BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan gyengül a forint, a nemzetközi hírekre figyel a piac

A forint a múlt heti kamatdöntő ülés után produkált mozgását lassan ledolgozza. Az euróval szembeni kurzus lassú gyengülést mutat a pénteki szintekhez képest, egyelőre azonban továbbra is a 20 és a 30 napos mozgóátlagok alatt van az EURHUF. Felfelé 310-nél látunk fontosabb ellenállási szintet - írják az Erste elemzői.

Kissé gyengült pénteken a forint árfolyama, s az enyhe leértékelődés a mai nyitásban is folytatódni látszik. A forintnak nem tesz jót a geopolitikai feszültségek éleződése, az orosz-ukrán helyzet, illeve az Oroszország ellen készülő gazdasági szankciók. Az állampapírok másodpiacán a hét utolsó napján az ÁKK nem regisztrált érdemi elmozdulásokat a referenciaszintekben. A héten a diszkont aukciók lehetnek leginkább fókuszban.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD kereszt tovább folytatta az esést az orosz szankciók kilátásba helyezése miatt, ami több európai ország növekedési kilátásaira is negatívan hathat. A dollárerősödés a következő napokban kitarthat, és a kurzus elérheti az 1,34-es szintet. A tengerentúli tőzsdeindexek mérsékelt eséssel zárták napot (Dow-0,72%, Nasdaq -0,49%, S&P500 -0,5%). Európában a pénteki kereskedés során a mínuszoké volt a főszerep, ugyanis a FTSE 100 index 0,44%-ot, a DAX index 1,53%-ot, míg a CAC 40 index 1,82%-ot esett az egy nappal korábbi záróértékéhez képest. Ázsiában a Nikkei 0,41%-ot, a Hang Seng 0,98%-ot, a Shanghai index 2,15%-ot emelkedett a hét utolsó napján. A kínai index emelkedésében vastagon benne volt a júniusi ipari profit alakulásának adata, mely 17,9%-os növekedést mutatott a májusi 8,9%-os emelkedés után. Látva az értéket azt mondhatjuk, hogy a kormány növekedést támogató eszközei egyelőre működnek. Az árupiacon a WTI 102 dolláron körül mozgott ma reggel, kisebb mértékben gyengülve a pénteki árakhoz képest. A piac a héten megjelenő amerikai gazdasági adatokra spekulál. Az arany ára 1.304 dollárra nőtt. A fedezeti alapok hosszú idő után vásárlók voltak, mivel 3,1%-kal nőtt a pozíciók száma. A kínai fizikai aranykereslet viszont 19%-kal csökkent az év első felében. Vegyesen mozognak a határidős piacok a reggeli kereskedésben.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a tartós cikkek rendelésállománya 0,7%-kal bővült júniusban havi alapon, ami kedvezőbb a 0,5%-os várakozásoknál.

Az Oroszországgal kapcsolatos konfliktusok erőteljesen rányomták a bélyeget a kereskedésre, és a következő napokban is fennmaradhat a befektetők pesszimizmusa. Az EU-s küldöttek pénteken megállapodtak a jogszabálytervezetben, ami szerint a pénzpiaci, a fegyverkezési és a high-tech termékekre vonatkozó korlátozások csak a jövőbeli szerződésekre vonatkoznak - az energiaszektort egyelőre nem bolygatják. Mindeközben a híres feketelistára (beutazási tilalom, vagyonbefagyasztás) újabb 15 személy és 18 vállalat került fel. A javaslatot már csak a tagállamok vezetőinek kell elfogadni, ami a hét folyamán meg is történhet.

Az EKB alelnöke, Vitor Constancio szerint az EKB által bevezetett intézkedések (kamatcsökkentés, negatív betéti ráta, LTRO) beéréséhez időt kell adni a piacnak.

Varga Mihály interjút adott a Világgazdaságnak. Ebben elmondta, hogy (i) nem számít bankcsődökre a devizahiteles mentőcsomag kapcsán mivel a bankok tőkeellátottsága jó. Azt is hozzátette, hogy a külföldi tulajdonosok kifejezték azon szándékukat, hogy nem hagyják el a magyar piacot. (ii) Azt is elmondta, hogy szeptember-október során jöhet az elszámolás, s csak utána lehet beszélni a forintosításról. Annak ütemezése pedig attól is függeni fog, hogy az MNB devizatartalékát az milyen mértékben érinti. (iii) Beszélt még a költségvetési zárolásokról és a növekedési kilátásokról is. Az utóbbi esetében optimista, amelyet a tavalyi 10 százalékos beruházás bővülésre alapoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.