BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed tegnapi döntése erősítette a forintot

Visszaerősödött a forint a tegnapi kereskedésben, 306-nál jár az EUR/HUF kurzusa. A 20 és 30 napos mozgóátlagok jelenleg 304-nél járnak, ha folytatódik a kedvező hangulat, akkor eddig csökkenhet az árfolyam. Innen később ismét a 310 irányába veheti az irányt a kurzus - írja az Erste elemzése.

A Fed döntés – bár a várakozásoknak teljesen megfelelő volt – kedvező piaci környezetet hozott tegnap este. A forint erősödött is, annak ellenére, hogy tovább szűkült az amerikai eszközvásárlási program. A kötvények némileg korrigáltak, 4,57%-on mozog most a 10 éves állampapír hozam, 9 bázispont emelkedés után. Ma az ÁKK 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket értékesít, a meghirdetett mennyiség 60 milliárd forint, a másodpiaci referenciahozam pedig 2,3%.


Nemzetközi helyzetkép:

Tegnap este a Fed mozgatta meg a piacokat, egyértelműen kedvezően hatott a tőzsdékre a bejelentés, a dollár pedig gyengülő pályára került. E reakció meglepőnek tűnhet, hiszen a vártnak megfelelően csökkent az eszközvásárlási program, nőtt az előretekintő kamatpálya és rontották a gazdasági kilátásokat. Talán utóbbi nyújthatott némi fogódzkodót a befektetőknek, akik ebből azt szűrhették le, hogy lassaban vezetik ki a QE3-at vagy később indulnak a kamatemelések. Az amerikai tőzsdéknek további biztatást adott Janet Yellen Fed elnök kijelentése, miszerint az S&P árazása még nem magas, nem aggódik a részvénypiacok miatt. Emiatt valószínűleg sok shortos ijedhetett meg, és visszavették részvénypozícióikat. Az S&P500 index történelmi csúcsra kapaszkodott, de a többi index is jól teljesített (Dow 0,59%, Nasdaq 0,59%, S&P500 0,77%). Az EUR/USD árfolyama főként a kora délutáni órákban emelkedett látványosan és visszatesztelésre került a 20 napos mozgóátlag is, miután az árfolyam 1,3547-ről 1,3595-re emelkedett. A WTI kőolaj 106,6 dolláron állt ma reggel, az Irak miatti félelem továbbra is a fő tényező, ami emeli az árat. Két cég, az Exxon és a BP is jelezte, hogy kivonja alkalmazottait, mivel tart tőle, hogy a lázadók bekebelezik Bagdadot, ami szabad utat enged a déli olajmezők felé. A készletek is csökkenést mutattak: az EIA riportja szerint 567 ezer hordóval estek az Egyesült Államok nyersolaj készletei. Az arany is nekilendült, ma reggel 1.281 dolláron állt az árfolyam. Ázsiában vegyes a kép, a japán Nikkei 1,6%-ot emelkedett, a Hang Seng index lényegében változatlan maradt, míg a Shanghai index értéke 1,4%-ot csökkent, mely csökkenés nagyrészt a kereskedés zárása előtt nem sokkal következett be.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A nap legfontosabb eseménye tegnap a Fed kamatdöntő ülése volt, a tengerentúli jegybank a várakozásoknak megfelelően 10 milliárd dollárral 35 milliárd dollárra vágta az eszközvásárlási program nagyságát. A jegybank jelezte, hogy a piac által vártnál korábban lehet kamatemelés. A Fed 2015 végére 1,25%-os (az eddigi 1% helyett), 2016-ra pedig 2,5%-os alapkamatot tart valószínűnek (a korábbi 2,25% helyett). A következő két évre vonatkozó növekedési várakozások nem változtak: 2015-re 3-3,2%-os, 2016-ra pedig 2,5-3%-os GDP bővülést vár a jegybank. Az idei növekedési prognózist viszont 2,8-3%-ról 2,1-2,3%-ra csökkentette a Fed, a rossz időjárás okozta gyenge első negyedévnek köszönhetően. A hosszú távú kamatszintet 3,75%-ra csökkentette a jegybank a korábbi 4%-ról.

4,1%-kal, 232.300 forintra nőttek a bruttó bérek átlagosan Magyarországon. Ez lényegesen magasabb, mint az első négyhavi átlag (2,4%), de ennek a fő oka, hogy a közfoglalkoztatottak egyre kevésbé húzzák le a növekedést, az éves összehasonlításban. Számos torzítás van az áprilisi béradatban. Ha közfoglalkoztatottak nélkül vizsgáljuk a béreket, akkor 6,7%-os éves növekedést látunk, ami lényegében megegyezik az első négyhavi átlaggal (6,5%). A jövedelmek növekedése még inkább eltolódott a közszféra felé, ott ugyanis 12,8%-kal bővültek a bérek, míg a vállalkozásoknál csupán 4,6%-kal. A közszférában a májusi bérek áprilisi kifizetése növelhette drasztikusan a mutatót, mivel a nem rendszeres jövedelmek több, mint háromszorosukra emelkedtek tavaly áprilishoz képest. Az alkalmazásban állók száma összesen 5,6%-kal nőtt, amit szintén még mindig nagyban torzít a közfoglalkoztatottság. Enélkül számolva 3,1%-kal 2,63 millió főre emelkedett a foglalkoztatottság, amit ezúttal a non-profit szervezetek húztak leginkább, a verseny és állami szférában is 2,8-2,9%-os a bővülés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.