BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisebb korrekció után ismét gyengült a forint

Korrekcióval indult ugyan a kereskedés az EUR/HUF piacán, nap végére azonban ismét a 312-es szintig kapaszkodott az árfolyam. A forintgyengülés folytatódhat a napokban, 315-ig emelkedhet a kurzus, és innen várható csak nagyobb vissza-rendeződés - írja az Erste elemzése.

Továbbra is feszült a helyzet a forintpiacon, a kedvező nemzetközi piaci hangulat ellenére. A parlament holnap szavaz a devizahitelekkel kapcsolatos törvényjavaslatról, a lényegi kérdések azonban csak szeptemberben dőlnek el, s ez további kockázatnak teszi ki a hazai fizetőeszközt. A kötvénypiacra visszatért a hozamcsökkenés, 8 bázisponttal 4,35%-ra csökkent a 10 éves hozam. Az ÁKK 40 milliárd forintra csökkentette a mai 12 hónapos DKJ aukción meghirdetett mennyiséget, ami valószínűleg az év hátralevő részében is jellemző lesz, a bő kormányzati tartalékok és a megcélzott futamidő hosszabbítás miatt. Az ÁKK a 2017/C jelű változó kamatozású állampapírból is értékesít ma, 20 milliárd forint értékben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a 200 napos mozgóátlag letörése dollárerősödést indított el, melynek eredményeként a tegnap reggeli 1,367-es árfolyamot követően ma reggel már 1,365-ös értéken zajlik a devizapár jegyzése. Janet Yellen tegnapi beszéde nem okozott különösebb mozgást, azonban Mario Draghi EKB elnök mai beszéde megugró volatilitást okozhat. Vélhetően további részleteket ismerhetünk meg a múltkor már beharangozott TLTRO programról. Szűk sávban oldalaztak az amerikai börzék a kereskedés végéig (Dow 0,12%, Nasdaq -0,01%, S&P500 0,09%). A Dow Jones index tagjai alig 1%-ot mozdultak el, a nap vesztese a JP Morgan (-1%) volt, a legjobban teljesítő papír pedig az IBM (-1%) lett. A nyugat-európai tőzsdéken is leginkább oldalaztak az indexek (FTSE100 0,19%, DAX 0,09%, CAC40 -0,36%). Mérsékelt mozgások jellemezték a mai kereskedést Ázsiában. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot esett, míg a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett. Az árupiacon a tegnapi oldalazás után a reggeli kereskedésben esésnek indult az arany árfolyama. Az 1.326,5 dolláros nyitást követően 1.320 dollár alá csúszott a kurzus. Hat kereskedési napja zuhan az olaj árfolyama, az elmúlt két év leghosszabb vesztes szériáját láthatjuk jelenleg. Ez annak köszönhető, hogy a nyersolaj készletek emelkedhetnek a közeljövőben, mert a líbiai lázadók megállapodtak abban, hogy két export terminált is újranyitnak. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX minimális mínuszban, míg a Nasdaq minimális pluszban volt.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a foglalkoztatottak száma 2006 óta nem látott mértékben bővült az ADP legfrissebb jelentése szerint. Júniusban 281 ezer friss munkahely jött létre a májusi 179 ezer után. A piac 205 ezres várakozását jóval meghaladta az adat.

A HSBC felmérése alapján a Kínában a szolgáltató szektorban a PMI értéke 50,2 pontról 52,4 pontra emelkedett, míg az állam által közzétett adatok 55,5 pontról 55,0 pontra történő csökkenésről szólnak.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője módosító javaslatot nyújtott be devizahiteles csomaghoz, melyben pontosítja az elévülési időt. Az elszámolási kötelezettség a teljes szerződéses jogviszonyra, vagyis a törlesztés teljes időszakára érvényes, amennyiben a szerződés még él, vagy az elmúlt években szűnt meg.

2,6%-ra lassult a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülése májusra. Mind az üzemanyag kiskereskedelem (1,5%), mind a nem élelmiszer típusú kiskereskedelem (2,8%) lassulást mutat, egyedül az élelmiszer értékesítések volumene bővült a megszokott mértékben (3%). A január-május periódus azonban még robosztus, 4,2%-os növekedést mutat, de várhatóan – az egyre emelkedő bázis miatt – fokozatosan csökkeni fog az éves dinamika. (Megjegyzés: a KSH kiskereskedelmi gyorstájékozatót kiigazított adatait használjuk, hiszen a főszámként publikált 5,1%-os bővülés a dohányforgalom mérésének módszertani váltása miatt nagy torzítást tartalmaz).

A KSH tegnapi közlése szerint a GDP arányában 3,6%-os hiányt mutatott az államháztartás az első negyedévben az Eurostat módszertana szerint. Ez jelentős csökkenés a tavalyi 4%-hoz képest, amit leginkább az magyaráz, hogy az ÁFA bevételek, bőven a gazdasági növekedés által indokolt mértékben nőttek (14,7%). Ez arra utal, hogy az online pénztárgépek valóban jelentős gazdaságfehérítő hatással bírnak. A kiadási oldalon rendkívüli mértékben nőtt a beruházásokra fordított összeg (42,7%), mérséklődtek viszont a  kamatkiadások a csökkenő hozamkörnyezet nyomán. A 3,6% ugyan magasabb, mint az egész évre tervezett 2,9%, de szezonálisan mindig az első negyedév a leggyengébb. Az eddigiek alapján elérhetőnek tűnik a 3% alatti hiány, ám a vártnál sokkal alacsonyabb infláció, a tavalyihoz képest harmad akkora tartalékkal tervezett költségvetés és a devizahiteles mentőcsomag továbbra is kockázatot jelent a büdzsére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.