BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivár a forint a kamatdöntés előtt

A 20 napos mozgóátlagig csökkent tegnap az EURHUF, ám jelenleg úgy tűnik, hogy e szint alá nem erősödik a hazai fizetőeszköz - írja az Erste elemzése.

Kissé erősödött tegnap a forint, a mai nyitásban pedig kivárás látszik az MNB délutáni kamatdöntése előtt. A kurzus nem reagált érdemben a vártnál jobb folyó fizetési mérleg adatokra. Várakozásunk szerint a jegybank újabb 10bp-al, 2,30%-ra csökkenti a jegybanki alapkamat-szintjét. 3 órakor pedig a szokásos közelmény mellett – ami nem valószínű, hogy utalna a monetáris enyhítési ciklus végére – megjelennek a legfrissebb jegybanki Inflációs Jelentés főbb makroszámokra vonatkozó előrejelzései. Az állampapírok másodpiacán kisebb mértékű referenciahozam-emelkedést regisztrált tegnap az ÁKK a hosszabb papíroknál. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, a felkínált mennyiség a szokásos 60 Mrd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon EUR/USD a 20 napos mozgóátlagig, 1,3592-ig csökkent. A rövidtávú mozgóátlag támaszt és egyben fordulós lehetőséget jelenthet a deviza számára. A tengerentúli börzéken oldalazással telt a tegnapi kereskedés, az indexek egy szűk sávban mozogtak (Dow -0,06%, Nasdaq 0,02%, S&P500 -0,01%). Rossz hangulat uralkodott tegnap a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,35%, DAX -0,66%, CAC40 -0,56%). Az ázsiai részvénypiacok igyekeztek korrigálni a tegnapi zárásban bekövetkezett nagy esésüket, és az indexek ennek megfelelően jellemzően mérsékelt emelkedést tudtak felmutatni. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett. A Nikkei esetében látható óvatos elmozdulások oka, hogy a befektetők Shinzo Abe miniszterelnök bejelentését válják a gazdasági reformokkal kapcsolatban. Az árupiacon a WTI 105,8 dollárra esett vissza, mivel egyelőre nem realizálódnak azok a félelmek, hogy az iraki lázadás az olajtermelés visszaesését okozná. A legutóbbi hónapokban csúcsot döntött az olajkihozatal Irakból, a déli kikötők is teljes kapacitással dolgoznak. A líbiai helyzet ezzel szemben továbbra is kérdéses, mivel az ország továbbra is csak marginális mennyiséget tud exportálni. Az arany 1.315 dollár körül állt. Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel. Bár az S&P minimális mínuszban volt, de a Dow és a Nasdaq minimális pluszban, a DAX szintén a pozitív tartományban volt.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a használt lakás-értékesítési adatok jobban alakultak a várakozásoknál, évesített alapon 4,89 millió lakás cserélt gazdát májusban, ami egy hónap alatt 4,9%-os bővülésnek felel meg, szemben az elemzők 1,9%-os várakozásával. A Markit előzetes júniusi beszerzési menedzser indexe 0,9 ponttal 57,5 pontig emelkedett, ami 2010 májusa óta a legmagasabb érték. A várakozás 56 pont volt.

Az MNB ma reggeli közelménye szerint a folyó fizetési mérleg többlete az idei első negyedévben 984 millió eurót tett ki, ami magasabb lett a 760 millió eurós előzetes várakozásunknál. A külkereskedelmi mérleg többlete 1158 millió eurót, míg a szolgáltatások mérlegének többlete 831 millió eurót tett ki. Az adatok közzétételében módszertani váltást hajtott végre a jegybank, így a 2013-as adatok is revideálásra kerültek. A tavalyi évben a folyó fizetési mérleg többlete így kissé magasabb, 3 Mrd euró volt, szemben a korábban közzétett 2,94 Mrd euróval. 

Rogán Antal felkérte a Parlamentet, hogy július 4-re alkosson törvényt a devizahitelek rendezése érdekében. A Kúria múlt heti döntése óta várható, hogy törvényalkotással fogják tisztázni a devizahitelek helyzetét, azonban korábban úgy tűnt, hogy csak a nyári szünetet követően ősszel fog döntés születni az ügyben. A törvénytervezet legfontosabb része a kamatok szabályozása lehet, ugyanis ezt nem tisztázta teljes mértékben a Kúria. Rogán Antal azt is elmondta, hogy a második kormányzati lépés a devizahitelek kivezetése lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.