BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedtek a vezető tengerentúli indexek

Izgalmas napra virradtunk ma reggel, ugyanis a befektetők által talán leginkább várt eseményre fog ma sor kerülni - írja az Erste elemzése.

Hosszú hónapok verbális beavatkozása után ugyanis tényleges lazító lépés jöhet az EKB részéről. Ennek mikéntjéről már számos spekuláció napvilágot látott: a mennyiségi lazításon és a kamatvágáson kívül egyes felvetések szerint a jegybak valami váratlant fog húzni, és újszerű eszközt fog bevezetni. A meglehetősen megosztott piaci várakozás 0,1%-os alapkamatot és így negatív betéti rátát vár. Az egy hónappal korábbi EKB ülés és az azt követő sajtótájékoztató alatt látott piaci mozgás világossá tette, hogy Mario Draghinak elő kell húznia valamit a kalapból, hogy méltónak bizonyuljon a „Mario, a varázsló” jelzőre. A befektetők ezúttal bizonyára nem fognak megelégedni az ígéretekkel.

Némileg ellentmondásosan a nagy izgalom valószínűleg egy kivárást, így egy oldalazó, visszafogott forgalmú kereskedést fog eredményezni az EKB döntését megelőzően, és csak azt követően várható érdemi elmozdulás.

A hazai piacon az általános várakozó hangulat ellenére kétnapnyi szenvedés után az OTP ma megpróbálhat talpra állni, ami némi színt hozhat akár már a délelőtti kereskedésben is. A bankoknál maradva a Deutsche Bankra is érdemes lehet figyelni, ugyanis ma fogja közzétenni a részleteket a tervezett tőkeemelésével kapcsolatban.

A globális hangulattal összhangban a hazai piacon is oldalazást várunk az EKB döntését megelőzően.

USA
- Összességében jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, bár az indexek már elfáradtak a kereskedés végére, de így is sikerült pluszban zárniuk a napot (Dow 0,09%, Nasdaq 0,42%, S&P500 0,2%).
- A Dow Jones index komponensei közül szép számmal akadtak eső részvények is, a nap vesztese a Cisco (-0,8%) volt, de azért az emelkedő papírok voltak többségben, a The Travelers (1,4%) szerepelt a legjobban.
- A tegnap este publikált Fed Bézs Könyv nem okozott meglepetést, több régióban is folytatódott a mérsékelt egyenletes növekedés, a fogyasztás és a feldolgozóipar is kedvező képet mutatott.
- Az ADP jelentése csalódást okozott, a foglalkoztatottak számának növekedése a vártnál kisebb mértékű volt, az előző korrigált 215 ezres adat után 179 ezerrel bővültek az álláshelyek áprilisban, ami lényegesen gyengébb a piac által várt 210 ezernél.
- Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya a vártnál gyengébb volt áprilisban, 47,2 milliárd dollárt publikáltak 40,8 milliárd dollár helyett.
- Az ISM szolgáltatóipari indexe májusban 56,3 pontig emelkedett az előző havi 55,5 pontról, miközben az elemzők stagnálást vártak.
- A szokásos friss és tartós segélykérelmeket publikálják ma délután a tengerentúlon.

Európa
- Oldalaztak tegnap a vezető nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,25%, DAX 0,07%, CAC40 -0,06%).
- Az euró zónára vonatkozó első negyedéves GDP adat 0,9% volt éves alapon, ami nem okozott meglepetést, mert megfelelt az előzetes számoknak.
- Ma a Bank of England és az Európai Központi Bank is kamatdöntő ülést tart.

Olaj, arany
- A WTI a legközelebbi júniusi határidőre 102,4 dollár volt ma reggel. Az árfolyam elsősorban a kínálati adatok miatt süllyedt, mivel az EIA jelentése szerint 389,5 millió hordó volt a heti kínálat az USA piacon, ami meghaladta a várakozásokat. Az olajra nem hatottak a Líbiából érkező rossz hírek, melyek szerint a kikötők közül valószínűleg csak Zawiyah tud olajat exportálni.
- Az arany ára nem változott érdemben. A piac a mai EKB ülés mellett a holnapi USA munkanélküliségi adatokra vár. A piac 215 ezer új munkahelyre számít, ennél kisebb szám lehet kedvező az arany árára.

Devizák
- Az elmúlt napokban 1,36 és 1,365 között ping-pongozott az EUR/USD árfolyam, tegnap éppen a 200 napos mozgóátlagról pattant vissza 1,36 irányába. A mai kereskedésben az EKB döntése lehet majd irányadó, melytől a piac egyértelműen valamiféle lépést vár, azonban ennek mikéntjéről már megoszlanak a vélemények. A Bloomberg konszenzus azt várja, hogy 10 bázispontra csökkenti a kamatot az EKB, bár a vélemények a 0 és 25 bázispont közötti meglehetősen széles skálán mozognak. Az EKB kamatdöntése és a sajtótájékoztató időpontjában kiugró volatilitás lehet majd az árfolyamban, hasonlóan az egy hónappal korábbi eseményhez, amikor hirtelen 1,4-ig is ugrott fel az EUR/USD árfolyam, majd gyorsan esésbe váltott át a kurzus.
- Az EURHUF árfolyam tegnap egészen 306-ig felszúrt, azonban ezt követően látványos korrekció volt tapasztalható, melynek keretében 305,4-ről 305,1-re csökkent le a devizapár árfolyama.

Távol-Kelet
- Az EKB mai bejelentése előtt már az ázsiai piacok is inkább kivártak, így csak minimális mozgás volt tapasztalható. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot csökkent, míg a Shanghai index nem produkált érdemi elmozdulást.
- A HSBC által publikált PMI index értéke 50,7 pontra esett májusban, szemben az egy hónappal korábbi 51,4 pontos értékről.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow minimális pluszban, míg az S&P és a Nasdaq minmális mínuszban volt. A DAX a pozitív tartományban mozgott.

Vállalati hírek
- Az OTP 356.663 darab saját részvényt vásárolt 4.795 forintos átlagáron június 3-án, és ugyanezen a napon 189.806 darabot értékesített javadalmazási politikája keretében. A bank a tranzakciókat követően 3.756.402 darab (1,34%) saját részvénnyel rendelkezik. Wolf László vezérigazgató-helyettes június 3-án 50.000 darab OTP részvényt értékesített 4.815 forintos átlagáron, így összesen 546.137 darab (0,2%) OTP papírt birtokol.
- A Richter 20.000 darab saját részvényt vett június 3-án 4.104 forintos átlagáron. A tranzakicót követően a társaság saját részvény állománya 150.667 darab, csoport szinten 256.167 darab.

A Jefferies 118 euróról 130 euróra emelte meg a Bayer részvényekre vonatkozó célárfolyamot, az ajánlás továbbra is vétel.

Az S&P lehetséges leminősítési kimenetellel felülvizsgálja a BNP Paribas jelenlegi A+ hitelminősítését, amit elsősorban a megemelkedett (már 10 milliárd dollár fölötti) büntetés indokolhat, melyet az amerikai szankciók megszegése miatt szabhatnak ki a francia bankcsoportra. A hír nem különösen váratlan, de ettől még mérsékelten negatív.

A Telefonica tárgyalásokat folytat az olasz Mediaset társasággal a televízió szolgáltatásokat kínáló DTS 22%-os tulajdonrészének megvásárlásáról. A vételár összesen 350 millió euró. Ha létrejön a tranzakció, akkor a Telefonica lesz a spanyol DTS 100%-os tulajdonosa. A teljes részesedés megszerzése nagyobb flexibilitást jelentene a Telefonica-nak. A TV szolgáltatások fejlesztése pedig lehetővé tenné, hogy a keresztértékesítéseknek köszönhetően ismét növelni tudja csökkenő részesedését a telefonpiacon.

A Total hosszú távú ellátási megállapodást írt alá a Pavilion Energy-vel, melynek keretében cseppfolyósított földgázzal (LNG) látja el a társaságot. A szerződés szerint 2018-tól kezdődően évi 700.000 tonna LNG-t fognak szállítani Ázsiába, többek között Szingapúrba is. A Total tavaly összesen 12,3 millió tonna LNG-t állított elő, így a mostani megállapodás elég jelentősnek tekinthető.

Szállingóznak az információk a WizzAir londoni elsődleges részvénykibocsátásával (IPO) kapcsolatban. A Bloomberg információi szerint első körben 200 millió euró értékben bocsátanak ki új részvényeket, amit egy újabb 100-260 millió eurós üzlet követhet. Az intézményi ügyfelek részére a jegyzés június 18-án zárul, míg a kereskedés másnap, június 19-én kezdődik. A jelenlegi információk szerint a kibocsátásra 1025 és 1240 penny között fog sor kerülni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.