BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre megállhat a forintgyengülés, fókuszban a Fed ülése

Gyengült tegnap a forint, az EUR/HUF a 308-as szintekről 311-ig meg sem áll, áttörve a 310-es ellenállási szintet. Az elmúlt napokban látott forintgyengülés után a további EURHUF emelkedés megállásának jelei mutatkoznak ma. 315-nél látjuk a következő fontosabb ellenállási szintet - írja az Erste elemzése.

Gyengült a forint a kedvezőtlenebb nemzetközi piaci hangulat nyomán, a mai kereskedésben viszont megállni látszik a további leértékelődés. Az állampapírok másodpiacán a diszkont hozamok csökkentek, a kötvényhozamok pedig 7-20bp-al emelkedtek. A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción az ÁKK a 45 Mrd forintnyi papírt bocsátott ki, 186 Mrd forintos kereslet mellett. A maximális hozam mindössze 1,72%-os volt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD 1,34 környékén áll jelenleg, ma a német inflációs adat és az amerikai hírek lehetnek fókuszban. Tegnap nyitás után jött egy enyhe emelkedés a tengerentúlon, de gyorsan megjelentek az eladók és a mélybe lökték az árfolyamokat. A főbb indexek a negatív oldalon zártak, a hangulatot az rontotta el, hogy USA újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen. (Dow -0,42%, Nasdaq -0,04%, S&P500 -0,45%). Izgalmasnak ígérkezik a mai kereskedés, délután érkezik az ADP havi foglalkoztatottsági adata, illetve a második negyedéves GDP első közzététele is ma jelenik meg. Az esti órákra is maradnak még izgalmak, mert a Fed döntése érkezik az eszközvásárlásoktól. A jegybank 35 milliárd dollárról 25 milliárd dollárra csökkentheti a program nagyságát. Kezdenek magukra találni az európai indexek, legalábbis a tegnapi napon bemutatott vételi kedv erről tanúskodik. A zárószakaszhoz közeledve nagyobb beleadásokat azért láthattunk, így a további emelkedés ereje egyelőre kérdéses. A FTSE 100 index 0,29%-os, a DAX index 0,58%-os, míg a CAC 40 index 0,48%-os emelkedést produkált. Ázsiában a Hang Seng 0,8%-ot, a Nikkei 0,1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,1%-ot esett. Az árupiacon a WTI 101,1 dollárra süllyedt ma reggel. A fő hír a kansasi finomító bezárása volt, a 115 ezer hordó/nap teljesítményű egység a CVR Refining nevű cég tulajdonában van. A piac figyeli továbbra is a készletadatokat, ami az USA keresletének növekedését vetíti előre, illetve az Oroszország elleni szankciókat, ami kihathat a keleti ország olajexportjára. Az arany 1.300 dollár körül volt ma reggel. A piac aggódva figyeli az egyre jobb USA növekedési adatokat, mivel ez pénzt von el a nemesfém piacáról és arra készteti a befektetőket, hogy inkább részvényeket vásároljanak. A tengerentúli határidők kis emelkedést mutatnak, Európában stagnálnak a piacok.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az S&P/CaseShiller házárindex májusi értéke csalódást okozott, a várt 0,3%-os bővülés helyett 0,3%-os visszaesést jelzett az index májusra. Ilyen gyenge számra legutóbb 2011 elején volt példa. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe azonban több mint 6 és fél éve nem látott magasságokba kapaszkodott fel júliusban. A piaci várakozás 85,4 pont volt, miközben a tényadat 90,9 pont lett.

Napvilágot látott az orosz szankciók részletes dokumentuma tegnap. Az elsődleges és másodlagos piacon is tilos lesz az EU területén működő intézményeknek a legalább 50%-ban orosz állami tulajdonban álló bankok részvényeit és 90 napnál hosszabb kötvényeit megvenni - az államkötvények vásárlását nem tiltották be. Az új orosz cégek részvényeit és kötvényeit tilos lesz a jövőben európai tőzsdére bevezetni. Az újonnan megkötött orosz védelmi szerződések esetében kiviteli tilalom lép életbe. Az energetikai terület esetében a mélytengeri és sarkvidéki olajfúráshoz szükséges technológiákat igen, a földgázkitermeléssel kapcsolatosakat nem érintik a szankciók.

A KSH ma reggel közzétett adatai alapján a foglalkoztatottak száma az idei év második negyedévében 190 ezer fővel volt magasabb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 8%-os volt, kissé alacsonyabb az általunk várt 8,2-8,3%-nál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.