel a negatív hírekkel, sokkal inkább a hosszabb kilátásokra, a kilábalásra figyelnek. Az jó hír, hogy tegnap a piacok úgy voltak erősek, hogy valójában pozitív hírt nem nagyon halhattunk.

A mai napon emelkedést várunk a DAX indexben, és Budapesten is emelkedhet az index, de cirka 30 pontra a tegnapi záró árfolyamtól a 200 napos mozgóátlag van a BUX előtt. Az S&P500 kevesebb mint egy pontra van az egy hónapja elért csúcstól, és bár nem biztos, hogy ma áttöri, de az elkövetkező napokban ez nagy valószínűséggel bekövetkezhet.

USA
- A hétvégéi ukrajnai népszavazás ellenére meglepően jól teljesítettek tegnap a tengerentúli börzék. Az éllovas a technológiai papírokkal telített Nasdaq index volt, az S&P500 és a Dow Jones index pedig történelmi csúcson zárták a kereskedést (Dow 0,67%, Nasdaq 1,77%, S&P500 0,99%).
- A tegnapi kereskedésben piacbefolyásoló makrogazdasági hír nem látott napvilágot, ma 14:30-kor azonban az áprilisi kiskereskedelmi forgalmi adatot publikálják.

Európa
- Az európai börzék sem panaszkodhatnak, a kereskedés végéig nyílegyenesen kapaszkodtak felfelé az indexek, a legerősebb a DAX volt tegnap (FTSE100 0,55%, DAX 1,26%, CAC40 0,37%).
- Az európai unió hivatalos közleményében megjelent, hogy újabb 13 személy ellen rendelnek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat. Tegnap délután a donyecki szakadár vezető azt kérte Moszkvától, hogy vegyék fontolóra a terület Oroszországhoz csatolását. Az oroszok azonban még nem reagáltak érdemben.
- Délelőtt 11 órakor német és euró zónás májusi ZEW hangulatindexet publikálnak.

Olaj, arany
- A WTI ma reggel 100.6 dolláron állt. A befektetők arra spekulálnak, hogy a holnap megjelenő készletadat újabb csökkenést fog mutatni a múlt heti adatok után. Az ukrán válság továbbra is a figyelem középpontjában áll, bár az elmúlt 24 órában nem volt jelentős változás.
- Az arany stabilan 1.290 dolláros szinten volt, jelentős mozgást nem lehetett tapasztalni. A részvénypiacok globális emelkedése az arany árára egyelőre nem volt negatív hatással.

Devizák
- Az EUR/USD érdemben nem tudott elmozdulni az emelkedő trend aljáról, így az árfolyam változatlanul 1,376 környékén ingadozik.
- Az EUR/HUF esetében is csak napon belüli mozgás volt tapasztalható. A reggeli forintgyengülést rövidesen korrekció követte, és visszatesztelésre került a 303,5-es szint, aminek jelenleg is a közelében alakul a devizapár jegyzése.

Távol-Kelet
- A Nikkei 2,0%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,4%-ot esett.
- Vártnál gyengébb adatokról számolt be Kína: a kiskereskedelmi forgalom mindössze 11,9%-kal bővült áprilisban az előző év azonos hónapjához képest, miközben a várakozás 12,2% volt. Ugyanezen időszak alatt az ipari termelés a várt 8,9% helyett csak 8,7%-kal bővült.
- A gyengülő jen elsősorban az exportorientált japán cégeket támogatta. A Panasonic, a Fujitsu és a TDK is több mint 2%-ot emelkedett, míg a Sharp 6,6%-ot emelkedett a kedvező eredményre és profit előrejelzésre.

Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- A MOL június 5-től fizeti ki az osztalékot, ami a cég saját részvény állományának függvényében várhatóan 590 és 600 forint között lehet részvényenként. A papír május 26-án forog utoljára osztalékszelvénnyel, az osztalék pontos összegét legkésőbb május 23-ig közli a társaság.
- OTP, FHB: Tegnap az új parlament határidő nélkül meghosszabbította a kilakoltatási tilalmat, így az egészen addig lesz érvényben, amíg a devizahiteles problémát meg nem oldják. Mivel a piaci szereplők (befektetők, kormány, bankok, stb.) őszre várnak valamiféle megoldást, ezért a lépést követően a határidő praktikusan ugyanaz, mint korábban volt. Máskülönben ez a kis módosítás egy újabb nyomásgyakorlás a bankokra.
- Az FHB tegnap közzétette, hogy az MNB jóváhagyta részesedés szerzését a Takarékbankban. A terveiről többet várhatóan a tranzakció lezárását követően (amely még az első félévben várható) tudhatunk meg. A hír enyhén pozitív az FHB részvényekre nézve.
- Bogsch Erik interjút adott a Portfolio.hu-nak, melynek főbb pontjai a következők: (i) A Richter növelné az oroszországi helyi gyártást, hogy ellensúlyozza a deviza változás negatív hatását. (ii) Ukrajna hosszú távon gondot okozhat, de a cégnek nincs deviza fedezeti ügylete. (iii) A magyar piac mostanra stabilizálódott, a generikus készítményeknél további árerózió jöhet. (iv) Kína Ukrajnánál is nagyobb piac lehet. (v) Latin-Amerika jó lehetőségeket nyújt a nőgyógyászati készítmények esetében. (vi) A Richter legkorábban a jövő év közepén számít mérföldkő kifizetésre a Forest-től. (vii) Vizsgálják a további költségcsökkentési lehetőségeket. (viii) A cég továbbra is gondolkodik termékvásárlásban. Az interjú alapvetően nem tartalmazott új információt, lényegében az eredmény utáni elemzői tájékoztatón elhangzottakat ismételte meg a Richter vezérigazgatója.

Az FDA jóváhagyta a Bayer Kogenate FS nevű gyógyszerét, amely megakadályozza vagy csökkenti hemofíliás betegeknél a vérzés gyakoriságát.

A Citi csökkentette a Commerzbank-ra vonatkozó 2014-es profitvárakozását. A részvényekre vonatkozó célárfolyamot 13 euróról 12 euróra módosították, az ajánlást pedig semlegesen hagyták.
Gyenge, de a vártnak megfelelő eredményt publikált az E.ON. Az első negyedéves árbevétel mindössze 31,8 milliárd euró lett, szemben a várt 35,5 milliárd euróval, ugyanakkor EBITDA szintjén már a várakozáshoz sokkal közelibb értékkel találkozhatunk, ugyanis a várt 3,21 milliárd euróval szemben 3,16 milliárdos eredményről számolt be a társaság. Az adózott eredmény 1,22 milliárd eurós értéke pedig lényegében megegyezett a várt 1,21 milliárd euróval, ugyanakkor a csökkenő energiaárak következményeként 13%-kal gyengébb, mint egy évvel korábban. A vállalat megismételte a 2014-es 8 és 8,6 milliárd euró közötti EBITDA és 1,5 és 1,9 milliárd euró közötti adózott eredményvárakozását. Az árbevétel 11%-os csökkenésének hátterében a 24%-kal visszaeső gázértékesítés áll, aminek fő oka a relatíve meleg tél volt. A saját termelésű áram esetében már látszik az erőműbezárások eredménye, ugyanis a földgáz- és olaj alapú erőművek termelése 23,2 milliárd kWh-ról 18,7 milliárdra esett.
A Fiat csoport konszolidált eredményét követően ma reggel megjelent a Chrysler eredményének részletes bontása is, mely szerint az amerikai autógyártó 690 millió dolláros veszteséget ért el, azonban ha ezt megtisztítjuk az egyszeri tételektől (amit a Fiattal való egyesülés okozott), akkor már 486 milliós többlet látható 19 milliárd dolláros árbevétel mellett, ami 23%-os növekedést jelent. Az idei évben összesen 2,8 millió autót terveznek gyártani, míg az első negyedévben ez a szám 668 ezer volt, ami 16%-os éves növekedést jelent.
A BofAML 6 euróról 5,6 euróra csökkentette a Fiat részvényeire vonatkozó célárfolyamát, az alulteljesítő ajánláson nem változtatott a társaság.
Az áprilisi sztrájk hatására visszaesés látható a Lufthansa forgalmi adataiban. Az utaslétszám 0,6%-kal csökkent, ugyanakkor a bevételt termelő kilométerek száma 0,4%-kal emelkedett, miközben a kapacitás 1,2%-kal csökkent, így a kihasználtság 1,3 százalékponttal emelkedett.
Vártnál jobb eredményről számolt be a Thyssenkrupp, ráadásul az eredményvárakozásokat is javította a vállalat, így a határidős piacon 3,4%-os emelkedés látható a reggeli órákban. A most lezárult második negyedévben a folytatódó tevékenység árbevétele 10,3 milliárd euró lett, szemben a várt 9,88 milliárd euróval. A korrigált EBITDA 309 millió eurós értéke is felülmúlta a várt 293,8 millió eurót, ami 60%-os éves növekedést jelent. Az adózott eredmény 269 millió lett, ami 7 veszteséges negyedévet követően az első nyereséges negyedév volt. A nettó adósság nagyságát sikerült 3,96 milliárd euróra csökkenteni. A vállalat kissé megemelte eredményvárakozását, és a tavalyi 586 millió eurós EBITDA eredmény megduplázódására számít, míg korábbi előrejelzésében 1 milliárd eurós érték szerepelt.
Az Unicredit tegnap délután publikálta első negyedéves számait. Az alacsonyabb működési költségeknek és az alacsonyabb céltartalékolásnak köszönhetően az év első három hónapjában 59%-os profitbővülést ért el a társaság. A nettó profit 712 millió euróra növekedett a tavalyi 449 millió euró után, az adat a Bloomberg elemzői konszenzusát (509,3 millió euró) is lényegesen túlszárnyalja. A nettó kamatbevétel a 3,19 milliárd eurós várakozásoknál némileg alacsonyabb, 3,08 milliárd euró volt, az árbevétel pedig 5,66 milliárd euró helyett 5,58 milliárd euró lett. A nem teljesítő hitelekre képzett céltartalék a várt 1,12 milliárd eurónál lényegesen kevesebb, 838 millió euró volt, a jó adat pedig látványosan segítette a bank profitnövekedését.
A CreditSuisse 6,6 euróra emelte az Unicredit célárfolyamát, az ajánlást továbbra is semlegesen tartotta. A JPMorgan 7,2 euróról 7,8 euróra módosította az olasz bankcsoport célárfolyamát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.