BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ledolgozta a forint a napon belüli erősödését

A tegnapi forinterősödés rövidéletűnek bizonyult. Az EUR/HUF árfolyam napon belül visszakorrigált a 306-os szintig, és doji gyertyát hagyott, ami a további emelkedésre utalhat. A 310-es szint rövidtávon elérhetőnek tűnik - olvasható az Erste elemzésében.

A devizahiteles ügy körül egyre több kérdőjel fogalmazódik meg, ami a forint árfolyamára is negatív hatást gyakorol. A hazai fizetőeszköz a kedvező nemzetközi hangulatban ugyan erősödött tegnap, de nap végére az összes erősödést ledolgozta. A kötvénypiacon estek a hozamok a tegnapi kiváló aukció után. Az ÁKK 60 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkontkincstárjegyet értékesített, 2,29%-os átlaghozam mellett.

Nemzetközi helyzetkép:

Vegyesen teljesítette a nemzetközi tőzsdék, de továbbra is csúcsokat döngetnek az indexek. A dollár nem nagyon változott az euróval szemben, a reggeli 1,3595-ről 1,3608-ra emelkedett az EUR/USD devizaárfolyam értéke. Hullámvasútra kerültek a tengerentúli börzék tegnap, a nyitás után mélyrepülés kezdődött, amit félidőben éles fordulat követett és nagy hajrá után a Dow és az S&P500 is pluszba kapaszkodott, az utóbbi index ráadásul történelmi csúcson is zárta a kereskedést (Dow 0,09%, Nasdaq -0,09%, S&P500 0,1%). Emelkedéssel telt a tegnapi kereskedés a nyugat-európai börzéken (FTSE100 0,43%, DAX 0,74%, CAC40 0,72%). A WTI kőolaj 106,6 dolláron állt ma reggel, a tegnapi szinthez képest változatlan áron volt az amerikai könnyűolaj. Az iraki feszültség a fő hajtóerő továbbra is: a Brent típusú olaj már 115 dolláron állt arra a félelemre, hogy a harcok az ország déli részére is átterjednek, ami Irak fő kitermelő bázisa.

Az arany 1311 dollárra ugrott tegnap, elsősorban a Fed politikájának változása áll a háttérben. Janet Yellen Fed-elnök ugyanis utalt arra, hogy talán később emelik az USA kamatokat, mivel a gazdasági növekedési kilátások messze nem olyan kedvezőek az idei évben, mint amire a Fed korábban számított. Meglehetősen vegyesre sikerült a kereskedés ma reggel Ázsiában. A Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, a Shanghai index 0,1%-ot csökkent, a Nikkei értéke pedig nem változott érdemben. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Philadelphiai Fed index a várt csökkenés helyett látványosan emelkedett. Az áprilisi 15,4 pontról 14,8 pontra történő csökkenés helyett 17,8 pontra emelkedett a mutató májusban.

A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a vártnál nagyobb ütemben csökkent tegnap a tengerentúlon. A 312 ezer regisztrált kérelem 6 ezer fővel alacsonyabb az egy héttel korábbi adatnál, miközben a várakozás 314 ezer fő volt. A tartósan segélyből élők száma pedig 7 éves mélypontra esett.

Az IMF ismét az Európai Központi Bankot vette górcső alá. A Valutaalap szeretné, ha az EKB mennyiségi lazításba kezdene, hogy az Euróövezet elkerülhesse a deflációt.

Ismét jól sikerült a hazai kötvényaukció tegnap, a magas kereslet ellenére azonban csak a meghirdetett 60 milliárdos mennyiséget fogadta be az ÁKK a 12 hónapos kincstárjegyből. Az aukciós átlaghozam történelmi mélypontra, 2,29%-ra esett. Kelendőek voltak a változó kamatozású kötvények is, a 3 éves papírból (2017/C) a meghirdetett mennyiség másfélszeresét, 30 milliárd forintot értékesítettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.