BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 310-es támaszszint fölött pihen a forint

Kisebb pozitív korrekciót láthattunk a forintpiacon, összességében így erősödni tudott tegnap a forint árfolyama a korábbi napok gyengülése után. Egyelőre az EURHUF kurzusa megpihenhet a 310-es meglehetősen erősnek tűnő támaszszint felett - írják az Erste elemzői.

Bár a vártnál jobban alakuló amerikai munkapiaci adatok kora délután gyengítették a forintot, később a kedvezőbb részvénypiaci hangulat, illetve az EKB bejelentései nyomán erősödni tudott a forint árfolyama, azonban még mindig valamivel 310 fölött áll az euróval szembeni kurzus. Ma az USA piacok zárva tartnanak, így nemzetközi oldalról nem várható komolyabb hatás a piacon. Az állampapírok másodpiacán a 3-15 éves szakaszon kisebb emelkedést regisztrált az ÁKK a referenciahozamokban. A 10 éves hozam így 4,39%-on állt. Tegnap 12 hónapos DKJ aukciót tartott az ÁKK, s a korábbi időszak gyakorlatával szemben mindössze 40 Mrd forintot fogadott el a 90 Mrd forintot meghaladó benyújtott ajánlatból. A maximális hozam 2,22% lett.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a vártnál jelentősen jobb amerikai foglalkoztatottsági adatok és Mario Draghi 1000 milliárd eurós banki hitelezési aktivitás növelését célzó TLTRO programról szóló bejelentésének hatására jelentős dollárerősödés látszott tegnap. Az EUR/USD árfolyama egészen a 20 és a 30 napos mozgóátlag találkozásáig, 1,360-ig süllyedt. A vártnál jobb munkaerő-piaci adatoknak köszönhetően jól indult a kereskedés a tengerentúlon, bár a piacok magyar idő szerint 7 órakor bezártak, a S&P500 és a Dow Jones indexeknek is sikerült történelmi magasságokba kapaszkodniuk (Dow 0,54%, Nasdaq 0,63%, S&P500 0,53%). A tegnapi rövidített kereskedés után ma a Függetlenség Napja miatt zárva tartanak a piacok az Egyesült Államokban. Ázsiában a Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,2%-ot veszített értékéből, ami összességében meglehetősen gyenge teljesítmény az amerikai, illetve európai indexek emelkedéséhez képest. Az árupiacon a vártnál jobb munkaerő-piaci adatok után esni kezdett az arany árfolyama, de a lejtmenet csak átmeneti volt. A nap második felében sikerült ismét emelkednie a nemesfémnek, így az 1.309 dolláros mélypontról 1.319 dollárig kapaszkodott vissza. Az olaj árfolyama az iraki feszültségek enyhülésének köszönhetően a tegnapi kereskedésben mérsékelten tovább esett. A WTI árfolyama 104,3 dollárról 104 dollárig csökkent. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind a negatív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az átfogó munkapiaci adatok jobbak lettek a piaci várakozásnál. Az elemzők 210 ezer új nem-mezőgazdasági munkahelyre számítottak júniusban, ezzel szemben 288 ezres adatot publikáltak. A munkanélküliségi ráta 6,1%-ra (6 éves mélypontra) esett az előző havi 6,3%-ról, miközben az elemzők stagnálásra számítottak. Az ISM szolgáltatóipari indexe 56,3 pontról 56 pontra csökkent, miközben az elemzők stagnálásra számítottak.

Az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó ráta mértékén. Továbbra is 0,15% maradt az alapkamat, míg -0,1% az egynapos betéti ráta, és 0,4% az egynapos hitelráta. Mario Draghi az EKB elnöke beszélt a refinanszírozási program (TLTRO) méretéről és ütemezéséről. A refinanszírozási program elérheti az 1000 milliárd dollárt, amitől a vállalati hitelezés bővülését várják, azonban az ingatlanhitelezést, illetve az államokhoz köthető hitelezést kizárják a programból. Az első TLTRO szeptember 18-án indul, a következő pedig december 11-én lesz. A program nagyságát tekintve megegyezik a tengerentúli QE3 kötvényvásárlási programmal. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy az inflációs kilátások rosszabbodása esetén akár nem konvencionális eszközöket is bevethetnek. Az EKB ülésrendjének módosításáról is szavaztak tegnap, jövőre hathetente tartják az üléseket.

A KSH előzetes adatai alapján az ipari termelés májusban havi szinten 1%-kal csökkent a szezonális és munkanaphatással is igazított adatok szerint, szemben az általunk várt enyhe emelkedéssel. A munkanaphatástól tisztított éves index így 9,6%-ra lassult az áprilisi 10,6%-ról. Az adat alatta maradt mind a mi 11,6%-os várakozásunknak, mind a piaci konszenzusnak, jelezve a feldolgozóipari konjunktúra kisebb lassulását.  

A Moody’s ma hozza nyilvánosságra Magyarország új adósbesorolását. Az eddigi minősítésünk Ba1 negatív kilátással, ami eggyel a befektetési kategória alatt van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.