BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepődtek a Kúria döntésén

Tegnap a piac meglepődött a Kúria döntésén. Sőt, már azon is meglepődött, hogy dönt a Kúria - írja az Erste elemzése.

Pedig (i) lehetett tudni, hogy dönt az egyedi ügyben, és arra is lehetett számítani a hosszas huzavona után, hogy (ii) valószínűleg nem fogja elfogadhatónak találni az árfolyam különbözetet. Így egyértelműen furcsának tekinthető a piac viselkedése. Persze volt egy kis meglepetés, nevezetesen az, hogy a hitelbírálatnál is az MNB középárfolyamát kellett volna alkalmazni. Ez a kis tény a számításainkban megháromszorozza a potenciális veszteséget, amely a várhatóan hasonló jogegységi döntésnek lesz köszönhető. Az OTP esetében tegnap beárazódott a június 16-án várható döntés negatív hatása.

Ha igaz az a feltevésünk, hogy a DAX a 20 napos mozgóátlaggal akar csókolózni, akkor erre három nap múlva kellene sort kerítenie, mert akkor nem töltené be a szökési rést a grafikonon. Azaz akkor jó eséllyel jönne egy újabb emelkedési hullám. Ha hamarabb teszi ezt meg, az rés betöltéssel járna, ami negatív üzenet lenne a folytatás tekintetében. Persze ez csak egy lehetséges megoldása a jelenlegi helyzetnek. Mindenesetre kíváncsian fogjuk figyelni az elkövetkező napok fejleményeit.

A BUX esetében ma újabb csökkenésre számítunk a tegnapelőtti fordulós jelzés és a tegnapi méretes gyertya után. Itt is azt várjuk, hogy az index valahol 18.700 pont fölött hamarosan teszteli a 20 napos mozgóátlagot.

USA
- A tengerentúlon nem voltak izgalmas mozgások tegnap. Bár a nap második felében felfelé kapaszkodtak az indexek, ennek ellenére mérsékelt mínuszban zárták a kereskedést (Dow -0,13%, Nasdaq -0,08%, S&P500 -0,05%).
- A Dow Jones index tagjai meglehetősen vegyesen teljesítettek, a nap nyertese az Intel (1,5%) volt, a vesztesek táborát a Verizon (-1,6%) vezette.
- Az ipari rendelésállomány 0,7%-kal bővült áprilisban, ami jobb, mint a piac által várt 0,5%.
- A tengerentúlon ISM szolgáltatóipari indexet és ADP foglalkoztatottsági adatokat publikálnak ma délután.

Európa
- Gyengén teljesítettek tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,41%, DAX -0,3%, CAC40
- 0,26%).
- Tegnap délelőtt publikálták a májusi euró zónás inflációs adatot, amely szerint az áremelkedés üteme 0,5%-os volt az áprilisi 0,7% után. Az elemzők 0,6%-ra számítottak.
- Az euró zónában tegnap napvilágot látott az áprilisi munkanélküliségi ráta, amely 11,7%-ra csökkent az előző havi 11,8%-ról. Ez pozitív meglepetés, mivel az elemzők stagnálást vártak.

Olaj, arany
- A WTI 102,9 dollár volt ma reggel annak a hírnek köszönhetően, hogy 1,4 millió hordóval csökkentek az USA nyersolaj készletei. Az emelkedéshez hozzájárultak a Líbiából származó rossz hírek is, melyek szerint a nem megfelelő biztonság miatt újabb mezőkön állt le a termelés.
- Az arany 1.245 dolláron volt ma reggel, az árfolyam lényegében változatlan maradt. A piac a holnapi EKB döntésre vár. Az arany mintegy négyhavi mélypontra esett.

Devizák
- Tegnap Németországból és az euró zónából is a vártnál alacsonyabb inflációs adat látott napvilágot. Előbbi a várt 1,1% helyett 0,9% lett, míg utóbbi 0,6% helyett lett 0,5% lett. A várt alatti infláció tovább növeli az EKB lépésnek az esélyét, melynek euró gyengítő hatásának kéne lennie. Ennek ellenére tegnap erősödni tudott az euró, aminek következtében az EUR/USD visszatesztelte a 200 napos mozgóátlag 1,3648-as értékét, azonban a kereskedést ennél némileg alacsonyabban, 1,3628 magasságában fejezte be.
- Jelentősen gyengült a tegnapi enyhén pesszimista hangulatban a forint árfolyama az euróval szemben, az EUR/HUF árfolyama 304,3-ról 305,5-re, a 30 napos mozgóátlag fölé emelkedett. Az EUR/HUF devizapár tegnap egy szűkülő háromszög alakzatból tört ki felfelé, ez a technikai alakzat az emelkedés, vagyis a forint gyengülés irányába mutat.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 1,1%-ot esett a globális piacokkal összhangban. A Hang Seng index korrekciója 5 hónapos csúcsról következett be.
- A vártnál jobb lett az első negyedéves GDP adat Ausztráliában, a várt 3,3%-os éves növekedés helyett 3,5%-os bővülés volt látható. A magas növekedés fő oka a bányászathoz kötödő export megugrása volt Kína irányába.

Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodik mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon.

Vállalati hírek
- Tegnap a Kúria döntése kimondta, hogy a devizahiteleknél a bankoknak visszamenőleg is az MNB középárfolyamot kell használniuk. A mostani döntés egyetlen esetre vonatkozik, de iránymutatással szolgálhat a jogegységi döntés meghozatalakor, amit korábban őszre lehetett várni, de a legfrissebb hírek szerint már június 16-án megszülethet. Értelmezésünk szerint a döntés alapján az alkalmazott deviza spread nem volt jogos sem a havi törlesztő részletek számításakor, sem a hitel folyósításakor. Az első körülbelül 5 milliárd forintos költséget jelenthet az OTP-re nézve és kb. 1 milliárdot az FHB-ra, mivel 2011 óta már középárfolyamot használnak a bankok. A második elem költségesebb lehet, mivel 2003 és 2008 között 20 milliárd CHF hitelt folyósítottak. 2%-os deviza spreadet feltételezve ebből 50 milliárdos költsége származhat a bankrendszernek (10 milliárd körül az OTP-nek és 2,5 milliárd körül az FHB-nak). A döntés összességében 75 milliárd forintos veszteséget okozhat a bankrendszernek. Az OTP-nek 15 milliárdot (részvényenként 60 forintot), az FHB-nak pedig 3,5 milliárd forintot (részvényenként 50 forint). Korábban csak a törlesztő részletekre gyakorolt hatással számoltunk, ami a teljes összegnek nagyjából a harmada.
- Mától osztalékszelvény nélkül forog a Richter.
- A Richter 2014. június 2-án 30.000 darab saját részvényt vásárolt 4.175 forintos átlagáron. A társaság saját részvény állománya a tranzakciót követően 130.667 darab, csoport szinten 236.167 darab.

Az AXA bejelentette, hogy a tavaly év végén kötött megállapodás keretében lezárásra került a magyarországi biztosítási érdekeltségek eladása. A vevő a Vienna Insurance Group. Mivel most csak a már korábban ismert tranzakció zárása történt meg, árfolyamhatást nem várunk.

A tengerentúli értékesítési adatokat tekintve a májusi hónap is jól sikerült a BMW csoportnak. Összesen 35.331 darab gépjárművet értékesített a német autógyártó, ami 13,3%-os bővülést jelent tavalyhoz képest. Az év elejétől vizsgálva pedig 145.957 darab autót adott el a BMW, ami 4,9%-os növekedést jelent. Továbbra is a terepjárók vezetik az értékesítési listákat, az X3 eladások 168%-kal, az X5 értékesítések pedig 56 %-kal emelkedtek.
A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes Benz USA történetének legerősebb májusi értékesítési adatával büszkélkedhet, összesen 29.570 darab járművet adtak el, ami 8,1%-os bővülés tavalyhoz képest. Az E és az S osztály eladásai bővültek a legjobban.
A Goldman a korábbi eladásról semlegesre javította a Deutsche Bank részvényeinek ajánlását. A frissített modelljük alapján 9%-os felértékelődési potenciál lehet a német bank részvényeiben.
Az E.ON bejelentette, hogy szorosan együtt fog működni a Sungevity nevű céggel annak érdekében, hogy Hollandiában minél több tetőre szerelhető napelem panelt tudjanak értékesíteni. Az együttműködés mindkét cég számára előnyös lehet, azonban annek mértéke az E.ON egészéhez képest kicsi, így árfolyamhatásra nem számítunk.
A Fiat csoporthoz tartozó Chrysler eladásai 17%-kal 194.421 darabra nőttek májusban, 2007 óta ez volt a legerősebb májusa az autógyártónak. A leggyengébb a Chrysler márka volt 22%-os visszaeséssel, a legerősebbek a Jeep (58%), a Fiat (18%) és a RAM (18%) voltak.
A Simens kihátrálni készül a logisztikával és különböző repülőtéri rendszerekkel foglalkozó üzletágának eladásától. Egy hónnappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a milliárdos befektető, Wilbur Ross vezette csoporttal hamarosan megszülethet a megállapodás, ezzel szemben a friss hírek szerint a Siemens mégis megtartaná üzletágát, melynek értékesítésével még 2012 novemberében próbálkoztak először. Véleményünk szerint a hírre ma mérsékelt árfolyamgyengüléssel reagálhatnak a Siemens részvényei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.