BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező piaci hangulatban jól tartja magát a forint

A forint visszafogott oldalazó mozgást mutat a 200 napos mozgóátlag alatt, ugyanakkor pénteken és ma reggel is megpróbált a szint fölé szúrni, de ezt gyors korrekció követte, így a kiszúrásoktól eltekintve 302,5 és 302,6 közötti ingadozik a devizapár értéke - írja az Erste elemzése.

Egyelőre nem látszanak nagy mozgások a forintpiacon, a kedvező külső piaci hangulatnak köszönhetően továbbra is relatíve erős szinten áll az árfolyam. Az állampapírok másodpiacán a hét utolsó napján az előző napok nagy hozamesése után kissé felfelé korrigáltak a szintek. A héten a hazai piacok is elsősorban az EKB csütörtöki ülésének kimenetelére figyelhetnek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama pénteken visszatesztelte a 200 napos mozgóátlag 1,3645-ös értékét. A devizapár szempontjából kiemelt érdeklődés fogja majd övezni az EKB csütörtöki ülését, melytől egyértelműen kamatcsökkentést vár a piac, de ezen túlmenően akár egy eszközvásárlási programról is szó lehet majd. Amennyiben Mario Draghi nem okoz csalódást a piacoknak, akkor tovább folytatódhat a dollár lassan egy hónapja tartó erősödése az euróval szemben. Nem voltak látványos mozgások pénteken a tengerentúlon, az indexek a negatív oldalon nyitottak, majd zárásra a Nasdaq kivételével sikerült a pozitív tartományba lendülniük (Dow 0,11%, Nasdaq -0,12%, S&P500 0,21%). Oldalazással telt a pénteki kereskedés Európában, egyedül a DAX tudott enyhe pluszban zárni (FTSE100 -0,38%, DAX 0,04%, CAC40 -0,23%). Ázsiában a shanghai és a hongkongi tőzsde is zárva tartott a Sárkányhajó fesztivál miatt, ugyanakkor a Nikkei 2,0%-ot tudott emelkedni a hét első kereskedési napján. A Nikkei mai jó teljesítménye a gyengülő jennek, illetve a pozitív kínai híreknek volt köszönhető. Az árupiacon a kedvező kínai beszerzési menedzser index hatására a WTI 103,6 dollárig nőtt a ma reggel. A kínai adat több havi gyengélkedés után most először mutatott javulást. A líbiai biztonsági helyzet továbbra is kritikus, a piac várja a kikötők újraindítását és több mező termelésének felfutását. Az arany 1.243 dolláron állt ma reggel. A piac láthatólag megnyugodott az ukrajnai választások után, az oroszok is elfogadják a legitimen megválasztott vezetést. Az arany egyre kevésbé vonzó a pénzügyi befektetők számára. Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az áprilisi 84,1 pontról 81,9 pontra esett a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges értéke, a piac 82,5 pontot várt. A chicagói beszerzési menedzser index az előző havi 63 pontról 65,5 pontig emelkedett májusban, jóval felülmúlva a pesszimista 61 pontos várakozásokat.

A közel fél évig tartó tárgyalássorozat lezárult, és az IMF 4,6 milliárd dollárt utal Görögországnak a 2012 márciusában jóváhagyott mentőcsomag részeként.

Bár a kínai részvénypiacok zárva tartottak, de fontos adatok jelentek meg, melyekre majd holnap reagálhatnak a részvények. A kínai kormány által publikált PMI 50,8 pontra emelkedett májusban az áprilisi 50,4 pontról és ezzel felülmúlta az 50,6 pontos várakozást is. Péntek délután piaczárást követően lazító intézkedéseket jelentett be a kínai kormányzat. Ezek alapján a vállalti adók egy részét mérséklik, megkönnyítik a kisvállalatok hitelhez jutását és néhány pénzügyi intézménynek enyhítik a tartalék előírásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.