BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elgyengült a forint a romló piaci hangulatban

Gyengült tegnap a forint, az EURHUF árfolyama a 30 napos mozgóátlag fölé emelkedett. Lényegében egy szűkülő háromszög alakzatból tört ki felfelé az EURHUF devizapár, s ez a technikai alakzat az emelkedés, vagyis a forint gyengülés irányába mutathat - írja az Erste elemzése.

Gyengült tegnap a forint árfolyama a romló nemzetközi piaci hangulat nyomán. A Kúria devizahiteles döntése, miszerint az OTP kontra Kásler ügyben az árfolyamrés semmis, nem váltott ki érdemi hatást a devizapiacon.

Kivárás jöhet ma az EKB holnapi bejelentése előtt, a monetáris lazításnak a tegnapi Eurózónás inflációs adatok tükrében elég nagy a valószínűsége. Az állampapírok másodpiacán a megelőző nap intenzív hozamesése után kissé felfelé korrigáltak a szintek, a 3-15 éves szakaszon 9-13bp-al. A diszkont hozamok gyakorlatilag stagnáltak. A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 2,39% lett, az ÁKK 70 Mrd forintot bocsátott ki a papírból, 10 milliárd forinttal többet az eredetileg tervezettnél.

 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnap az EKB-tól várt monetáris enyhítés ellenére erősödni tudott az euró, aminek következtében az EUR/USD visszatesztelte a 200 napos mozgóátlag 1,3648-as értékét. A kereskedést ennél némileg alacsonyabban, 1,3628 magasságában fejezte be. A tengerentúlon nem voltak izgalmas mozgások tegnap. Bár a nap második felében felfelé kapaszkodtak az indexek, ennek ellenére mérsékelt mínuszban zárták a kereskedést (Dow -0,13%, Nasdaq -0,08%, S&P500 -0,05%). A Dow Jones index tagjai meglehetősen vegyesen teljesítettek, a nap nyertese az Intel (1,5%) volt, a vesztesek táborát a Verizon (-1,6%) vezette. Gyengén teljesítettek tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,41%, DAX -0,3%, CAC40 -0,26%). Ázsiában a Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 1,1%-ot esett a globális piacokkal összhangban. A Hang Seng index korrekciója 5 hónapos csúcsról következett be. A vártnál jobb lett az első negyedéves GDP adat Ausztráliában, a várt 3,3%-os éves növekedés helyett 3,5%-os bővülés volt látható. Az árupiacon a WTI 102,9 dollár volt ma reggel, annak a hírnek köszönhetően, hogy 1,4 millió hordóval csökkentek az USA nyersolaj készletei. Az emelkedéshez hozzájárultak a Líbiából származó rossz hírek is, melyek szerint a nem megfelelő biztonság miatt újabb mezőkön állt le a termelés. Az arany 1.245 dolláron volt ma reggel, az árfolyam lényegében változatlan maradt. A piac a holnapi EKB döntésre vár. Negatív hangulat uralkodik mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az ipari rendelésállomány 0,7%-kal bővült áprilisban, ami jobb lett, mint a piac által várt 0,5%.

Az Eurózóna éves harmonizált fogyasztói árindexe 0,5%-ra lassult májusban az áprilisi 0,7%-ról. Az elemzők 0,6%-ra számítottak. Az áprilisi munkanélküliségi ráta 11,7%-ra csökkent az előző havi 11,8%-ról, szemben a várt stagnálással.

Tegnap döntött a Kúria az OTP kontra Kásler egyedi ügyben, s az árfolyamrés alkalmazását semmisnek mondták ki. Mind a folyósításánál, mind a törlesztőrészletek számítása esetében az MNB középárfolyamot kell használnia a banknak. A mostani döntés iránymutatással szolgálhat a jogegységi döntés meghozatalakor, amit korábban őszre lehetett várni, de a legfrissebb hírek szerint már június 16-án megszülethet.

A KSH közleménye szerint az első negyedévben a magyar GDP az előzetes gyorsbecslésnek megfelelően 3,5%-kal bővült éves szinten. Termelői oldalról az ipar (6,7% év/év) és az építőipar (25,2% év/év) hajtotta a gazdaságot. Felhasználói oldalról a háztartások tényleges fogyasztása 1,6%-kal, míg a bruttó állóeszköz felhalmozás 13,3%-kal bővült éves szinten. Az export 7,5%-os éves növekedését az import 7,6%-os bővülése kísérte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.