BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekciós hangulat alakult ki a világpiacokon

Megállt a forint gyengülése a napokban, a 310-es ellenálláson pihen az EUR/HUF árfolyam. Kis erősödésre van lehetőség a napokban, a 20 napos mozgóátlag 307,6-os szintjéig. Ezután azonban várhatóan ismét forintgyengülésre kerül sor, a 315-ös szint jelenthet ellenállást - írja az Erste elemzése.

A forintra továbbra is nyomás nehezedik, a régiós devizák jó teljesítménye ellenére nem tud magára találni a hazai fizetőeszköz. Ez valószínűleg így is marad középtávon, hiszen továbbra is nagy bizonytalanság övezi a devizahitelek leváltásának kérdését. A kötvénypiacon tegnap is csak mérsékelt elmozdulás látható, 4,37%-on kereskednek a 10 éves papírokkal. Ma az ÁKK a szokásos 3 havi DKJ aukción megint csak 40 milliárd forintot hirdet, az első félévben megszokott 60 milliárd forinttal szemben (utóbbit is jellemzően felülteljesítette).

Nemzetközi helyzetkép:

Korrekciós hangulat alakult ki a tőzsdéken, szerte a világon, de csúcsközelből kezdtek esni az indexek. A dollár a nap első felében próbált tovább erősödni az euróval szemben, de a délutáni órákban már gyengült a zöld hasú, és az 1,3576-os leszúrást követően visszatért 1,36 közelébe, így érdemben nem tudott eltávolodni a 20 napos mozgóátlag 1,3605-ös értékétől. Az amerikai piacokon kedvezőtlen hangulat uralkodott a függetlenség napi ünnep utáni első kereskedésben. A Dow épphogy 17.000 pont fölött zárt tegnapi 0,26%-os esésével. Az S&P 0,37%-ot, a Nasdaq 0,76%-ot veszített értékéből. Ma piaczárást követően érkezik az Alcoa gyorsjelentése, ami hagyományosan a gyorsjelentési szezon kezdetét jelenti . A vállalattól javuló teljesítményt vár a piac. Nyugat Európában is negatív hangulat uralkodott, a FTSE100 0,61%-ot, a DAX 1,03%-ot, a CAC40 pedig 1,41%-ot esett tegnap. Az arany tovább folytatta az oldalazást, a nemesfém árfolyama jelenleg 1318 dolláron áll. A WTI típusú kőolaj árfolyama egyhavi mélypont közelébe esett azokra a spekulációkra, hogy Líbia újra elkezdhet olajat exportálni. Az energetikai miniszter szerint 7,5 millió hordó olaj áll készen a kikötőben az export újbóli megkezdéséhez. A vezető ázsiai részvényindexek többsége eséssel zárt. A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot veszített értékéből. 7,7%-kal csökkent egy hónap alatt a japán folyó fizetési mérleg többlete, de az 522,8 milliárd jen még így is felülmúlta a 442,5 milliárdos várakozást. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. A Nasdaq nem változott, a Dow és az S&P mínuszban, a DAX pedig pluszban volt.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A PwC adatai szerint idén jelentősen felgyorsult a problémás hitelek értékesítésének a folyamata Európában. A bankok tavaly 64 milliárd eurónyi problémás portfoliót értékesítettek, míg idén, figyelembe véve az éppen értékesítés alatt állókat is, már 83 milliárd eurónál tartanak. Év végére a 100 milliárd eurót is elérheti a tranzakciók volumene. Elsősorban az ír és a spanyol nem teljesítő ingatlanhitelek cseréltek gazdát.

A német export és az import is a vártnál nagyobb mértékű visszaesést mutatott. Export tekintetében a piaci várakozás 0,4%-os visszaesés volt, ezzel szemben 1,1%-kal esett vissza az előző hónaphoz képest, míg az import volumene a várt 0,5%-os növekedéssel szemben 3,4%-kal csökkent, így a külker egyenleg többlete 16,2 milliárd euróról 17,8 milliárd euróra emelkedett. De a folyó fizetési mérleg 13,2 milliárd eurós többlete még így is elmaradt a várt 14,5 milliárd eurótól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.