BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobban teljesítettek a pénzügyi cégek

A nagy amerikai bankok az elemzői várakozásoknál jobban teljesítettek. A profitokat viszont a bírságok nagyrészt elvitték, és a következő negyedévekben is lehet még büntetésekre számítani

Mindegyik nagy amerikai bank közzétette már a második negyedéves eredményeit, és többségük kellemes meglepetést okozott a befektetőknek. A legnagyobb amerikai pénzügyi cég, a JP Morgan Chase egy héttel azután publikálta a számait, hogy vezérigazgatója, James Dimon bejelentette: torokrákkal küzd. A bankár közölte: a rák még nem terjedt szét a testében, és dolgozni kíván a kezelések ideje alatt is.
A hitelintézet eredményei jobbak lettek az elemzők várakozásainál, már a tavalyitól elmaradtak.

A nettó profit 6 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi 6,5 milliárd dollár után, a bevétel pedig 3 százalékkal 24,45 milliárd dollárra csökkent. Több más amerikai pénzügyi céghez hasonlóan a JP Morgannél is csökkentek a kereskedési bevételek, a kötvény- és a részvény ügyletekből származó forgalom 14 százalékkal maradt el a tavalyitól. A felpörgő cégfelvásárlások és akvizíciók viszont növelték a hitelintézet bevételeit, a fúziós tanácsadásokból származó bevétel például az egyharmadával emelkedett éves összevetésben.

A Citigroup és a Bank of America is jobb eredményt ért el, mint amire az elemzők számítottak, bár a nyereség mindkét cég esetében nagyot esett. A Citi mindössze 181 millió dolláros profitot ért el a második negyedévben szemben a tavalyi 4,18 milliárddal. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a bankot nemrég 7 milliárd dollárra bírságolták a hatóságok, mivel a pénzügyi válság során jelzálog-fedezetű értékpapírjaival megtévesztette a fogyasztóit.

A bírságból 2,5 milliárd dollárnyi a fogyasztók kártalanítására fordítanak majd. A Citi bevétele is csökkent tavaly óta, 19,34 milliárd dollárt tett ki, ami 5,6 százalékkal marad el a 2013-as második negyedévitől, az elemzők várakozásait azonban ez is felülmúlta. Az értékpapír-kereskedés a Citinél is visszaesett 15 százalékkal, ez azonban kisebb mértékű csökkenés, mint amire korábban számítottak, májusban ugyanis még 20-25 százalékos visszaesést vártak a banknál.

A Bank of America profitját is a bírságok törték le. A hitelintézet 2,3 milliárd dollárnyi nettó eredményt ért el a második negyedévben, ami 43 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. A részvényenkénti nettó eredmény így 19 cent lett, de 41 cent lett volna, ha nem kellett volna a hitelintézetnek az elmúlt negyedévben is 4 milliárd dollárnyi bírságot kifizetnie.

A Bank of Americának eddig már 60 milliárd dollárba kerültek a különféle jelzáloghitelekkel kapcsolatos bírságok és kompenzációk, és jelenleg is egyezkedik az igazságügyi minisztériummal egy 12-17 milliárd dollár közötti bírságról. A Bank of America versenytársaival szemben növelte az értékpapír-forgalmazásból származó bevételét tavalyhoz képest.
A negyedik nagy amerikai bank, a Wells Fargo 5,7 milliárd dolláros adózott eredménye megfelelt a piac várakozásainak.

A legnagyobb amerikai jelzáloghitelező bevétele 21,4 milliárd dollár volt, ami valamelyest meghaladta az elemzői konszenzust. Mivel a nettó eredmény 4 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől, a hitelintézetnél megszakadt az az immár 17 negyedéve tartó sorozat, amelynek minden szezonjában növekvő nyereségről számolhattak be.

Magyarországon is fáj

A Kúria jogegységi határozatára épülő törvényjavaslat a magyarországi bankok nyereségességére is hatni fog. Három hazai hitelintézet már hivatalosan, a tőzsde honlapján is közzétette, mennyibe kerül neki az árfolyamrés semmissé tétele. Az OTP Jelzálogbank – amely a többi hitelintézetnél jellemzően kisebb marzzsal dolgozott – 8,1 milliárd forintra teszi ennek a költségét, az MKB 5,1 milliárd, a CIB Bank 20 milliárd forintnyi céltartalék képzéséről döntött. Az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenné nyilvánítása még nagyobb érvágást jelenthet a bankoknak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.