BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A belső struktúra folyamatosan romlik

Romlik a piac. Míg az indexek továbbra is relatíve jól viselkednek, addig a belső struktúra folyamatosan romlik. A korábbi vezetők csúnya behalásokat produkálnak. Például a német piacon két olyan részvényt is láthattunk a közelmúltban, amelyek hasonló formációt hoztak létre, mint a DAX, nevezetesen szökési rést, vagy valami ahhoz hasonlót. Később csúnya behalás közepette tesztelték a rést. A nem DAX tag Osram esetében betöltésre került a rés, míg a Lufthansa esetében most történnek erre utaló mozgások. Így nagy figyelemmel kísérjük a történéseket, mert a formális logika szerint ha a Lufthansa is betölti a rést, akkor jó eséllyel gondolhatjuk, hogy valami hasonlót fogunk látni a DAX-ban is. Az pedig rosszat jelent a folytatás tekintetében - írja az Erste elemzése.

A DAX 9810 és 9820 között hagyott rést. A geopolitikai feszültségek, illetve bizonyos cégek körül egyre növekvő bizonytalanság (lassuló világgazdasági növekedési kilátások) nem kedveznek a további hegymenetnek. Ugyan még pozitív a technikai kép, de tartsuk nyitva a szemünket, mert az is elromolhat hamarosan.

USA
- Oldalazással telt a pénteki kereskedés a tengerentúlon, az indexek egész nap egy szűk sávban mozogtak, végül minimális emelkedéssel zárták a napot (Dow 0,25%, Nasdaq 0,31%, S&P500 0,31%).
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe jelent meg az Egyesült Államokban pénteken. A piac 83 pontra számított, ezzel szemben csak 81,2 pont lett az index, de a piac nem reagált negatívan az adatra.
- A termelői árak visszaestek a tengerentúlon, a piac 0,1%-os emelkedésre számított az áprilisi 0,6% után, ezzel szemben 0,2%-kal estek vissza az árak.
- Közel 7%-ot emelkedett az Intel, miután a chipgyártó megemelte az aktuális negyedévre vonatkozó árbevétel várakozását.
- Májusi ipari termelési adat és New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index érkezik ma délután a tengerentúlról.

Európa
- Rossz volt a hangulat pénteken a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,95%, DAX -0,26%, CAC40
- 0,25%).
- Egy fokozattal leminősítette Bulgáriát az S&P, így az ország a befektetésre ajánlott kategória aljára került.
- Az eurózónából májusi fogyasztói árindexet publikálnak.

Olaj, arany
- A WTI 107,4 dolláron állt, a piac leginkább az iraki eseményeket figyeli. Némi megnyugvást hozott, hogy az ISIS felkelői nem tudtak tovább közeledni Bagdad felé, így egyelőre nem fenyegetik az iraki termelés többségét adó déli olajmezőket.
- Az arany 1.285 dollárig nőtt. Az iraki krízis adta a legnagyobb lendületet az aranynak, mivel a befektetők aggódnak a polgárháború elmélyülése miatt.

Devizák
- A múlt hét a forint gyengüléséről szólt, de pénteken már egy szűk sávban mozgott az EUR/HUF kurzusa. Minimális erősödés után 306,3-nál zárta a kereskedést a hazai fizetőeszköz, amit a reggeli órákban már gyengülés követett. 307 fölé kapaszkodott a forint kurzusa az euróval szemben. A Kúria döntése előtt már nem várható nagyobb mozgás a forint piacán.
- Az EUR/USD árfolyama oldalazott a múlt hét második felében. Pénteken már nagyobb volatilitás mellett zajlott a kereskedés, de érdemi elmozdulásról nem beszélhetünk. Reggel enyhe emelkedés után 1,355-ig emelkedett az árfolyam.

Távol-Kelet
- Vegyes a kép az ázsiai börzéken (Nikkei -1,09% Hang Seng -0,06%, Shanghai 0,59%).
- A kínai piacokat segítheti, hogy a kínai elnök továbbra is elérhetőnek tartja a gazdaság idei 7,5%-os bővülését.

Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- OTP, FHB: Számos devizahiteles kérdésben dönt ma a Kúria, 12.30-kor várható bejelentés.
- Az OTP 2014. június 12-én, 215,404 darab saját részvényt vásárolt, majd ugyanezen a napon javadalmazási politikája keretében 76.631 darab törzsrészvényt értékesített. Így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3,805,891 darabra (1,36%) változott.
- A MOL sajnálja a Sanader perben hozott jogerős döntést, amely alapján a volt miniszterelnököt nyolc és fél év börtönre ítélték a MOL és a Hypo-Adria vesztegetési ügyek miatt. A horvát államelnök a hétvégén hazaárulónak titulálta a volt miniszterelnököt. A MOL-nak nehéz dolga lesz, ha meg akarja oldani az INA kérdést. Elhúzódó konfliktusra számítunk, ami továbbra is alacsonyan tarthatja a részvényárat.
- Magyar Telekom: Ma kell benyújtani a frekvencia pályázatokat.
- A Richter 2014. június 12-én és 13-án összesen 60.000 darab saját részvényt vásárolt. A társaság saját részvény állománya így 316.100 darab. A május végén adott megbízásból még 55.000 darab van hátra.

Lakshi Mittal, az ArcelorMittal vezérigazgatója interjút adott Kínában. Az autóipar számára készült acélüzem megnyitóján optimistán nyilatkozott, szerinte a következő 7-8 évben komoly kereslet lehet az autók iránt Kínában, az eladások 35 millióra is bővülhetnek. Tavaly közel 7%-kal bővült az acél iránti kereslet Kínában.

A francia Les Echos szerint a BNP Paribas már közel áll ahhoz, hogy megállapodjon a tengerentúli hatóságokkal, a büntetés 8-10 milliárd dollár között alakulhat.
A Tesla és a BMW vezetősége találkozott a héten, és az elektromos autózás szélesebb körű elterjedése volt a téma. A BMW egyelőre cáfolja, hogy a jövőben együttműködnének a Tesla-val, mert a német autógyártónak is megvannak a saját elektromos modelljei (i3, i8). A Tesla azonban partnereket keres, hogy az elektromos autók gyorsabban elterjedjenek. Jelenleg például a Deutsche Bahn-nal is együttműködik, a német autópályák mentén építenek ki gyorstöltő hálózatot. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a BMW-vel arról is megállapodhatnak, hogy a német autógyártó elektromos modelljei a Tesla gyorstöltő hálózatát használhatják a jövőben.
A Fiat vezérigazgatója megerősítette az idei évre vonatkozó pénzügyi terveit. Az európai piac veszteségeinek csökkenése a Maserati teljesítményétől függ, bár a rendelések egyelőre megegyeznek a várakozásokkal, 2018-ra már 75.000 eladást várnak az autómárkától. Európában az új Alfa modelltől várnak sokat, és további költségcsökkentésre már nem lehet számítani. Brazíliában valószínűleg tovább fogja növelni a piaci részesedését a Fiat, és a jövőben több társasággal is együttműködhetnek, például a Mitsubishi-vel is folyamatban vannak tárgyalások.
A Fiat igazgatótanácsa több mint 4 milliárd eurós kötvénykibocsátásról döntött, hogy a társaság finanszírozni tudja lejáró adósságait. A kötvényeket 2015 végéig bocsáthatják ki, a döntés nem meglepő a nemrég lezajlott Chrysler felvásárlás miatt.
A Nokia bejelentette, hogy Berlinben több mint 100 alkalmazottól válhat meg a közeljövőben. A társaság összesen 3.150 embert foglalkoztat Németországban. Pozitív hír a Nokia számára, hogy az InterDigital elveszítette a Nokia ellen indított szabadalmi per első körét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.