BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Északon fejleszt a Mol

Volt egy kis törés tegnap a piacokban. Ennek ellenére ez nem a világ vége, nem összeomlás csak erősíti a hipotézisünket, hogy egy korrekció előtt állunk, amely kiterjedhet az elkövetkező hónapokra, viszonylag kis mozgásokkal - olvasható az Erste elemzésében.

A DAX indexben továbbra is szép a formáció. cirka 150 pontra van az index a szökési réstől. Ugyanakkor az egymást követő profit figyelmeztetések elgondolkodtatók még akkor is, ha olyan jövőképeket festettek le korábban a cégvezetők, amelyeket a piac amúgy sem hitt el.

Tegnap a Lufthansa került sorra. A piaci reakció brutális volt, ami szerünk fundamentálisan nem volt indokolt. Viszont rámutat arra, hogy túlvett volt a részvény, sok „remegő” kezű befektetővel. Különben a profit figyelmeztetésre válaszként, négy elemző ház jött ki véleménnyel, s mind a négy vételre ajánlotta a részvényt. Néhány csökkentette a célárát, de néhány szinten tartotta. Így továbbra is 20 euró fölött van a piaci célárfolyam várakozás. Vagyis vannak negatív hírek, negatív piaci reakciókkal, de azok csak arra valók, hogy a realitásokhoz közelebb kerüljünk. Továbbra is sávozást várunk az elkövetkező hónapokban. Ezen belül a BUX index a mai napon egy kis emelkedést mutathat fel, amelyet már tegnap elkezdett. Ez igaz a DAX-ra is, s várhatóan a tengeren túli piacok tekintetében is.

USA
- A Nasdaq 0,14%-kal, az S&P500 0,35%-kal, a Dow index 0,6%-kal zárt alacsonyabban.
- A tegnapi meglehetősen hír és adatszegény nap után ma a tengerentúlról fognak fontos makroszámok érkeznek. A friss munkanélküli segélykérelmek számában enyhe csökkenést és 310 ezer fős értéket vár a piac, míg a májusi tartós munkanélküli segélykérelmek esetében 2 ezer fős emelkedés és 2,605 milliós érték a várakozás. A munkaerő piaci adatok 14.30-kor kerülnek publikálásra.
- Szintén 14.30-kor jelenik meg a májusi kiskereskedelmi forgalom alakulása, amitől hó/hó alapon 0,6%-os növekedést várnak az elemzők.

Európa
- A negatív tartományba zártak az európai részvényindexek is. A FTSE100 0,5%-ot, a DAX 0,79%-ot, a CAC40 0,87%-ot esett.
- A tegnap bejelentett profitwarning hatására 14%-os mínuszban zárta a kereskedést a Lufthansa árfolyama.
- A jelenlegi hírek szerint a reggeli technikai hibák elhárítását követően 9.30-kor kezdődik meg a kereskedés az EURONEXT piacok részvényszekciójában.

Olaj, arany
- A WTI árfolyama 104,7 dollár volt ma reggel. Az árfolyamra emelkedően hatott, hogy a múlt héten 2,6 millió hordóval csökkent az USA nyersolaj készlete és Irakból egyre több feszültségre utaló jel érkezik, ami miatt emelkedő árak lehetnek. Az Al-Qaeda tegnap elfoglalta Moszul városát, ami lelassítja a fő Ceyhan-Kirkuk vezeték javítását, ami az észak-iraki olaj fő exportinfrastruktúrája. Az arany 1.261 dolláron állt ma reggel, lényegében a tegnapi árszint maradt. Az aranyra negatívan hatnak a kedvező USA növekedési számok, mivel ez biztossá teszi a FED szűkítésének bekövetkezését.

Devizák
- Nagyot ugrott tegnap a forint árfolyama a mínusz 0,1%-os inflációs adatra, ami arra enged következtetni, hogy tovább folytatódhat a kamatvágási ciklus. Az árfolyam tegnapi emelkedésével felfelé kitört a szűkülő háromszög alakzatból, ezáltal technikai alapon tér nyílt az árfolyam további emelkedése előtt. Az EUR/HUF árfolyam a tegnap reggeli 304,5-ös érték után 305,3-nál, a tegnapi záró értéken várja a mai kereskedés felpörgését.
- Tegnap már csak visszafogottabb erősödésre futotta a dollár erejéből. Az EUR/USD árfolyam 1,355- ről 1,353-ra mérséklődött a meglehetősen hírszegény környezetben.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, míg a Shanghai index 0,1%-ot veszített az értékéből a mai kereskedésben.
- Új-Zéland sorozatban harmadik alkalommal emelte az alapkamatot. A 25 bázispontos emelés után 3,25%-on áll az alapkamat.
- A kínai jegybank szigorítaná az internetes úgynevezett P2P hiteleket, vagyis azokat az online platformokat, amik a szabályozás szürke zónájában lehetővé teszik magánemberek közötti hitelezést az interneten keresztül.

Határidős piacok
- Az euróapi és amerikai határidős indexek is a pozitív tartományban tartózkodnak ma reggel.

Vállalati hírek
- A Fitch megerősítette, majd egyből vissza is vonta az OTP 3-as támogatói minősítését. A visszavonás mellett azért döntött a hitelintézet, mert a jövőben csak azokra a KKE bankokra ad elemzést, melyek hajlandóak ezért fizetni.
- A Richter 2014. június 10-én 20.000 darab saját részvényt vásárolt 4.092 foritnos átlagáron. A társaság saját részvény állománya így 225.762 darab, csoport szinten 331.262 darab. A május végén adott megbízásból még 145.000 darab van hátra.
- A GVH tegnap döntés hozott a négy éve folyó, MOL elleni vizsgálatban. A szervezet lényegében nem talált jelentős szabálytalanságot a MOL üzemanyag árazási politikájában, kisebb piaci lépések miatt 150 millió forintra bírságolta a vállalatot, ami nem jelentős a MOL teljes bevételéhez képest.
- A MOL hivatalos bejelentése szerint megérkezett az Egyesült Királyság hivatalától az engedély a Catcher mező fejlesztéséről, így elkezdődhet a beruházás, melynek a célja, hogy 2017-től olajat és gázt termeljen a terület. A MOL-nak 20%-a van a mezőben, az operátor a Premier Oil. A termelés felfutása után 50 ezer hordó egyenértékes termelés jöhet a Catcher-ből és a két szomszédos blokkból. A MOL korábbi prezentációja 2015-re tette a Catcher beruházás indulását, tehát az engedély alapján még talán gyorsabban is sikerülhet a projekt elkezdése. A blokk főleg olajat tartalmaz, amit tankerekkel lehet elszállítani, a meglévő Shell gázvezeték pedig a kitermelt földgáz elszállítását biztosíthatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.