BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az inflációs adatok után gyengült a forint

Nem változott a technikai kép a napokban, a forint szűk sávban oldalaz a 30 és 200 napos mozgóátlagok között, A héten várhatóan egyik irányban sem lesz kitörés, maradhat az iránytalan kereskedés az EUR/HUF piacán - írja az Erste elemzése.

Alacsony szinten stabilizálódtak a hazai állampapír piaci hozamok, 4,39%-on kereskednek a tízéves papírokkal. A tegnapi aukció a szokott eredményeket hozta, az ÁKK hatalmas, közel 200 milliárd forintos kereslet mellett, csökkenő átlagozammal értékesítette a három hónapos diszkontpapírokat. A forint tegnap még tartotta az erejét az euróval szemben, azonban ma reggel az inflációs adatok tükrében gyengült, hiszen a vártnál alacsonyabb szám további jegybanki kamatcsökkentéseket sugall. Középtávon sem várunk komolyabb erősödést a jelenlegi szintekhez képest. Ugyan az ország kiváló külső egyensúlyi pozíciója és lényegesen kedvezőbb külső eladósodottsága a forint további erősödése mellett szólna, a folyamatosan csökkenő hazai hozamtöbblet és a további mérlegalkalmazkodás nyomás alatt tartja a hazai fizetőeszközt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon ismét jelentős dollárgyengülést hozott a tegnapi kereskedés, melyet Oli Rehn szavai is támogattak, ugyanis egy brüsszeli konferencián arról beszélt, hogy az EKB továbbra is határozottan léphet fel az elhúzódó alacsony infláció veszélyével szemben, és javíthatja a monetáris transzmisszió működését. Az EUR/USD 1,359-ről 1,3545-ig csökkent a tegnapi kereskedésben. Lényegében az összes fontosabb index oldalazott a tengerentúlon. Az S&P500 értéke nem változott, a Nasdaq minimálisan, 0,04%-kal emelkedett, a Dow esetében még ennél is kisebb, mindössze 0,02% volt az emelkedés, de ez is elég volt az új csúcshoz. Európában a DAX 0,2%-ot, a CAC40 0,13%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben, míg a FTSE100 értéke nem változott. Ázsiában a Nikkei 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot esett. Az árupiacon a WTI ma 104,4 dolláron állt, némileg elmaradva a tegnapi csúcsokhoz képest. A piac figyel az OPEC ülésére (a szervezet várhatóan nem változtat az olaj kínálatán), illetve a készletadatokra, amiben a piac 2 millió hordó csökkenésre számít 387,5 millió hordóra. Az arany 1.261 dollárra erősödött, főleg a fizikai kereslet lendült meg. Az aranyat húzta a platina és a palládium növekvő kereslete is, mivel ezek csúcsokat döntöttek. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel, de a főbb piacok (S&P, Dow, Nasdaq, DAX) mind a negatív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A januári 3,2%-os előrejelzésével szemben már csak 2,8%-os globális GDP növekedést vár a Világbank. Jelentős mértékű a növekedési várakozás visszafogása az Egyesült Államokban, ugyanis a korábbi 2,8% helyett már csak 2,1%-os növekedéssel kalkulálnak. A Világbank az Eurózóna esetében változatlanul 1,1%-os növekedéssel számol, de az orosz növekedési előrejelzést 2,2%-ról 0,5%-ra vágták, míg Ukrajna esetében 5%-kal csökkentették. A Világbank kismértékben lefelé módosította Kínára vonatkozó GDP előrejelzését. Az idei évre korábban várt 7,7%-os növekedés helyett már csak 7,6%-kal számolnak, míg a jövő évi kilátásokat változatlanul 7,5%-on hagyták, bár a „hard landing” lehetőségét továbbra is jelentős kockázatnak tekintik. Japán esetében 1,4%-ról 1,3%-ra fogta vissza előrejelzését a nemzetközi intézmény.

Legfrissebb elemzésében az idei évre vonatkozóan 2,4%-ra, 2015-re és 2016-ra pedig 2,5%-ra emelte meg Magyarországra vonatkozó GDP előrejelzését a Világbank. Korábban 2014-re 1,7%-ot, a következő évekre pedig 1,5%, illetve 2,7%-ot jósolt a szervezet.

A KSH közelménye szerint havi szinten 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak májusban, az éves infláció pedig az áprilisi -0,1%-os szinten maradt, szemben az általunk várt 0%-kal. Bár az eltérés nem jelentős, a továbbra is negatív tartományban tartózkodó éves fogyasztói árindex jól jelzi, hogy a 3 százalékos középtávú inflációs célhoz való felzárkózás a korábban gondoltnál jóval lassabban fog bekövetkezni. A szezonálisan maginfláció is alacsony szinten maradt, 2,5 százalékos volt májusban, jelezve az alapinflációs folyamatok visszafogottságát. Az elkövetkező hónapokban 0 százalék körüli, illetve kisebb mértékben 0 százalék fölé emelkedő éves inflációs indexeket várunk. A 12 hónapos index várhatóan csak az év utolsó hónapjaiban fogja elérni az 1 százalékot, a tavalyi alacsony bázisadatoknak köszönhetően. Az éves átlagos inflációs mutató is igen alacsony lesz, lehetséges, hogy a fél százalékot sem éri el az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.