BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilizálódott a forint, oldalazás jöhet

A tegnapi forintgyengülés a 30 napos mozgóátlag fölé vitte az EUR/HUF árfolyamot, 305,5 körül mozog a jegyzés. A 306-os szint egyelőre ellenállást jelent a további gyengüléssel szemben, valószínűbb, hogy a 302-306-os sávban oldalazik tovább a hazai fizetőeszköz - írja az Erste elemzése.

Némileg emelkedtek az állampapírpiaci hozamok a hazai kötvénypiacon, de továbbra is rendkívül alacsony szinten mozognak. Ez elsősorban az MNB intézkedés következménye, mellyel a kéthetes eszközből az állampapír piac irányába igyekszik terelni a bankokat és egyéb pénzügyi intézményeket. A kéthetes kötvények augusztusban betétté alakulnak, ekkor enyhülhet a jelenlegi folyamat és onnan inkább hozamemelkedésre számítunk (10 éves hozam év végére 4,8%). Ma az ÁKK 3, 5 és 15 éves papírokat kínál a szokásosnál nagyobb, 75 milliárd forint összértékben. A tegnapi alacsony inflációs szám, és az emiatt még tovább tartó monetáris lazítási ciklust feltételező piaci szereplők nyomán gyengülésnek indult a forint, de közép- és rövidtávon is a jelenlegi szint alatt stabilizálódhat az árfolyam.

Nemzetközi helyzetkép:

A dollár még tudott erősödni, de már csak visszafogottabb mértékben. Az EUR/USD árfolyam 1,355-ről 1,353-ra mérséklődött a meglehetősen hírszegény környezetben. Az amerikai részvénypiacok kis mínuszba fordultak tegnap, a Nasdaq 0,14%-kal, az S&P500 0,35%-kal, a Dow index 0,6%-kal zárt alacsonyabban. A tegnapi meglehetősen hír és adatszegény nap után ma a tengerentúlról fontos makroszámok érkeznek, melyek befolyásolhatják a kereskedést. A negatív tartományban zártak az európai részvényindexek is. A FTSE100 0,5%-ot, a DAX 0,79%-ot, a CAC40 0,87%-ot esett. A WTI kőolaj árfolyama 104,7 dollár volt ma reggel. Az árfolyamra pozitívan hatott, hogy a múlt héten 2,6 millió hordóval csökkent az USA nyersolaj készlete és Irakból egyre több feszültségre utaló jel érkezik, ami miatt emelkedő árak lehetnek. Az Al-Qaeda tegnap elfoglalta Moszul városát, ami lelassítja a fő Ceyhan-Kirkuk vezeték javítását, ami az észak-iraki olaj fő exportinfrastruktúrája. Az arany 1.261 dolláron állt ma reggel, lényegében a tegnapi árszint maradt. A nemesfémre negatívan hatnak a kedvező USA növekedési számok, mivel ez biztossá teszi a Fed szűkítésének bekövetkezését. Ázsiában is negatív hangulat uralkodott, a Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, míg a Shanghai index 0,1%-ot veszített az értékéből a mai kereskedésben.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

14.30-kor jelenik meg a májusi kiskereskedelmi forgalom alakulása, amitől hó/hó alapon 0,6%-os növekedést várnak az elemzők. Az amerikai friss munkanélküli segélykérelmek számában enyhe csökkenést és 310 ezer fős értéket vár a piac, míg a májusi tartós munkanélküli segélykérelmek esetében 2 ezer fős emelkedés és 2,605 milliós érték a várakozás.

A kínai jegybank szigorítaná az internetes úgynevezett P2P hiteleket, vagyis azokat az online platformokat, amik a szabályozás szürke zónájában lehetővé teszik magánemberek közötti hitelezést az interneten keresztül.

A Kúria közlése szerint jövő hétfőn 12:30-kor tart sajtótájékoztatót a devizahiteles jogegységi döntés után. A Kúria a devizahiteles perben hozott múlt heti döntése nyomán hoz jogegységi döntést az árfolyamkülönbözet ügyében. Ezen kívül a kamatokat érintő egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán is születik döntés, melyet korábban szintén az Európai Bírósághoz delegált a hazai legfelsőbb bírói szerv. Az európai intézmény végül úgy döntött, hogy a Kúria saját hatáskörében dönthet az ügyben. A kormány a jogi folyamatok végére vár - közel egy éve – hogy meghozza döntését a devizahitelek kapcsán. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az NGM több különböző forgatókönyvvel is készül, hogy a hétfői bírósági döntés után mielőbb megszülessen a kormányzati válasz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.