BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régiónk nem örülhet

Új csúcsra szaladt megint a DAX, még ha az a szaladás kissé kocogósra is sikeredett. Egyelőre úgy tűnik, hogy valamiféle konszolidációszerűség van itt a csúcsok környékén minden indexben. Eközben nem lehet arról beszélni, hogy a technikai indikátorok extrém jól pozícionáltak egy további erőteljes emelkedéshez, ettől függetlenül még az is beleférne. Mindemellett inkább az várható, hogy az enyhén túlvett piacok korrigálnak a nyár folyamán, hogy aztán ősszel egy egészségesebb technikai indikátor formációval vághassanak neki az év végi nagy csatának - írja az Erste elemzése.

Magyarország és a közép-kelet európai régió nem örülhet. Ahogy vártuk, a dél-koreai és a tajvani piac nem került át a fejlett piaci kategóriába, és így nem növekszik meg a maradók súlya az MSCI feltörekvő piaci indexben. Ugyanakkor szerencsére a kínai piac sem került be a „frontier” kategóriából a feltörekvőbe, így nem fognak emiatt megváltozni a súlyok. Az viszont rossz hír, hogy végül az MSCI le is vette a két ázsiai kistigrist a pozitív figyelőlistáról, mivel évek óta nem tudja, vagy nem akarja a pénzpiacait liberalizálni, és így nem valósul meg a szabad tőkeáramlás kritériuma. Csak érdekességképpen: míg a magyar piacon 24 órában lehet a forinttal kereskedni, addig Dél-Koreában vagy Tajvanon csak 6-8 órában kereskedhetünk devizával. Ez a szigorú szabályozás még a 97-98-as válságra vezethető vissza, amikor a devizákon keresztül térdre kényszerítették ezeket a gazdaságokat, és így az IMF-hez kellett fordulniuk segítségért.

A fentiek ellenére emelkedést várunk Budapesten a mai napra, míg a nemzetközi piacokon tovább folytatódhat a az oldalazó felfelé mozgás.

USA
- Lényegében az összes fontosabb index oldalazott a tengerentúlon. Az S&P500 értéke nem változott, a Nasdaq minimálisan, 0,04%-kal emelkedett, a Dow esetében még ennél is kisebb, mindössze 0,02% volt az emelkedés, de ez is elég volt az új csúcshoz.
- A januári 3,2%-os előrejelzésével szemben már csak 2,8%-os globális GDP növekedést vár a Világbank. Jelentős mértékű a növekedési várakozás visszafogása az Egyesült Államokban, ugyanis a korábbi 2,8% helyett már csak 2,1%-os növekedéssel kalkulálnak. A Világbank az euró zóna esetében változatlanul 1,1%-os növekedéssel számol, de az orosz növekedési előrejelzést 2,2%-ról 0,5%-ra vágták, míg Ukrajna esetében 5%-kal csökkentették.
- 4,2%-ot emelkedett a Facebook, miután bejelentették, hogy a PayPal elnöke csatlakozik a céghez. Ugyanerre a hírre a PayPal tulajdonosa, az eBay több mint 2%-os eséssel reagált, mivel a fizetési szolgáltatásokat nyújtó PayPal kimondottan gyors növekedést tudott felmutatni az elmúlt években, és ez nagyban hozzájárul az eBay teljesítményéhez is.

Európa
- A DAX 0,2%-ot, a CAC40 0,13%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben, míg a FTSE100 értéke nem változott.
- Ma elsősorban az Egyesült Királyságból érkeznek foglalkoztatottsághoz kötődő makroadatok. Az átlagbérek 1,2%-kal nőhetnek, a munkanélküliségi ráta pedig 6,8%-ról 6,7%-ra mérséklődhet.

Olaj, arany
- A WTI ma 104,4 dolláron állt, némileg elmaradva a tegnapi csúcsokhoz képest. A piac figyel az OPEC ülésére (a szervezet várhatóan nem változtat az olaj kínálatán), illetve a készletadatokra, amiben a piac 2 millió hordó csökkenésre számít 387,5 millió hordóra.
- Az arany 1.261 dollárra erősödött, főleg a fizikai kereslet lendült meg. Az aranyat húzta a platina és a palládium növekvő kereslete is, mivel ezek csúcsokat döntöttek.

Devizák
- Nagyot gyengült tegnap a forint, azonban még ezzel a mozgással sem tört ki a beszűkült háromszögből, ugyanakkor erre hamarosan sor kerülhet, mivel a szűkülő ék felső éléig emelkedett az EUR/HUF árfolyama. A beszűkülésből történő kitörést általában erőteljes árfolyam elmozdulás követi. Tegnap a 200 napos mozgóátlag 302,7-es értékéről indulva a 20 és a 30 napos mozgóátlag fölött, 304,5-ön zárt a devizapár.
- Ismét jelentős dollárgyengülést hozott a tegnapi kereskedés, melyet Oli Rehn szavai is támogattak, ugyanis egy brüsszeli konferencián arról beszélt, hogy az EKB továbbra is határozottan léphet fel az elhúzódó alacsony infláció veszélyével szemben, és javíthatja a monetáris transzmisszió működését. Az EUR/USD 1,359-ről 1,3545-ig csökkent a tegnapi kereskedésben.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot esett.
- A Világbank kismértékben lefelé módosította Kínára vonatkozó GDP előrejelzését. Az idei évre korábban várt 7,7%-os növekedés helyett már csak 7,6%-kal számolnak, míg a jövő évi kilátásokat változatlanul 7,5%-on hagyták, bár a „hard landing” lehetőségét továbbra is jelentős kockázatnak tekintik. Japán esetében 1,4%-ról 1,3%-ra fogta vissza előrejelzését a nemzetközi intézmény.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel, de a főbb piacok (S&P, Dow, Nasdaq, DAX) mind a negatív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- A Zágráb megyei bíróság keddi döntése szerint megalapozott az a vád, amelyet a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) adott be Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója ellen, jelentette a horvát állami televízió. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Hernádi ügyét az USKOK kérésének megfelelően akkor is tárgyalhatják, ha a MOL vezér nem jelenik meg a bíróságon. Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen, mivel szerintük tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnöknek azért, hogy a MOL megszerezze a többségi irányítási jogokat az INA olajtársaságban. Hernádi ügyvédei szerint a vád megalapozatlan, és nincs jogi alapja annak sem, hogy ügyében a távollétében döntsön a horvát bíróság. A horvát állam és a MOL közti vita továbbra sem csillapodik, így az INA esetében sem valószínű az áttörés.
- Az OTP 2014. június 10-én 265.761 darab saját részvényt vásárolt 4.628 forintos átlagáron, és ugyanezen a napon javadalmazási politikája keretében 324.718 darabot értékestett. Így a bank saját tulajdonában lévő OTP részvények állománya 3.699.445 darabra (1,32%) változott.
- A Richter 2014. június 6-án 15.000 darab saját részvényt vásárolt 4.051 foritnos átlagáron. A társaság saját részvény állománya így 205.667 darab, csoport szinten 311.167 darab. A május végén adott megbízásból még 165.000 darab van hátra. Makrogazdasági hírek
- Legfrissebb elemzésében az idei évre vonatkozóan 2,4%-ra, 2015-re és 2016-ra pedig 2,5%-ra emelte meg Magyarországra vonatkozó GDP előrejelzését a Világbank. Korábban 2014-re 1,7%-ot, a következő évekre pedig 1,5%, illetve 2,7%-ot jósolt a szervezet.

A Bayer időskori makuladegeneráció kezelésére szolgáló Eylea nevű készítményének negyedik indikációját is jóváhagyták az EU-ban. A hír pozitív, ugyanis ezáltal ugyanazt a készítményt több fajta kezelésben is fel lehet használni, ami pozitívan befolyásolja az értékesítés alakulását.

A BMW csoport globálisan 178 ezer gépkocsit értékesített májusban, ami 6,8%-os növekedésnek felel meg. A BMW márka esetében 10,0% volt a bővülés, míg a Mini esetében folytatódott a csökkenés, 9,6% volt az év/év alapú visszaesés.

A Commerzbank vezérigazgatója elmondta, hogy a negatív betéti kamatráta bevezetésének hatására nem fognak többlet tartalékot tartani a jegybankban annak költségvonzata miatt, azonban azt nem közölte, hogy hova fogják elhelyezni ezt a likviditást. A következő hetek/hónapok fontos témája lesz majd, hogy a kereskedelmi bankok hogyan tudnak alkalmazkodni az EKB új feltételeihez.

A Fiat bejelentette, hogy a Maserati új, Ghibli névre keresztelt modellje iránti megnövekedett kereslet miatt 20%-kal növelik a gyártási kapacitásokat. A termelésnövelést újabb tőkeberuházás nélkül lehet megvalósítani a szombati munkavégzés bevezetésével és a nyári szabadság lefaragásával, így a termelés bővítésének költsége alacsony.

Meg nem erősített információk szerint a kazahsztáni Kashagan mezőn újabb 1,5-4 évet vehetnek igénybe a javítási munkák így még tovább csúszik a mező átadása. A többször tolódó projekt legutóbb októberben állt le szivárgás miatt, mindössze 1 hónappal a kitermelés elindulása után. A hír egyértelműen negatív a mezőben 16,8%-os részesedéssel rendelkező Total számára, így a papír ma alulteljesítő lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.