BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengült a forint, fókuszban a Kúria-döntés

A pénteki gyengülés során ismét a 306-os szint fölé ment az EUR/HUF kurzusa. A tér nyitott a 310-es illetve a 314-es ellenállások irányába, valószínűbb, hogy a napokban inkább forintgyengülést látunk - írja az Erste elemzése.

A forint szenved a nemzetközi feszültségek súlya alatt, az ukrán és iraki helyzet kedvezőtlenül hat a feltörekvő piacokra. Emellett szintén gyengíti a forintot, hogy az ismét negatív infláció növeli a korábban vártnál is nagyobb kamatcsökkentés kockázatát, de nem szabad megfeleldkezi a mai devizahiteles döntésről sem, mely pallosként lebeg a forint feje felett. A kötvénypiacon nem volt nagy változás péntekhez képest, 4,46%-on jár a 10 éves hozam. A hosszú hozamok lassan elérhették a mélypontot, melyet a csütörtöki gyenge aukció is jelezhet.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon nem volt nagyobb elmozdulás, az EUR/USD árfolyama oldalazott a múlt hét második felében. Pénteken már nagyobb volatilitás mellett zajlott a kereskedés, de érdemi elmozdulásról nem beszélhetünk. Reggel enyhe emelkedés után 1,355-ig emelkedett az árfolyam. Oldalazással telt a pénteki kereskedés a tengerentúlon, az indexek egész nap egy szűk sávban mozogtak, végül minimális emelkedéssel zárták a napot (Dow 0,25%, Nasdaq 0,31%, S&P500 0,31%). Rossz volt a hangulat pénteken a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,95%, DAX -0,26%, CAC40 -0,25%). A WTI kőolaj 107,4 dolláron mozog, a piac leginkább az iraki eseményeket figyeli. Némi megnyugvást hozott, hogy az ISIS felkelői nem tudtak tovább közeledni Bagdad felé, így egyelőre nem fenyegetik az iraki termelés többségét adó déli olajmezőket. Az arany ára 1.285 dollárig emelkedett. Az iraki krízis adta a legnagyobb lendületet az aranynak, mivel a befektetők aggódnak a polgárháború elmélyülése miatt. Vegyes a kép az ázsiai börzéken (Nikkei -1,09% Hang Seng -0,06%, Shanghai 0,59%). A kínai piacokat támogathatja, hogy az elnök továbbra is elérhetőnek tartja a gazdaság idei 7,5%-os bővülését.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe jelent meg az Egyesült Államokban pénteken. A piac 83 pontra számított, ezzel szemben csak 81,2 pont lett az index, de a piac nem reagált negatívan az adatra.

A termelői árak visszaestek a tengerentúlon, a piac 0,1%-os emelkedésre számított az áprilisi 0,6% után, ezzel szemben 0,2%-kal estek vissza az árak.

Egy fokozattal leminősítette Bulgáriát az S&P, így az ország a befektetésre ajánlott kategória aljára került.

Ma az európai inflációs adat, illetve a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index kaphat jelentősséget a makroadatok közül, a piacokat viszont inkább a geopolitikai események mozgathatják.

A magyar legfelsőbb bíróság, a Kúria ma dönt a devizahitelezést érintő négy fontos kérdés kapcsán, 12:30-tól kezdődik a sajtótájékoztató. (1) Törvénytelen volt-e az árfolyamkockázatot az ügyfelekre hárítani, (2) illetve ez érvénytelenné teszi-e a devizahitel szerződéseket. (3) Az egyoldalú szerződésmódosítások (kamatemelések) tisztességtelenek voltak-e, (4) illetve az árfolyamrés alkalmazása jogszerű volt-e. Az utolsó kérdésben valószínűleg a bankokat elmarasztaló javaslat születhet, ami egy konkrét ügyben már két hete meg is született. Ez mintegy 100 milliárd Ft veszteséget hozhat a bankszektornak. A harmadik kérdés kapcsán nagy a bizonytalanság, hiszen erről még nem hozott döntést a Kúria semmilyen formában, legutóbb az Európai Bírósághoz delegálta azt, amely úgy döntött, hogy hazai bíróságok saját hatáskörben dönthetnek róla. Elmarasztaó ítélet esetén nagyjából 300 milliárd forintos veszteség érheti a bankszektort e pont kapcsán. Az első két pont kapcsán egyszer, tavaly nyáron már döntött a Kúria, miszerint a devizahitelek érvényesek. Valószínűeg ezúttal is hasonló döntés születik.

Heti kitekintő:

USA: A héten a szerda esti Fed döntés lesz a legfontosabb, várhatóan a korábbiaknak megfelelő eredménnyel zárul a kétnapos ülés. Az alapkamatot valószínűleg nem változtatják a jelenlegi 0-0,25%-os sávból, az eszközvásárlási program (QE3) havi keretösszegét pedig várhatóan további 10 milliárd dollárral, 35 milliárd dollárra csökkentik. Ma a New-York-i Fed, csütörtökön pedig a Philadelphiai Fed teszi közzé feldolgozóipari indexét, holnap pedig az infláció májusi alakulását publikálják az Egyesült Államokban (várakozás: 2,0%).

Eurózóna: Ma a májusi infláció 0,5%-os előzetes adatát erősítheti meg az Eurostat, holnap a német ZEW index kerül nyilvánosságra. Csütörtökön az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurócsoport ülésezik, pénteken pedig az EcoFin találozó kezdődik.

Magyarország: A mai Kúria devizahiteles döntés lesz a hét legfontosabb eseménye. Ma az építőipari adat került nyilvánosságra, csütörtökön pedig a jövedelmi statisztikákat publikálja a KSH. Az MNB szerdán teszi közzé a frissített mérlegét és a devizatartalékok szintjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.