BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan, de biztosan gyengül a forint

Lassú gyengülés jellemzi a forintot, a tér azonban nyitott a további leértékelődés felé. Jelenleg 305-nél mozog az EUR/HUF kurzusa, a 310-es ellenállásig nincs komolyabb akadálya a forint rövidtávú gyengülése előtt - írja az Erste elemzése.

Az MNB tegnapi közleményében megerősítette, hogy további kamatcsökkentésekre kell számítani. Ez viszont egybevág a piaci várakozásokkal, így a forintot nem igazán érintette a bejelentés, beállt egy relatíve gyengébb szintre. A kötvénypiacon némileg csökkentek a hozamok, 4,48%-on kereskednek a 10 éves állampapírokkal. A tegnapi DKJ aukció a szokott módon zajlott, a meghirdetett 60 milliárd forinttal szemben 70 milliárd forintot értékesített az adósságkezelő. Egy érdekesség azonban mégis volt, az aukciós átlaghozam ismét soha nem látott mélypontra, 2,29%-ra esett.

Nemzetközi helyzetkép:

A ZEW index hamar letörte a piaci kedélyeket, a geopolitikai feszültségek (Ukrajna, Irak) azonban egyre kevésbé befolyásolják a hangulatot. Ma a Fed döntés lesz a középpoontban, de valószínűleg nagy meglepetést nem fog hozni az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény. A dollár ismét erősödni kezdett, lefordult tegnap az 1,358-as ellenállástól az EUR/USD devizapár, és 1,354-ig süllyedt a kereskedés végére. Az erős nyitás után visszaestek a vezető tengerentúli indexek, majd ismét erőre kaptak a piacok, és a Nasdaq vezetésével mérsékelt pluszban zárták a napot (Dow 0,16%, Nasdaq 0,37%, S&P500 0,22%). Napközben megbotlottak a vezető nyugat-európai indexek, de zárásra sikerül ledolgozniuk a veszteséget, és pluszban fejezték be a kereskedést (FTSE100 0,18%, DAX 0,36%, CAC40 0,58%). 106,5 dollár volt ma reggel a WTI olaj árfolyama, lényegében a tegnapi szinteken mozgott az amerikai kőolaj jegyzése. Továbbra is az iraki feszültségek tovaterjedésétől félnek a befektetők leginkább: a harcok egyelőre Bagdadtól északra zajlanak, és nem érintik a fő kőolajtermelő déli területeket. Irak még növelni is tudta olaj exportját az elmúlt hetekben köszönhetően az elmúlt években kiépült infrastruktúrának. Az arany 1.268 dolláron állt ma reggel, a mai kereskedésben e piacon is a Fed döntés lesz az irányadó. Főleg a japán piacon jó a hangulat a gyenge makroadat ellenére, Kínában már vegyes az indexek teljesítménye (Nikkei 1,02%, Hang Seng 0,04%, Shanghai -0,47%). Az amerikai határidős indexek minimális pluszban, és az európai indexek is a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A mai kereskedésben leginkább a Fed kamatdöntő ülésére fókuszálhatnak a befektetők, az alapkamat (0,25%) tartására számíthatunk, valamint arra,  hogy az eszközvásárlási programot 45 milliárd dollárról 35 milliárd dollárra csökkentheti a Fed. Meglepetés az lenne, ha nem folytatódna tovább a program kivezetése.

Az amerikai infláció némileg magasabb lett a piaci várakozásoknál, 2% helyett 2,1%-kal bővültek a fogyasztói árak májusban. A maginfláció pedig 1,9% helyett 2%-ra emelkedett.

A lakáspiaci adatok csalódást okoztak tegnap, az lakás építések az áprilisi 1,072 millióról 1,001 millióra csökkentek májusban, miközben  piac 1,03 millióra számított. Az építési engedélyek száma sem alakult valami fényesen, májusban 991 ezer engedélyt adtak ki, ami közel 60 ezerrel rosszabb az elemzők várakozásánál.

A gazdasági kilátásokra vonatkozó várakozások romlottak Németországban. A ZEW index 29,8 pontra süllyedt júniusban az előző havi 33,1 pontról, a várakozás 35 pont volt.

Az MNB tegnapi közleményében – nem a megszokott kamatdöntés utáni időpontban – jelezte, hogy az „új helyzetben a júniusi inflációs jelentés előrejelzése nyújthat érdemi információt arról, hogy szükség van-e további lazításra, az azonban látszik, hogy a kamatciklus aljának elérése után indokolttá válhat a tartósan laza monetáris kondíciók fenntartása”. Az új helyzet alatt az EKB monetáris lazításra tett bejelentés és kamatcsökkentés, illetve a tartósan alacsony hazai inflációs kilátásokat érti a jegybank. A további lazítás és a tartósan alacsony kamatszint egybevág a mi várakozásunkkal, szerintünk 2%-ig csökkenhet az irányadó ráta és év végéig maradhat is e szinten. Nagy kérdés azonban, hogy jövő év közepén, amikor a Fed is várhatóan megindítja a kamatemeléseket, akkor hogyan reagál az MNB, tart-e vagy hajlandó lesz visszaemelni a kamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.